Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Κίνα Ο Ρόμπερτ Γκέιτς επισκέφθηκε το στρατηγείο των πυρηνικών δυνάμεων

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011  [ 09:22 ]
Ο υπουργός Aμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς επισκέφθηκε σήμερα το κέντρο διοίκησης του κινεζικού πυρηνικού οπλοστασίου της Κίνας κοντά στο Πεκίνο, κατά την τέταρτη και τελευταία ημέρα της επίσκεψής του στην Κίνα, με στόχο την αποκατάσταση των στρατιωτικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Το προνόμιο που δόθηκε στον Ρόμπερτ Γκέιτς να επισκεφθεί το στρατηγείο του 2ου σώματος Πυροβολικού, κέντρο διοίκησης του κινεζικού πυρηνικού οπλοστασίου, ερμηνεύθηκε ως ένδειξη της βούλησης της Κίνας για διαφάνεια και εξομάλυνση των στρατιωτικών σχέσεων ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον που έχουν διακοπεί εδώ και έναν χρόνο.

Η επίσκεψη, την οποία ζήτησε ο αμερικανός υπουργός Aμυνας, θα συμβάλει στην ενίσχυση «της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και στην απάλειψη των παρανοήσεων» ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, σύμφωνα με τον Γκουάν Γιουφέι, αξιωματούχο του κινεζικού υπουργείου Αμυνας, σύμφωνα με τον επίσημο κινεζικό Τύπο.

Η επίσκεψη του Ρόμπερτ Γκέιτς στο Πεκίνο είχε ως στόχο την αποκατάσταση των σινο-αμερικανικών στρατιωτικών σχέσεων πριν από την επίσημη επίσκεψη του κινέζου προέδρου Χου Τζιντάο στην Ουάσινγκτον.

Αυτή η προσέγγιση ωστόσο επισκιάσθηκε από την πρώτη δοκιμαστική πτήση χθες του πρώτου «αόρατου» από τα ραντάρ καταδιωκτικού-βομβαρδιστικού αεροσκάφους της Κίνας, του J-20, κίνηση που, σε πείσμα των στόχων της επίσκεψης, ανέδειξε τον στρατιωτικό ανταγωνισμό ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο.

Το καταδιωκτικό-βομβαρδιστικό J-20 πραγματοποίησε χθες μία δεκαπεντάλεπτη πτήση επάνω από την επαρχία Σιτσουάν, επιβεβαιώνοντας την ταχεία πρόοδο στον τομέα των στρατιωτικών εξοπλισμών.

Το J-20 θεωρείται η κινεζική απάντηση στο τεχνολογίας stealth καταδιωκτικό F-22A Raptor της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι προς το παρόν η μόνη χώρα στον κόσμο που διαθέτει επιχειρησιακά ένα «αόρατο» καταδιωκτικό-βομβαρδιστικό.

Η Κίνα ματαίωσε τον περασμένο χρόνο την προγραμματισμένη επίσκεψη του Ρόμπερτ Γκέιτς στο Πεκίνο, αφού διέκοψε αιφνιδιαστικά τις στρατιωτικές επαφές με τις ΗΠΑ, μετά την ανακοίνωση από την Ουάσινγκτον της εξοπλιστικής συμφωνίας ύψους άνω των έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Ταϊβάν.

Οι επαφές επανελήφθησαν τον Δεκέμβριο, με την ευκαιρία επίσκεψης στρατιωτικής αντιπροσωπείας της Κίνας στις ΗΠΑ.

Ο Ρόμπερτ Γκέιτς αναχώρησε από την Κίνα για την Ιαπωνία και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τη Νότια Κορέα. 



Διαβάστε περισσότερα:
 http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=377566&dt=12/01/2011#ixzz1AqHHhDvc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου