Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Πολιτισμός Επιστολή «335» προς Γερουλάνο για τις επιχορηγήσεις


Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος

ΜΥΡΤΩ ΛΟΒΕΡΔΟΥ | Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011  [ 16:05 ]
Τριακόσια τριάντα πέντε ονόματα από τον χώρο του θεάτρου υπογράφουν την επιστολή που απέστειλαν χθες, προς τον υπουργό Πολιτισμού κ. Παύλο Γερουλάνο μέσα από την οποία ζητούν να πληροφορηθούν τις προθέσεις του σχετικά με το θέμα των επιχορηγήσεων. Με ημερομηνία 6 Ιανουαρίου, οπότε και συντάχθηκε, η επιστολή φέρει υπογραφές από ηθοποιούς, σκηνοθέτες, συγγραφείς, ακαδημαϊκούς, σκηνογράφους αλλά και τεχνικούς του θεατρικού χώρου, οι οποίοι εκφράζουν σε ήπιους, είναι η αλήθεια, τόνους, τη δυσαρέσκειά τους για τη σιωπή του ΥΠΠΟ απέναντι στο πρόβλημά τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστολή αυτή κινείται εσκεμμένα σε χαμηλούς τόνους καθώς οι γράφοντες και οι υπογράφοντες δεν θέλουν να προκαλέσουν αλλά να βρουν, σ΄ αυτή την πρώτη φάση, μια λύση στα αιτήματά τους. Αλλωστε γνωρίζουν ότι «λεφτά δεν υπάρχουν», άρα δύσκολα μπορούν να «απαιτήσουν». Ωστόσο οι ίδιοι είναι που ισχυρίζονται, ότι να δεν υπάρξει άμεση αντίδραση, η επόμενη επιστολή δεν θα είναι στον ίδιο τόνο....
Συγκεκριμένα η επιστολή έχει ως εξής:
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
σύσσωμο το επιχορηγούμενο θέατρο, καθώς και κάθε Έλληνας πολίτης που ενδιαφέρεται για τα θεατρικά πράγματα της χώρας μας, καταθέτουμε τα αγωνιώδη ερωτήματά μας για την τύχη του ελληνικού θεάτρου και για τα σχέδια που κάνει η Πολιτεία για τη στήριξή του.
Έχουν περάσει δέκα πέντε μήνες από τότε που αναλάβατε την ευθύνη για τις τύχες του ελληνικού Πολιτισμού, μέσα στον οποίο το ελληνικό θέατρο παίζει ζωτικότατο ρόλο έχοντας δημιουργήσει σημαντικά επιτεύγματα, και ακόμα δεν γνωρίζουμε τις απόψεις σας και τα σχέδια του Υπουργείου πάνω στα θέματα που μας αφορούν και που δεν είναι μόνο η οικονομική ενίσχυση του Θεάτρου αλλά και η όλη φιλοσοφία με την οποία αντιμετωπίζεται από την Πολιτεία η Θεατρική Τέχνη.
Μέσα σ’ αυτούς τους δέκα πέντε μήνες το μόνο που έχει γίνει προς αυτή την κατεύθυνση είναι η κατάργηση του ΕΚΕΘΕΧ, το οποίο ακόμη διατηρεί το κτίριό του και τους υπαλλήλους του, με όλα τα οικονομικά επακόλουθα, μια μερική εξόφληση από επιχορηγήσεις προηγούμενων ετών και η δημιουργία μιας επιτροπής που θα διερευνήσει τα προβλήματα του θεάτρου για να οργανώσει τη στάση της Πολιτείας.
Κάθε νέος Υπουργός Πολιτισμού, δικαίως, διορίζει μια Επιτροπή για να μελετήσει τα προβλήματα του Θεάτρου, τα συμπεράσματα της οποίας όμως μπαίνουν συνήθως στα ράφια του Υπουργείου και κατά κανόνα έρχεται κάποιος άλλος Υπουργός για να αρχίσει να διερευνά από την αρχή, με μια άλλη Επιτροπή, τα ίδια προβλήματα. Έτσι χάνεται πολύς χρόνος και η θεατρική δημιουργία λιμνάζει μέσα σ’ ένα τέλμα αβεβαιότητας. Αν θελήσετε να κάνετε μια σύγκριση με το παρελθόν θα δείτε ότι τις τελευταίες δεκαετίες το επιχορηγούμενο θέατρο βρισκόταν σε μια λαμπρή περίοδο, που κατά γενική ομολογία έπαιζε, και παίζει ακόμη, σημαντικό, αν όχι σημαντικότερο ρόλο, από τα Κρατικά θέατρά μας. Σήμερα όμως προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μειώνοντας τις παραγωγές μας και ελαχιστοποιώντας όλα τα έξοδά τους – αριθμός ηθοποιών, συντελεστών και τεχνικού προσωπικού, σκηνικά, κοστούμια, μουσική, χορογραφίες, βίντεο κλπ. – και εργαζόμαστε χωμένοι μέσα στο άγχος της επιβίωσης.
Γνωρίζουμε τις οικονομικές δυσκολίες και πρώτοι, κάποιοι από εμάς, δηλώσαμε, σε συνάντησή μας με την κ. Γενική Γραμματέα του Υπουργείου πριν από δέκα μήνες, την κατανόησή μας. Αλλά το θέατρο κινδυνεύει, και μας διακατέχει μια αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι. Οι θίασοι δυσκολεύονται να επιβιώσουν, οι νεανικές και πειραματικές ομάδες δεν έχουν από πουθενά καμία στήριξη, τα ΔΗΠΕΘΕ δεν γνωρίζουν αν θα συνεχίσουν να υπάρχουν, το Θεατρικό Μουσείο κινδυνεύει να κλείσει και το μόνο που διαφαίνεται πλέον με βεβαιότητα είναι ότι σε λίγο καιρό ελεύθερο ελληνικό θέατρο θα σημαίνει μόνο παραγωγές των μεγάλων εμπορικών κολοσσών του θεάματος. Από τη φύση της δουλειάς μας έχουμε μάθει να αγωνιζόμαστε σ’ όλη μας τη ζωή, με όλες μας τις δυνάμεις, κυρίως κάτω από αντίξοες συνθήκες, αλλά οι αντοχές μας εξαντλούνται.
Με την επιστολή μας αυτή δεν ζητάμε τίποτα άλλο από την Πολιτεία παρά μόνο να μας γνωστοποιήσει έγκαιρα τις προθέσεις της. Πιστεύουμε πως η μέχρι τώρα προσφορά μας στο θέατρο μας δίνει το δικαίωμα, παρά τις επικρατούσες οικονομικές συνθήκες, να ζητάμε να πληροφορηθούμε τις θέσεις σας για το επιχορηγούμενο θέατρο.
Αθήνα, 6 Ιανουαρίου 2011


Διαβάστε περισσότερα:
 http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=380826&dt=27/01/2011#ixzz1CG7K1BZV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου