Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Ευρωζώνη: Κρίσιμη εβδομάδα στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους


Σε τρεις σημαντικούς σταθμούς στην πορεία αντιμετώπισης της κρίσης χρέους της Ευρώπης, αυτή την εβδομάδα, αναφέρεται δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.
Πρώτον, την Τετάρτη αναμένεται η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας σχετικά με την αγωγή Γερμανών, οι οποίοι θεωρούν παράνομη τη συμμετοχή του Βερολίνου στα πακέτα βοήθειας στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
Δεύτερον, η ΕΚΤ αναμένεται την Πέμπτη να αποφασίσει, αν και σε ποια έκταση θα συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων - κυρίως ιταλικών - από τη δευτερογενή αγορά.
Τρίτον, την Παρασκευή λήγει η προθεσμία που έχει θέσει η Ελλάδα στους ιδιώτες πιστωτές της να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την ανταλλαγή των ομολόγων τους με νέα ομόλογα, με βάση την απόφαση της συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης στις 21 Ιουλίου.
Το Reuters σημειώνει ότι καμία από αυτές τις προκλήσεις δεν θα αποτρέψει τις εντατικές προσπάθειες των Ευρωπαίων πολιτικών να διατηρήσουν «πάνω από το νερό» τις χώρες της Ευρωζώνης με προβλήματα χρέους, αλλά προσθέτει ότι αυτές υπογραμμίζουν πόσο ευάλωτες είναι οι προσπάθειες και πόσο μακριά είναι η Ευρωζώνη από μία διαρκή λύση στην κρίση χρέους.
Όσον αφορά τη συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, το δημοσίευμα σημειώνει ότι είναι πιθανό να φθάσει στο 90% και να θεωρηθεί επιτυχία, αναφερόμενο σε δηλώσεις που έκανε το Σάββατο ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας σε επίπεδο λιανικής Intesa Sanpaolo ότι ακούει για θετικές ενδείξεις από το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο IIF), το οποίο συντονίζει τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρίες. Νομικοί εμπειρογνώμονες, αναφέρει το Ρόιτερ, θεωρούν ότι είναι ιδιαίτερα απίθανο το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο να μπλοκάρει συνολικά τη συνεισφορά του Βερολίνου στα πακέτα διάσωσης των χρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης, αλλά αναμένεται να δώσει περισσότερο λόγο στο γερμανικό κοινοβούλιο για την έγκρισή τους.
Η ΕΚΤ αναμένεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να αποφασίσει ότι θα συνεχίσει την αγορά κρατικών ομολόγων σε ένα σημαντικό επίπεδο τις επόμενες εβδομάδες, επειδή μία αύξηση της απόδοσης των ιταλικών ομολόγων θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει όλη την περιοχή. Ωστόσο, προσθέτει, η ΕΚΤ μπορεί να μην αγοράσει αρκετά ομόλογα για να κρατήσει τις αποδόσεις σε άνετα επίπεδα για την Ιταλία, ιδιαίτερα αν καθυστερήσει η διεύρυνση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με τη δυνατότητα να αγοράζει ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά. Οι αποδόσεις των ιταλικών ομόλογων αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες και μερικοί επενδυτές θεωρούν ότι αυτό το επέτρεψε σκόπιμα η ΕΚΤ σε μία προσπάθεια να πιέσει τη Ρώμη να προχωρήσει σε ένα αυστηρό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Πλήρες αδιέξοδο στην οικονομία - Ψάχνουν 5,5 δισ. - Εκλογές το Νοέμβριο;

    Σε εκλογές τον Νοέμβριο – συζητείται ήδη η 6η ή 13η Νοεμβρίου – φαίνεται ότι καταλήγει η κυβέρνηση καθώς είναι πρακτικά αδύνατον να ανασχεθεί το τσουνάμι της επερχόμενης ολοκληρωτικής πτώχευσης.
    Με τα οικονομικά δεδομένα να έχουν πραγματικά ξεφύγει και με την τρόϊκα ούτε να θέλει να δει τον υπουργοί Εθνικής Οικονομίας (το χθεσινό ραντεβού αναβλήθηκε για σήμερα καθώς όπως διέρρευσαν οι ίδιοι ότι δεν ήταν προσδιορισμένα τα νέα μέτρα που θα ληφθούν ύψους 5,5 δις. ευρώ!) η κυβέρνηση νιώθει ότι δεν έχει άλλα περιθώρια.
    Ο Ε.Βενιζέλος βλέποντας το αδιέξοδο και φοβούμενος πλέον ότι θα «καεί» πολιτικά αν μείνει άλλους έξι μήνες να «βάλλεται πανταχόθεν» χωρίς δυνατότητα αντίδρασης πλέον κλίνει προς τις εκλογές. Υπολογίζει σε αποδόμηση του Γ.Παπανδρέου από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ.
    Αρχικά η κυβέρνηση υπολόγισε την ύφεση στο 3,5% για φέτος, όμως ο υπουργός Οικονομικών προϊδεάζει ήδη πως θα ξεπεράσει το 4,5% ή και μπορεί να φθάσει στο 5,3%! Αυτό λέγεται οικονομικός προγραμματισμός. Αλλά αν πέφτεις έξω κατά 60% στην υπολογιζόμενη ύφεση, απλά δεν μπορείς να ασκήσεις οικονομική πολιτική και ειδικά σε τέτοιους δύσκολους καιρούς.
    Εάν μάλιστα επιβεβαιωθούν και οι νεότερες προβλέψεις της τρόικα πως το έλλειμμα θα παραμένει διψήφιο αντί να μειωθεί στο 7,6% τότε θα πρέπει να βρεθεί τόπος για να καλυφτούν αστοχίες ύψους 5-5,5 δισ. ευρώ.
    Τα πραγματα είναι απλά: Η τρόϊκα θέλει συγχωνεύσεις δημοσίων επιχειρήσεων, λουκέτα σε οργανισμούς του δημοσίου και απολύσεις δημοσίων υπαλληλων για να δώσει το φως σε εκταμίευση νέας δόσης. Η κυβέρνηση δεν έχει την δυνατότητα να προχωρήσει σε τέτοιες κινήσεις και ενέργειες. Αυτά έπρεπε να είχαν γίνει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010, όταν ήταν φράσκια η χρεοκοπία. Τώρα, απλά θα τους πέσει «ο ουρανός στο κεφάλι».
    Το κακό είναι ότι δεν θα έρθει άλλη δόση, αν δεν γίνουν αυτά. Εκλογές και συγκυβέρνηση είναι ο μόνος τρόπος για να περάσουν κάποια μέτρα, μέχρι να καεί και αυτό το σχήμα που θα προκύψει από τις εκλογές. Όχι ότι θα γλιτώσουμε τα χειρότερα. Απλά η κυβέρνηση θα έχει και παρέα στην ολική απαξίωση που θα βιώσει το πολιτικό σύστημα. Έτσι σκέφτονται στην κυβέρνηση «Μπορεί μείς να μην γλιτώσουμε, αλλά θα έχει καεί μαζί μας και η Ν.Δ.»…
    Στις δημοσκοπήσεις η κυβέρνηση εμφανίζεται με ποσοστό (τελικό, με αναγωγή αναποφάσιστων) ερί το 24-27% και η Ν.Δ. με 31-33%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή