Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Γιώργος Παπακωνσταντίνου Ζητά από τους οίκους αξιολόγησης να εκτιμούν τα ελληνικά επιχειρήματα πριν προβούν σε κρίσεις

Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης θα πρέπει να ακούσουν και τα ελληνικά επιχειρήματα πριν προβούν σε οποιαδήποτε κρίση, ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ | Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011  [ 16:39 ]

Η κυβέρνηση ανησυχεί σφόδρα για τις προαναγγελθείσες από τους οίκους αξιολόγησης υποβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας και των εγχωρίων τραπεζών, οι οποίες χρονικά τοποθετούνται εντός του Ιανουαρίου και προσπαθεί να βρεί τρόπους είτε να τις αποτρέψει, είτε να τις καθυστερήσει.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνουπροέβη επισήμως σε διάβημα και ζήτησε από τους οίκους αξιολόγησης και ιδιαιτέρως από την Fitch και την Moody's, πριν κάνουν οτιδήποτε να ακούσουν τα ελληνικά επιχειρήματα και να αξιολογήσουν όχι μόνο την συντελεσθείσα πρόοδο του 2010, αλλά και τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για το 2011.

Το διάβημα - αίτημα κατατέθηκε κοντά στα Χριστούγεννα και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου θα γίνουν και οι σχετικές παρουσιάσεις από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησησης. Δεν έχει διευκρινισθεί αν εκπρόσωποι των ξένων οίκων θα έλθουν στην Αθήνα ή θα χρειασθεί ο υπουργός Οικονομικών κ.Γ. Παπακωνσταντίνου και ο πρόεδρος Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ.Γ. Ζανιάς θα ταξιδέψουν στο Λονδίνο για το σκοπό αυτό. Ούτε επίσης έχει ξεκαθαρισθεί ο χρόνος των παρουσιάσεων. Πάντως για ανάλογο λόγο ταξιδεύει την Τρίτη στη βρεταννική πρωτεύουσα ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ.Απ. Ταμβακάκης.

Η κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει στην παρούσα φάση, πριν ξεκαθαρισθεί η στάση της Ευρωπαικής Ενωσης στα θέματα στήριξης των υπερχρεωμένων χωρών, περαιτέρω υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, καθώς πιστεύει ότι έχει ελέγξει σε μεγάλο βαθμό τη δημοσιονομική εκτροπή και διεκδικεί χρόνο για την εμφάνιση των αποτελεσμάτων. Επιπλέον δεν αντιλαμβάνεται γιατί άλλες χώρες με αντίστοιχα προβλήματα και χωρίς μέτρα διατηρούν καλύτερες βαθμολογίες και δεν αντιμετωπίζουν αποκλεισμό από τις αγορές.

Θέλει λοιπόν να προσφέρει όλη την πληροφόρηση και επικαιροποιημένα στοιχεία για τα μέτρα και την προσδοκώμενη θετική επίδρασή τους στα δημόσια οικονομικά, ώστε να αφαιρεθεί κάθε δικαίωμα από τους ξένους για μεροληπτικές υποβαθμίσεις. Και στο βαθμό που επιμείνουν να έχει την ηθική και νομική βάση που απαιτείται για προσφυγές στα διεθνή δικαστήρια.
Στην κυβέρνηση επισημαίνουν ότι δεν μπορεί να συνεχισθεί αυτή η τόσο καταδικαστική στάση των οίκων αξιολόγησης απέναντι σε μια χώρα που έκανε και κάνει τόσα πολλά για τον έλεγχο της κρίσης χρέους.
Ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν πως αν διατηρηθεί αμείωτη η αδικαιολόγητη η πίεση θα πρέπει να χώρα μας να εγείρει απαιτήσεις από τους ξένους οίκους, επειδή πραγματικά πιστεύουν ότι με την τόσο μεροληπτική στάση τους πλήττουν κατάφωρα τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα και κλονίζουν την οικονομική θέση της χώρας.

Οπως και να έχει οι επόμενες ημέρες θα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμες για τις ελληνικές οικονομικές υποθέσεις. Ιδιαίτερη εντύπωση και αντίδραση προκάλεσε έκθεση ομάδας αναλυτών της Moody's, η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου του 2010 και προέβλεπε ότι οι ελληνικές Τράπεζες το 2011 θα δουν στα γκισέ τους να εξελίσσονται σκηνές Αργεντινής του 2001. Αυτή ειδικώς η αναφορά προκάλεσε οργή στην ελληνική κυβέρνηση και δείχνει διατεθειμένη να ασκήσει την ισχυρότερη δυνατή πίεση.


http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artId=376011&dt=03/01/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου