Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ Ζημιές εκατομμυρίων από τα σκάνδαλα


Οι επιθεωρητές Υγείας έστειλαν στον εισαγγελέα 80 υποθέσεις- Συστάσεις Λοβέρδου προς τους διοικητές να σταματήσουν οι σπατάλες

ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ | Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Ζημιά εκατομμυρίων ευρώ υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο μόνο το 2010 εξαιτίας παρατυπιών που έγιναν σε διαγωνισμούς αναλώσιμων υλικών από συνταγογραφήσεις γιατρών και χρήση οστικών και άλλων μοσχευμάτων. Οι επικεφαλής του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) απέστειλαν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές 80 πορίσματα και άλλα 24 στο Ελεγκτικό Συνέδριο, από τα οποία προκύπτει ότι η συνολική ζημιά του Δημοσίου ανέρχεται στο ποσό των 7.332.866 ευρώ. Στις εν λόγω υποθέσεις δεν συμπεριλαμβάνονται 72 πορίσματα ελέγχου 302 συμβάσεων μεταξύ της Siemens και νοσοκομείων, τα οποία μετά την υποβολή τους από το ΣΕΥΥΠ στον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής διαβιβάστηκαν από τον ίδιο στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Αυστηρός ήταν χθες ο υπουργός Υγείας κ. Α.Λοβέρδος προς τους διοικητές των 30 μεγαλύτερων δημόσιων νοσοκομείων της χώρας, τους οποίους κάλεσε να βάλουν σε τάξη τα οικονομικά των Ιδρυμάτων. «Γίνεται μεγάλος αγώνας για την τέταρτη δόση του δανείου, προκειμένου να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Αν εμείς δεν δουλέψουμε σωστά, τίποτε δεν μας εγγυάται ότι το 2011 θα πάει καλά από μόνο του» τους είπε.

Στην ίδια σύσκεψη ο γενικός επιθεωρητής του ΣΕΥΥΠ κ. Μ. Σαμπατακάκης επέστησε την προσοχή των διοικητών ζητώντας τους να είναι πιο άμεσοι στις αντιδράσεις τους όταν οι επιθεωρητές Υγείας τούς κάνουν υποδείξεις για μη σωστές πρακτικές σε υπηρεσίες των νοσοκομείων. Ως παράδειγμα έφερε την περίπτωση ενός διοικητή νοσοκομείου ο οποίος, παρ΄ ότι είχε ενημερωθεί για υπόθεση που προκάλεσε οικονομική αιμορραγία 1 εκατ. ευρώ, εν τούτοις δεν έπραξε τα δέοντα. Επειτά από μικρό χρονικό διάστημα οι επιθεωρητές επανέλαβαν τους ελέγχους στο νοσοκομείο και διαπίστωσαν ότι η ζημιά είχε φθάσει τα 2,5 εκατ. ευρώ. «Υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες για παραβάσεις σε νοσοκομεία. Τα ποσρίσματα αναμένεται να βγουν τις προσεχείς ημέρες» είπε ο κ. Σαμπατακάκης.

Ενδείξεις για ποινικά αδικήματα
Τα 80 πορίσματα εστάλησαν από τους επικεφαλής του ΣΕΥΥΠ στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές «...λόγω ύπαρξης αποχρωσών ενδείξεων διάπραξης ποινικών αδικημάτων».

Χαρακτηριστικά αναφέρονται οι ακόλουθες περιπτώσεις:

* Στο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Ιπποκράτειο, στη Νευροχειρουργική και στην Ορθοπαιδική Κλινική, ο έλεγχος των επιθεωρητών αφορούσε την τήρηση διαχειριστικών διαδικασιών υλοποίησης των συμβάσεων ορθοπεδικού υλικού. Η ζημιά μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 1.500.000 ευρώ (βρίσκεται σε εξέλιξη για ανάδειξη μεγαλύτερης οικονομικής ζημιάς). Η υπόθεση εστάλη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

* Στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης έγινε έλεγχος σε διαγωνισμούς αναλώσιμων υλικών χειρουργείου, υγειονομικού υλικού, συσκευών- οργάνων ιατρονοσηλείας και επιδεσμικού υλικού. Η ζημιά από τις παραβάσεις που εντοπίστηκαν ανέρχεται σε 974.676,17 ευρώ. Η υπόθεση έχει σταλεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

* Στο Νοσοκομείο Καβάλας, στη Νευροχειρουργική Κλινική, έγινε έλεγχος σχετικά με τη χρήση οστικών μοσχευμάτων σε επεμβάσεις σπονδυλοδεσίας. Η ζημιά ανέρχεται στο ποσό των 830.803,8 ευρώ. Η υπόθεση έχει σταλεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καβάλας. Επίσης, απότους ελέγχους στις κάρτες μετακίνησης των ατόμων με αναπηρία, που εκδίδονται σε συνεργασία με τα ΚΤΕΛ, εξοικονομήθηκαν από επιστροφές περίπου 2.500.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι στις εν λόγω υποθέσεις δεν συμπεριλαμβάνονται 72 πορίσματα ελέγχου 302 συμβάσεων μεταξύ της Siemens και νοσοκομείων, τα οποία μετά την υποβολή τους από το ΣΕΥΥΠ στον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής διαβιβάστηκαν από τον ίδιο στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου