Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Γιάννος Παπαντωνίου Zητά έκδοση ευρωομολόγων και «πρόσθετες εξουσίες στην ΕΕ για το έλλειμμα»




Την ανάγκη να ληφθούν γενναίες αποφάσεις για την «ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας» με την «μεταβίβαση ορισμένων αρμοδιοτήτων σχετικά με τον προσδιορισμό και την παρακολούθηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων σε υπερεθνικές αρχές, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ecofin και το Eurogroup» προέταξε o πρών υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπαντωνίου, μιλώντας το πρωί σε εκδήλωση του Κέντρου Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής (ΚΕΠΠ). «Η Επιτροπή, το Ecofin και το Eurogroup πρέπει να αποκτήσουν πρόσθετες εξουσίες - αν χρειάζεται με αλλαγή της Συνθήκης - για να εξασφαλίσουν την εφαρμογή των δημοσιονομικών συστάσεων» σημείωσε, με στόχο «να διαμορφωθεί "κοινή ευθύνη" και αίσθηση συλλογικού σκοπού».
Για το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγων ο κ. Παπαντωνίου ανέφερε ότι μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της θέσης των υπερχρεωμένων χωρών: «Το επιτόκιο που θα πληρώνει κάθε χώρα θα συναρτάται με το επιτόκιο που πληρώνει για τα εθνικά ομόλογα, αλλά θα είναι χαμηλότερο λόγω της συλλογικής εγγύησης. Ειδικοί μηχανισμοί πρέπει να εξασφαλίσουν ότι το κόστος δανεισμού των χωρών του πυρήνα δεν θα αυξηθεί. Τα ευρωομόλογα θα μπορούσαν να συμπληρώσουν τη δημιουργία αξιόπιστου μηχανισμού αλληλεγγύης, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, και να συνδεθούν με αυτόν ως ένα πρόσθετο εργαλείο οικονομικής βοήθειας».
Σημείωσε επίσης ότι« η επιβίωση του ευρώ εξαρτάται από τους ρυθμούς και την αποφασιστικότητα που θα προχωρήσει η δημοσιονομική και οικονομική ενοποίηση».
Ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών υποστήριξε ότι για την πρόληψη νέων κρίσεων «ο συντονισμός των οικονομικών πολιτικών πρέπει να περιλάβει όχι μόνο τις δημοσιονομικές ανισορροπίες - όπως σήμερα – αλλά και τις ανισορροπίες στον εμπορικό καθώς και στον ιδιωτικό τομέα». Διέγνωσε ότι «η Γερμανία είναι απρόθυμη να αλλάξει το πετυχημένο οικονομικό της μοντέλο, που στηρίζεται στο δημοσιονομικό περιορισμό και στις διαρθρωτικές αλλαγές». Και ότι «Αν επιμείνει στη διατήρησή του, θα προκληθούν νέες κρίσεις. Και αν προτείνει να εφαρμοστεί από άλλες χώρες, η Ευρώπη, και σε κάποιο βαθμό η ίδια η Γερμανία, θα καταδικαστούν σε μακροχρόνια ύφεση, που θα οδηγήσει σε νέο κύκλο δημοσιονομικών κρίσεων και, ενδεχομένως, στη χρεοκοπία ορισμένων περιφερειακών χωρών».
Για τον υπό σύσταση Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, αλλά και τον υπάρχοντα προσωρινό χρηματοοικονομικό μηχανισμό, ανέφερε ότι «πρέπει να αποκτήσουν επαρκή κεφαλαιακή βάση ώστε να μπορούν να εγγυηθούν το σύνολο των χρεών της ευρωζώνης» κάτι που αποτελεί «προϋπόθεση για να εδραιωθεί κλίμα εμπιστοσύνης στις αγορές και να περιοριστεί ο κίνδυνος «ντόμινο», δηλαδή μεταφοράς του προβλήματος από τη μια χώρα στην άλλη». Κατά τον κ. Παπαντωνίου ο νέος μηχανισμός πρέπει να έχει κοινοτικό, και όχι διακυβερνητικό, χαρακτήρα και να λειτουργεί σύμφωνα με τα πρότυπα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση προγραμμάτων διάσωσης των υπερχρεωμένων χωρών όπως επίσης και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε διαδικασίες «ελεγχόμενης χρεοκοπίας».
Στη συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με τίτλο «Έχει το Ευρώ Μέλλον;» που οργάνωσε σήμερα το ΚΕΠΠ, υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομικών, μετείχε επίσης η κυρία Μιράντα Ξαφά, σύμβουλος επενδύσεων IJ Partners και πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Στα πλαίσια μιας συνολικής Ευρωπαϊκής αντιμετώπισης της κρίσης, η Ευρωζώνη θωρακίζεται με την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και τη δημιουργία μηχανισμού διαχείρισης των κρίσεων, με δυνατότητα αναδιάρθρωσης του χρέους των ευάλωτων χωρών («ελεγχόμενη χρεοκοπία»). Στην περίπτωση της Ελλάδας η αναδιάρθρωση του χρέους πρέπει να θεωρείται ως τελευταία επιλογή» σημείωσε η κυρία Ξαφά..
Από την πλευρά του, ο ανώτερος διευθυντής οικονομικών μελετών της Alpha Bank κ. Μ. Μασουράκης τόνισε στην ομιλία του πως «οι ελληνικές τράπεζες, αν και πλήττονται περισσότερο από τις ευρωπαϊκές, χωρίς μάλιστα να έχουν συντελέσει στην κρίση και την ύφεση, διατηρούν ανέπαφες τις αναπτυξιακές τους προοπτικές. Διαθέτουν υψηλή κεφαλαιακή βάση και επαρκείς προβλέψεις έτσι ώστε να εξέλθουν αλώβητες από την σημερινή αρνητική συγκυρία. Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι σε κάθε περίπτωση, όμως, απαραίτητη προϋπόθεση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία και την ανάκαμψη των τραπεζών και της οικονομίας.»
Τη συζήτηση συντονίσαν ο Αναπληρωτής Διευθυντής της εφημερίδας «Το Βήμα» κ. Αντ. Καρακούσης και το μέλος του Δ. Σ της Εθνικής Ασφαλιστικής κ. Χρ. Σαρδελής.


Διαβάστε περισσότερα:
 http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artId=380845&dt=27/01/2011#ixzz1CG0lBTV7

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου