Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Φυσικό Αέριο Η Ελλάδα διαπραγματεύεται τον κομβικό της ρόλο στα κοιτάσματα Λεβιάθαν Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011


Αγωγός φυσικός αερίου στους Αγίους Θεοδώρους Αττικής
Σε διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ βρίσκεται η Ελλάδα, προκειμένου να αναλάβει τη μεταφορά του φυσικού αερίου των κοιτασμάτων Λεβιάθαν προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.
 
Ο υπουργός Επικρατείας κ. Χάρης Παμπούκης σε συνέντευξή του στο «Reuters» απεκάλυψε πως συζήτησε την ιδέα αυτή κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα στο Ισραήλ.

«Οι Ισραηλινοί βρήκαν μεγάλες ποσότητες αερίου στη Μεσόγειο. Προσπαθούμε να δούμε πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει το διαμετακομιστικό κέντρο, καθώς βρίσκεται πάνω στην φυσική οδό προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη» δήλωσε ο κ. Παμπούκης.
Ο υπουργός Επικρατείας διευκρίνισε ότι οι συνομιλίες είναι ακόμη σε επίπεδο διερεύνησης προθέσεων για την μεταφορά του αερίου του κοιτάσματος Λεβιάθαν, του οποίου η ανακάλυψη ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα και το οποίο εκτιμάται ότι περιέχει 0,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Σημειώνεται πως η Noble Energy, η αμερικάνικη εταιρεία που διενεργεί έρευνες για λογαριασμό του Ισραήλ και είναι η ίδια και για την Κύπρο, έχει αναλάβει τη συμβατική δέσμευση να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στα κυπριακά κοιτάσματα τον Οκτώβριο του 2011 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2013.
Οι έρευνες θα γίνουν μέχρι το τέλος του χρόνου, αφού τα μηχανήματα, βρίσκονται στο Λεβιάθαν του Ισραήλ. Η ημερομηνία της έναρξης των γεωτρήσεων θα καθοριστεί στις 10 Φεβρουαρίου.


Διαβάστε περισσότερα:
 http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=379955&dt=24/01/2011#ixzz1C01qPbgL

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου