Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Πρωτοφανές περιστατικό Έξι νεκροί και μία βαριά τραυματισμένη βουλευτής από επίθεση ενόπλου στις ΗΠΑ

ΑΠΕΗ Γκίφορντς εκλέχτηκε βουλευτής το 2007
 Τούσον - Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011  [ 20:57 ]
Η Γκαμπριέλ Γκίφορντς, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, τραυματίστηκε βαριά από τις σφαίρες ενόπλου και έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης στο Τούσον της Αριζόνας.

Συγκεχυμένες ήταν οι πρώτες πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών από την επίθεση καθώς πληροφορίες ανέφεραν ότι η Γκίφορντς είχε σκοτωθεί. Κρατείται ένας ύποπτος, άγνωστα τα κίνητρά του.

Η επίθεση έγινε το πρωί του Σαββάτου στο Τούσον, όπου εκλέγεται η Γκίφορντς, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης εκδήλωσης για τους ψηφοφόρους της εκλογικής περιφέρειας με ομιλήτρια την ίδια.

Ο ένοπλος εισέβαλε στο χώρο και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως, πιθανόν με αυτόματο όπλο, ανέφεραν οι μάρτυρες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άνθρωποι μεταξύ τους και ένα εννιάχρονο κορίτσι. Μάρτυρες άκουσαν πολλούς συνεχόμενους πυροβολισμούς, αναφέρει το CNN.

Η Γκίφορντς, κατά τις πληροφορίες, πυροβολήθηκε εξ επαφής στο κεφάλι ενώ άλλοί εννέα παριστάμενοι, μεταξύ τους και συνεργάτες της, τραυματίστηκαν βαριά και νοσηλεύονται.

Η βουλευτής μεταφέρθηκε αμέσως σε νοσοκομείο του Τούσον σε κρίσιμη κατάσταση για να χειρουργηθεί.

Νωρίτερα είχε μεταδοθεί από πολλά μέσα ενημέρωσης ότι είχε χάσει τη ζωή της στο νοσοκομείο, πληροφορίες που διαψεύστηκαν.

Ο δράστης ακινητοποιήθηκε από παριστάμενους στην εκδήλωση και κρατείται. Τα κίνητρά του παραμένουν ασαφή.

«Απερίγραπτη τραγωδία»


Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στις πρώτες δηλώσεις του αναφέρθηκε στο σοβαρό τραυματισμό της Γκίφορντς και τον θάνατο παριστάμενων στην εκδήλωση, ενώ χαρακτήρισε το περιστατικό «μία απερίγραπτη τραγωδία».

«Τρομοκρατημένος από την στυγερή επίθεση κατά της Γκαμπριέλ Γκίφορντς» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ.

Υπέρ της μεταρρύθμισης

Η Γκαμπριέλ Γκίφορντς, 40 ετών, εκλέχτηκε με τους Δημοκρατικούς για πρώτη φορά το 2007. στο διάστημα 2000-2005 εκλεγόταν στην πολιτειακή Βουλή της Αριζόνας. Το 2010 κατάφερε να κερδίσει με μικρή διαφορά υποψήφιο του συντηρητικού Tea Party.

Τα ζητήματα στα οποία είχε δώσει έμφαση αφορούσαν την μετανάστευση, την έρευνα με βλαστοκύτταρα, τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Υποστήριξε ενεργά το νόμο για τη μεταρρύθμιση στην υγεία, γεγονός που εξόργισε παράγοντες του Ρεπουμπλικάνικού κόμματος και του Tea Party. Μεταξύ τους ήταν και η πρώην κυβερνήτης της Αλάσκας, Σάρα Πέιλιν: σε σχετική ιστοσελίδα είναι «στοχοποιήσει» 20 Δημοκρατικούς βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της μεταρρύθμισης, μεταξύ τους και την Γκίφορντς. Ο χάρτης αποσύρθηκε αμέσως μετά την επίθεση, αναφέρει το
 Huffington Post.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=41&nid=1231073689#ixzz1AaEZ4GVV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου