Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Χίλαρι Κλίντον «Μια ευημερούσα Κίνα είναι καλό για τις ΗΠΑ και vis versa»

Η υπουργός Εξωτερικών Χλίαρι Κλίντον σε συζήτηση για τις σινοαμερικανικές σχέσεις
Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011  [ 20:10 ]
Όλο το φάσμα των σινοαμερικανικών σχέσεων κάλυψε η ομιλία της υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον· όπως υπογράμμισε απορρίπτει την άποψη ότι η άνοδος της Κίνας είναι απειλή για αμερικανικά συμφέροντα και τάχτηκε υπέρ ενός ευρύτερου συντονισμού μεταξύ των δύο χωρών, ιδίως στα οικονομικά ζητήματα.

«Μία ευημερούσα Κίνα είναι κάτι καλό για τις ΗΠΑ και μία ευημερούσα Αμερική είναι κάτι καλό για την Κίνα», τόνισε η υπουργός.

Οι ΗΠΑ «θα επιδιώξουν μία θετική, συνεργατική και πλήρη σχέση» με την Κίνα είπε η υπουργός για να διευκρινίσει ακόμη ότι οι ΗΠΑ και οι Κίνα πρέπει να συνεργαστούν για να προσανατολίσουν τις οικονομίες τους ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική ανάπτυξη.

Ο τρίτος γύρος του στρατηγικού και οικονομικού διαλόγου θα διεξαχτεί στην Ουάσιγκτον την άνοιξη, είπε η υπουργός Εξωτερικών για να ταχτεί υπέρ μία περισσότερο διαφανούς στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του, Χου Τζιντάο, στις 19 Ιανουαρίου στην Ουάσινγκτον.

Παραταύτα, οι άδικες πολιτικές διακρίσεων σε βάρος των αμερικανικών κυβερνήσεων πρέπει να τερματιστούν, όπως είπε η Αμερικανίδα υπουργός.

Επιπλέον, σε ένα άλλο ζήτημα τριβής ανάμεσα στις ΗΠΑ με το Πεκίνο, η υπουργός ανέφερε ότι η Κίνα πρέπει να επιτρέψει στο νόμισμά της να αυξηθεί σε αξία. Η Κίνα, όπως εκτιμούν Αμερικανοί οικονομολόγοι, κρατά τεχνητά υποτιμημένο το νόμισμά της κάτι που σαφώς ωφελεί τις εξαγωγές της σε βάρος της αμερικανικής οικονομίας.

Σχετικά με το ζήτημα της Βορείου Κορέας, η Αμερικανίδα υπουργός υπογράμμισε ότι το Πεκίνο πρέπει να εφαρμόσει τις διεθνείς κυρώσεις που έχει αποφασίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Πρόσθεσε πάντως ότι η Κίνα μπορεί να παίξει ειδικό ρόλο στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς της Βορείου Κορέας. Το Πεκίνο είναι ο μοναδικός στενός σύμμαχος της Πιονγιάνγκ και, πέρα από αυτό, ο μεγαλύτερος οικονομικός εταίρος.

Η Κλίντον ζήτησε τέλος από την Κίνα να απελευθερώσει τους αντιφρονούντες, μεταξύ των οποίων και τον βραβευμένο με Νομπέλ Ειρήνης Λιου Σιαομπό, εκτιμώντας ότι στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το Πεκίνο δεν έχει «τηρήσει τις υποσχέσεις του»

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να πιέζουν την Κίνα σχετικά με τις πολιτικές ελευθερίες και ειδικότερα τους περιορισμούς στο Ίντερνετ και τις φυλακίσεις των ακτιβιστών, είπε ακόμη. «Μια ανοιχτή κοινωνία θα βοηθούσε στην επίλυση ορισμένων από τα πιο επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κίνα, από τη διατροφική ασφάλεια μέχρι τη ρύπανση, περνώντας από την εκπαίδευση και τη δημόσια υγεία», διαβεβαίωσε.



Διαβάστε περισσότερα:
 http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=378186&dt=14/01/2011#ixzz1B7ZCyKaz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου