Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Ανήσυχη η Αθήνα για την αστάθεια στην Αλβανία




ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ | Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011  [ 17:33 ]
Ιδιαίτερα ανήσυχη είναι η Αθήνα για τις τελευταίες εξελίξεις στην Αλβανία. Κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε «Το Βήμα online» εκτιμούν ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση συνεννόησης ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση στη γειτονική χώρα.
Και αυτό δεν αποκλείει τη συνέχιση της έκρυθμης κατάστασης που έχει μέχρι στιγμής στοιχίσει τη ζωή σε τρεις ανθρώπους. Κάτι τέτοιο θα τροφοδοτούσε την αστάθεια στη γειτονιά της Ελλάδος, με πιθανή μία νέα αύξηση των μεταναστευτικών ροών ή ακόμη και την ενίσχυση εθνικιστικών στοιχείων – με ενδεχόμενες επιπτώσεις στην ελληνική μειονότητα.
«Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Και οι δύο πλευρές εμφανίζονται διατεθειμένες να το τραβήξουν στα άκρα» τονίζουν οι ανωτέρω πηγές. Για να προσθέσουν: «Το πρόβλημα περιπλέκεται επειδή η Αλβανία είναι μία χώρα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Οι κρατικές δομές δεν είναι στέρεες. Υπάρχει εγκληματικότητα ενώ κυκλοφορεί και οπλισμός. Το παρελθόν επίσης δεν επιτρέπει αισιοδοξία σε τέτοιες περιστάσεις».

Νέες διαδηλώσειςΟι επόμενες κρίσιμες ημερομηνίες είναι η Τετάρτη και η Παρασκευή. Μεθαύριο θα διεξαχθεί νέα διαδήλωση της κυβερνητικής παράταξης στην οποία μάλιστα θα παρευρεθεί και θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα. Δύο ημέρες αργότερα, την Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος υπό τον Εντι Ράμα. Και οι φόβοι για νέα επεισόδια, άρα και για νέα θύματα, είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτοί. Διπλωματικές πηγές έλεγαν άλλωστε χθες ότι ο κ. Μπερίσα έδειξε ότι δεν είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει, μιλώντας για την «παραδειγματική τιμωρία» του κ. Ράμα.
Οι κατηγορίες εναντίον του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης, του Ιλίρ Μέτα, για εμπλοκή του σε οικονομικό σκάνδαλο είναι μόνο η αφορμή για τα όσα συμβαίνουν. Η πολιτική στασιμότητα είναι καθημερινό φαινόμενο εδώ και μήνες. Οι Σοσιαλιστές του κ. Ράμα αρνούνται να συμμετάσχουν στις εργασίες του Κοινοβουλίου και τα πάντα έχουν παραλύσει. Η κωλυσιεργία της αντιπολίτευσης είχε μεταξύ άλλων και ως αποτέλεσμα να μην κυρωθεί από τη Βουλή και η συμφωνία με την Ελλάδα για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Το πολιτικό σκηνικό και οι Τσάμηδες
Ενημερωμένοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι «ο κ. Ράμα τα παίζει όλα για όλα για να έρθει στην εξουσία, ενώ την ίδια στιγμή ο κ. Μπερίσα αισθάνεται ισχυρός και πιστεύει ότι ελέγχει το κράτος». Το πολιτικό περιβάλλον ευνοεί επίσης την ενίσχυση της θέσης μικρότερων ομάδων που θα μπορούσαν να αποκτήσουν ρυθμιστικό ρόλο.
Αυτοί θα μπορούσαν να είναι ακόμη και οι Τσάμηδες. Οι οργανώσεις τους έχουν πλέον ουσιαστικά ενωθεί σε έναν σχηματισμό με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση (έχουν 2 βουλευτές). Τυπικά δεν συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό αλλά διακριτικά υποστηρίζουν την κυβέρνηση Μπερίσα.
Ο αλβανός πρωθυπουργός γνωρίζει ότι καθώς δεν διαθέτει ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία χρειάζεται περισσότερες επιλογές. Οι παρατηρητές των τεκταινομένων στην Αλβανία εκτιμούν ότι αυτό θα μπορούσε να αναβαθμίσει τους Τσάμηδες σε ρυθμιστές των επόμενων εξελίξεων – ιδιαίτερα σε περίπτωση που η κυβέρνηση υποχρεωθεί σε πρόωρες εκλογές. Σε αυτή την περίπτωση, ο εθνικισμός θα αυξανόταν, με πιθανές επιπτώσεις για την ελληνική μειονότητα.
Εκκλήσεις για ηρεμία
Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες, όσο επίσης η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) αλλά και κράτη – μέλη αυτής (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) έχουν περάσει μηνύματα ότι η ένταση πρέπει να ελεγχθεί. Πάντως, διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι δεν φαίνεται να ελλοχεύει αυτή τη φορά κίνδυνος διάχυσης της αστάθειας στους υπόλοιπους αλβανικούς πληθυσμούς των Βαλκανίων, στο Κοσσυφοπέδιο και στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ).


Διαβάστε περισσότερα:
 http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=380046&dt=24/01/2011#ixzz1BzxNWgpz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου