Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

«Ήταν προγραμματισμένο» Δοκιμαστική πτήση έκανε κινέζικο μαχητικό stealth, ενώ στη χώρα βρίσκεται ο Ρ.Γκέιτς

ReutersTo πρωτότυπο μαχητικό, γνωστό με την κωδική ονομασία J-20, έκανε μια επιτυχή 18λεπτη πτήση από αεροδρόμιο στην νοτιοδυτική πόλη Τσένγκντου
 Πεκίνο - Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011  [ 15:30 ]
Την πρώτη του δοκιμαστική πτήση έκανε το μαχητικό αεροσκάφος τεχνολογίας stealth με την κωδική ονομασία J-20 που αναπτύσσει η Κίνα. Ο Κινέζος πρόεδρος επιβεβαίωσε το γεγονός στον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κίνα, εν μέσω ανησυχιών για την ανάπτυξη των κινεζικών Ένοπλων Δυνάμεων.

Ο Κινέζος πρόεδρος τόνισε στον Ρόμπερτ Γκέιτς ότι η πτήση ήταν προγραμματισμένη και ότι δεν πραγματοποιήθηκε, προκειμένου να συμπέσει με την επίσκεψή του. «Εκεί το αφήσαμε» είπε ο ίδιος ο Γκέιτς, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα και φωτογραφίες σε κινέζικους δικτυακούς τόπους, το πρότυπο μαχητικό, γνωστό ως J-20, έκανε μια επιτυχή 18λεπτη πτήση από αεροδρόμιο στην νοτιοδυτική πόλη Τσένγκντου νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης (τοπική ώρα).

Πληροφορίες για την πτήση φαίνεται ότι είχαν διαρρεύσει προκαταβολικά, με αποτέλεσμα εκατοντάδες θεατές να συγκεντρωθούν γύρω από το αεροδρόμιο.

«Αφού το J-20 ολοκλήρωσε την πρώτη του πτήση, υπήρξαν επευφημίες τόσο εντός όσο και εκτός του πεδίου από όπου άρχισε την δοκιμαστική πτήση», σύμφωνα με δημοσίευμα της κρατικής Global Times, η οποία επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες.

«Ορισμένοι από τους θεατές που βρίσκονταν γύρω από το αεροδρόμιο πέταξαν επίσης πυροτεχνήματα» αναφέρει το δημοσίευμα.

Ένας αριθμός μαχητικών-εκπαιδευτικών αεροσκαφών J-10 συνόδευσαν το υπό ανάπτυξη μαχητικό την πρώτη του πτήση.

Δικτυακοί τόποι δημοσίευσαν δεκάδες φωτογραφίες που απεικονίζουν το J-20 κατά τη διάρκεια της πτήσης ή στον διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης, καθώς και τα πλήθη γύρω από το αεροδρόμιο.

Οι πληροφορίες για την παρθενική πτήση του νέου κινεζικού μαχητικού δημοσιεύθηκαν την ώρα που συνεχίζεται η επίσκεψη στο Πεκίνο του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο Χου Ζιντάο.

Ερωτηθείς σχετικά με την ανάπτυξη του μαχητικού, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι είπε ότι το J-20 αποτελεί μέρος του «φυσιολογικού» εκσυγχρονισμού των Ένοπλων Δυνάμεων της χώρας.

Ο εκσυγχρονισμός αυτός «βασίζεται στις ανάγκες της Κίνας [...] να προστατεύσει την ανεξαρτησία της και την εδαφική της ακεραιότητα», είπε, προσθέτοντας ότι η χώρα του «δε θα αποτελέσει απειλή για καμιά χώρα».

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν υπογραμμίσει την γρήγορη πρόοδο στον τομέα της αεροναυπηγικής της Κίνας, καθώς και του πυραυλικού της προγράμματος, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα.

Άλλωστε, στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στο Πεκίνο, ο Ρ.Γκέιτς εξέφρασε την επιθυμία να υπάρξει ένας διαρκής στρατιωτικός διάλογος μεταξύ των δύο δυνάμεων, εκτιμώντας ότι οι ΗΠΑ πρέπει «να προσέξουν» τις κινεζικές στρατιωτικές προόδους, ενώ εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για τα κινεζικά προγράμματα κατασκευής «αόρατων» αεροπλάνων και ενός πυραύλου εναντίον πλοίων.

Το μαχητικό J-20, που είναι μεγαλύτερο σε μέγεθος από το αντίστοιχο αμερικάνικο F-22 Raptor, αναμένεται να εξοπλίζεται με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και να μπορεί να εκτελεί πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, ακόμα και ως την αμερικανική νήσο Γκουάμ στο δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, με εναέριο ανεφοδιασμό.

Ωστόσο, ενδέχεται να χρειαστούν άλλα 10-15 χρόνια για την ανάπτυξη τεχνολογίας που θα το καθιστά επιχειρησιακά εφάμιλλο με το F-22 της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ, σύμφωνα με την ιαπωνική εφημερίδα Asahi.

Το αμερικανικό F-22 θεωρείται ότι αποτελεί σήμερα το κορυφαίο μαχητικό αεροσκάφος χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth). Αντίστοιχες τεχνολογίες για μικρή ανιχνευσιμότητα από τα ραντάρ υιοθετεί και το F-35 το οποίο όμως είναι αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων.

Το F-22 θεωρήθηκε από πολλούς ότι αποτελούσε «παιδί» της λογικής του ψυχρού πολέμου. Αυτό, σε συνδυασμό με το τεράστιο κόστος του, οδήγησε την Ουάσινγκτον στην απόφαση να σταματήσει την παραγωγή του στα 187 αεροσκάφη. Ωστόσο, τώρα, με τις κινεζικές προόδους στον τομέα της αεροναυπηγικής, ορισμένοι αμφισβητούν πλέον την απόφαση αυτή.

Ο Κινέζος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Σονγκ Σιαοτζούν είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η ανάπτυξη του J-20 αυτού «έχει μεγαλύτερη πολιτική σημασία από ό,τι στρατιωτική»



Διαβάστε περισσότερα:
 http://www.tovima.gr/default.asp?pid=41&nid=1231074021#ixzz1AqDlZ2wi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου