Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

«Κλειδί» για ανάπτυξη η πολυεθνικότητα

ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ | Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011
Η χρηματοοικονομική κρίση είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας παγκόσμιας γεωπολιτικής διαμάχης για την αναδιανομή της εξουσίας, με όπλο πλέον την οικονομία και όχι τον πόλεμο, όπως συνέβαινε έπειτα από σοβαρές οικονομικές κρίσεις στο παρελθόν. Διανύουμε λοιπόν μια φάση αναδιάρθρωσης με νέους όρους, αυτούς της παγκοσμιοποίησης.

Είναι ενδεικτικό ότι το G8 έγινε G20. Βλέπουμε τη Ρωσία στους κόλπους του ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ να παραμένουν ισχυρές αλλά έχοντας υποστεί έντονους κλυδωνισμούς, την Κίνα να πυροδοτεί με ταχείς ρυθμούς την οικονομική ανάπτυξη, ενώ συγχρόνως δημιουργούνται νέοι πόλοι, όπως το ΒRΙC, τα CΙVΕΤS, το ΑSΕΑΝ, το ΜΕRCΟSUR, που ασκούν πλέον σοβαρή οικονομική και γεωπολιτική επιρροή.

Οσον αφορά την Ευρώπη, βρίσκεται σε φάση κρίσης που ευελπιστώ ότι είναι κρίση ανόδου. Το ζητούμενο είναι η νομισματική ένωση να καταφέρει να γίνει οικονομική ένωση. Η διαδικασία αυτή βέβαια εμπεριέχει κάποια ρίσκα, αλλά πιστεύω ότι θα επιτευχθεί. Το πρώτο εξάμηνο του 2011 αναμένεται να είναι καταλυτικό για την πορεία της ΕΕ και οι ανησυχίες σύντομα θα καταλαγιάσουν. Το αποτέλεσμα θα ενισχύσει τη συνοχή της Ευρώπης. Αν η Ευρώπη τα καταφέρει, τότε και η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα και μάλιστα θα βγει πιο δυνατή από την κρίση.

Η Ελλάδα λόγω συγκυριών ήταν η πρώτη χώρα που υπέστη τις συνέπειες της κρίσης και του πολέμου που δέχτηκαν η Ευρώπη και το κοινό νόμισμα. Πλέον ζει σε ένα υποχρεωτικό πλαίσιο που καθορίζεται από το μνημόνιο, το οποίο αναμένεται να επιφέρει νοικοκύρεμα του δημόσιου τομέα, της οικονομικής ζωής, αλλά και του τρόπου ζωής των Ελλήνων, με ταυτόχρονη όμως μείωση των επενδύσεων, αύξηση της ανεργίας και μείωση της κατανάλωσης. Πιστεύω ωστόσο ότι η σταδιακή νομιμοποίηση της «γκρίζας» οικονομίας θα δώσει σοβαρές ανάσες στους οικονομικούς δείκτες τα επόμενα δύοτρία χρόνια.

Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι η ανάπτυξη, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους, κατά τη γνώμη μου. Ο ένας είναι να καταστεί η Ελλάδα χώρα υποδοχής ξένων επενδύσεων. Το fast track είναι ένα επιτυχημένο παράδειγμα και ευελπιστούμε ότι θα δούμε και άλλα σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Η δεύτερη λύση είναι η πολυεθνικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, το άνοιγμά τους δηλαδή στο εξωτερικό προς αναζήτηση νέων ευκαιριών, καθώς η οικονομική κρίση, εκτός από προβλήματα, δημιουργεί και ευκαιρίες. Σε αυτή την προσπάθεια είναι απαραίτητη η στήριξη του τραπεζικού συστήματος, αλλά και του κράτους.

Η ανάπτυξη, ωστόσο, δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί άμεσα καθώς χρειάζεται χρόνο, σε αντίθεση με τη μείωση κόστους που υλοποιείται πιο γρήγορα. Η μείωση του κόστους είναι άμεσα υλοποιήσιμη, ενώ η αύξηση των πωλήσεων είναι θέμα προγραμματισμού, ικανοτήτων και ρίσκου. Ευελπιστώ ότι θα καταφέρουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων με συλλογική προσπάθεια και αναπτυξιακό όραμα.

Ο κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος είναι διευθύνων σύμβουλος της Ιntralot.



Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=72&artid=377049&dt=09/01/2011#ixzz1AqNHGbrh

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου