Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Μπεγλίτης: «Ναυαρχίδα» της αμυντικής βιομηχανίας, η ΕΑΒ

«Ενδιαφερόμαστε και για την δημόσια αμυντική βιομηχανία, αλλά και για την ιδιωτική αμυντική βιομηχανία», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Μπεγλίτης, ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ).

«Ενδιαφερόμαστε και για τους δύο τομείς, τον δημόσιο και τον ιδιωτικό, στη βάση της ισοτιμίας, έχοντας πάνω απ' όλα, στο πλαίσιο της στρατηγικής που έχουμε χαράξει, τον στόχο να υπηρετήσουμε τα συμφέροντα της χώρας, την εθνική οικονομία και την εθνική άμυνα», ανέφερε ο κ. Μπεγλίτης.

Χαρακτηρίζοντας την ΕΑΒ «ναυαρχίδα της αμυντικής βιομηχανίας», επεσήμανε την μεγάλη της σημασία τόσο για την άμυνα της χώρας όσο και για την οικονομία και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η εταιρεία έχει όλες τις προοπτικές ανάπτυξης μέσα από τον δημόσιο χαρακτήρα της και μέσα από συνεργασίες της με χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και οι περιοχές του αραβικού κόσμου.

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της εταιρείας και τις δυσκολίες της είπε πως καταγράφει ένα χρέος περίπου 700 εκ. ευρώ και ως προϋποθέσεις για την διαχείρισή του έθεσε: την κεφαλαιοποίηση των 145 εκατομμυρίων ευρώ, την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την συνέχιση των εγγυήσεων από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών, ως κύριου μέτοχου. Στο σημείο αυτό γνωστοποίησε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη δάνειο, της τάξης των 50 εκατομμυρίων ευρώ, από τον τραπεζικό τομέα με εγγύηση του Υπουργείου Οικονομικών για τις άμεσες ανάγκες της ΕΑΒ.

Ο κ. Μπεγλίτης δήλωσε ότι το χρέος -πέρα από τις προϋποθέσεις που έθεσε- μπορεί να εξυπηρετηθεί και στο πλαίσιο της αναπτυξιακής στρατηγικής, που έχει καθορίσει με το νέο στρατηγικό σχέδιο 2010 - 2015 η Ε.Α.Β. δηλώνοντας την «υπερηφάνεια» του για το γεγονός ότι η εταιρεία έχει υπογεγραμμένο προς κατασκευή ή επισκευή έργο που φτάνει περίπου το ένα δισεκατομμύριο για την επόμενη πενταετία, μέχρι το 2015.

Τα έργα
«Έχουμε μια μεγάλη αναπτυξιακή προοπτική, η οποία δεν σταματά μόνο στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόσθεσε πως η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία εκτελεί ένα μεγάλο κατασκευαστικό, έργο της Loghid Martin, τόσο στο σκέλος της κατασκευής των σύγχρονων και ανανεωμένων F16, όσο και στον τομέα της κατασκευής τμημάτων του μεταφορικού αεροπλάνου C130J. Επιπλέον, την ίδια περίοδο η ΕΑΒ είναι η κύρια εταιρεία, η οποία συνεργάζεται με την Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία για τη δομική και ηλεκτρονική αναβάθμιση εκατό F16. Παράλληλα έχει αναπτύξει συνέργειες και συνεργασίες στη βάση υπογεγραμμένων συμβάσεων με χώρες του Περσικού κόλπου και γενικότερα του Αραβικού Κόσμου, με πρώτη τη Σαουδική Αραβία. Εκεί έχουν αναλάβει τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση 46 κινητήρων των C130 της Σαουδικής Πολεμικής Αεροπορίας, όπως επίσης βρίσκεται σήμερα σε διαπραγμάτευση και με το Κατάρ και με τα Ηνωμένα αραβικά Εμιράτα για συνεργασία και εκσυγχρονισμό των πτητικών μέσων της Πολεμικής τους Αεροπορίας.

«Άρα, εάν κρατήσουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ε.Α.Β. την επόμενη περίοδο μέσα από τον εκσυγχρονισμό, μέσα από την αναβάθμιση της, μέσα από νέες επενδύσεις σε τεχνολογικό και κεφαλαιουχικό εξοπλισμό, εάν κρατήσουμε τη βιωσιμότητα της μέσα από επενδύσεις στις υποδομές, στις αλυσίδες παραγωγής της, σε νέα προϊόντα αιχμής υψηλής τεχνογνωσίας, τότε η Ε.Α.Β., δηλαδή, ουσιαστικά η Ελλάδα θα έχει σημαντικά πλεονεκτήματα στις σχέσεις με τις χώρες της περιοχής αυτής» είπε ο κ. Μπεγλίτης. Ακόμη πρόσθεσε ότι η Ε.Α.Β. αυτή τη στιγμή έχει υπογεγραμμένο κατασκευαστικό ή επισκευαστικό έργο με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης στο πρόσφατο παρελθόν, με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σήμερα, ιδιαίτερα με το Λιμενικό Σώμα και τώρα είναι σε διαπραγμάτευση για να υπογραφεί συμφωνία εκσυγχρονισμού των μεταφορικών μέσων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Επιπλέον, επενδύει στον τομέα νέων τεχνολογιών αιχμής στον τομέα του Research and Development.

Προσλήψεις προσωπικού

Τέλος ο κ. Μπεγλίτης έθεσε το ζήτημα της στελέχωσης της εταιρείας με το απαραίτητο προσωπικό για να μπορέσει να ανταποκριθεί και ζήτησε την βοήθεια των πολιτικών δυνάμεων επισημαίνοντας την δυσκολία της κατάστασης, αφού σήμερα η ΕΑΒ έχει μόλις 1909 εργαζόμενους όταν το 2005 είχε 2950. Αφού εξέφρασε την βεβαιότητά ότι θα λυθεί αυτό το πρόβλημα άμεσα, ξεκαθάρισε ότι πρακτικές των τελευταίων ημερών, παρεμπόδισης υπενοικιαζομένων εργαζομένων να εργαστούν στην εταιρεία, δηλαδή, ουσιαστικά να στηρίξουν τα συμφέροντα των ίδιων εργαζομένων, έτσι ώστε η εταιρεία να μην πληρώσει ποινικές ρήτρες αν βγει εκτός χρονοδιαγραμμάτων, δε μπορούν να γίνουν αποδεκτές από εμάς.

Κριτική από την αντιπολίτευση

Ο βουλευτής της ΝΔ, Γ. Πλακιωτάκης, ζήτησε την άμεση πρόσληψη εξειδεικευμένου προσωπικού, ενώ ο πρώην υπουργός Ευ. Μεϊμαράκης χαρακτήρισε «γιαλαντζί» την πολιτική του υπουργείου σχετικά με τις αμυντικές βιομηχανίες της χώρας επισημαίνοντας τον κίνδυνο να εκλείψουν.

Ο Θ. Παφίλης (ΚΚΕ) επανέφερε το ζήτημα των άμεσων προσλήψεων, κατήγγειλε την υπεργολαβική απασχόληση και ζήτησε την ίδρυση ενιαίου κρατικού φορέα για τις αμυντικές βιομηχανίες.

Για αδιαφορία και υπονόμευση του έργου της ΕΑΒ κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Ιω. Κοραντής (ΛΑΟΣ) επισημαίνοντας επίσης την ανάγκη για συνένωση των αμυντικών βιομηχανιών υπό δημόσιο έλεγχο με την παραχώρηση του μάνατμεντ σε στρατηγικό επενδυτή.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Θ. Δρίτσας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απαξιώνει σταδιακά την ΕΑΒ, οδηγώντας τη στην ιδιωτικοποίηση.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου