Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Ρωσία Ενας χρόνος, πέντε επιθέσεις




Πέντε τρομοκρατικά χτυπήματα σημειώθηκαν στη Ρωσία, μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο. Επιθέσεις καμικάζι, με πολυάριθμους νεκρούς και περισσότερους τραυματίες, έπληξαν τη χώρα και έσπειραν τον πανικό. Μία μικρή ανασκόπηση των επιθέσεων:

6.1.2010
Τουλάχιστον έξι αστυνομικοί σκοτώθηκαν και 14 πολίτες τραυματίσθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην περιοχή του Νταγκεστάν της νότιας Ρωσίας. Η έξαρση της ισλαμιστικής βίας στην κυρίως μουσουλμανική αυτή περιοχή του Βορείου Καυκάσου, είναι το μεγαλύτερο εσωτερικό πρόβλημα της Ρωσίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και πολλοί πολιτικοί παρατηρητές εκφράζουν φόβους για επέκταση της βίας στην καρδιά της Ρωσίας. Οπως ανέφεραν τα τοπικά πρακτορεία ειδήσεων, ο καμικάζι επιχείρησε να ρίξει το αυτοκίνητό του σε κτίριο της τροχαίας στην πρωτεύουσα του Νταγκεστάν, Μαχασκάλα, αλλά πριν εκραγεί, παρεμποδίστηκε από αστυνομικό όχημα, το οποίο του έκλεισε τον δρόμο.

29.3.2010Πάνω από 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν σε σταθμούς μετρό της Μόσχας. Πολλοί πολίτες τραυματίστηκαν. Η αστυνομία ανέφερε ότι τις επιθέσεις εκτέλεσαν δύο γυναίκες καμικάζι που είχαν κρύβει τους εκρηκτικούς μηχανισμούς στο σώμα τους. Σημειώνεται ότι κοντά σε ένα από τους δύο σταθμούς βρίσκεται η διοίκηση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών FSB.
5.9.2010Διπλή βομβιστική τρομοκρατική επίθεση στη Ρωσική Δημοκρατία του Νταγκεστάν. Οι τρομοκράτες προσπάθησαν να περάσουν την πύλη αλλά δέχτηκαν πυρά από τους φρουρούς με αποτέλεσμα να συγκρουσθεί το Λάντα που οδηγούσαν με ένα στρατιωτικό φορτηγό. Η σύγκρουση πυροδότησε μια βόμβα 50 κιλά στην είσοδο της στρατιωτικής βάσης, ενώ καθώς πλησίαζε η αστυνομία στο σημείο της έκρηξης ακολούθησε και δεύτερη έκρηξη. Τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι 32 τραυματίστηκαν.

26.11.2010

Στις αρχές Νοεμβρίου, δώδεκα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά, σκοτώθηκαν από πυρά στο σπίτι ενός αγρότη στην κωμόπολη Κουτσέβσκαγια. Η ευθύνη αποδόθηκε σε μια εγκληματική οργάνωση, διοικούμενη από έναν τοπικό βουλευτή, ο οποίος ασκούσε τρομοκρατία σε αυτή την κωμόπολη του Κρασνοντάρ εδώ και χρόνια, σύμφωνα με τους ερευνητές.
24.1.2011Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας το αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο στη Μόσχα. Πληροφορίες που συνέρρεαν από τη ρωσική πρωτεύουσα έκαναν λόγο για τουλάχιστον 31 νεκρούς και 130 τραυματίες. Η έκρηξη σημειώθηκε στην αίθουσα διεθνώς αφίξεων του πιο πολυσύχναστου αεροδρομίου της Ρωσίας, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντεφάξ το τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα είχε πιθανότατα ως δράστη κάποιον «καμικάζι» αυτόχειρα βομβιστή. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για σκηνές πανικού, καθώς η έκρηξη σημειώθηκε σε ώρα αιχμής στο κατάμεστο από κόσμο τμήμα αφίξεων εξωτερικού. Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη για το μακελειό.


Διαβάστε περισσότερα:
 http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=380097&ct=2&dt=24/01/2011#ixzz1BzyREtc4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου