Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Εκθεση ΔΝΤ για τα ελλείμματα Αντέχουν Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία


Το κεντρικό κτίριο του ΔΝΤ (IMF) στην Ουάσινγκτον

Ανάκαμψη των περισσότερων ευρωπαϊκών οικονομιών, διεύρυνση του ελλείμματος στις ΗΠΑ και επιβράδυνση της διαδικασίας δημοσιονομικής εξυγίανσης σε αναπτυσσόμενες χώρες του G20 προβλέπει για το 2011 η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία.
Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι τα περιοριστικά δημοσιονομικά μέτρα σε συνδυασμό με την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων θα επιτρέψουν στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης (Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία) να περιορίσουν τα ελλείμματά τους το 2011 και να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο τη δημοσιονομική τους κατάσταση το 2012.

«Αξιοσημείωτη προσπάθειες εξυγίανσης» διαπιστώνουν οι αναλυτές του ΔΝΤ για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Ισπανία με θετικές προοπτικές για την επόμενη χρονιά.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης των αδύναμων οικονομιών της ευρωζώνης η οποία προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.
Ωστόσο υπογραμμίζεται ότι «οι πιέσεις των αγορών στα ευρωπαϊκά ομόλογα θα είναι ιδιαίτερα έντονες το πρώτο εξάμηνο του 2011» λόγω των διογκωμένων δανειακών αναγκών του συνόλου της ευρωζώνης που θα ανέλθουν στα πέντε τρισ. δολάρια για το τρέχον έτος.
Επιβράδυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης «βλέπει» το ΔΝΤ για τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία καθώς οι κυβερνήσεις τους έχουν ανακοινώσει πολυδάπανα προγράμματα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας. Τέλος επισείονται οι πιθανοί κίνδυνοι από την υπερθέρμανση των αναδυόμενων οικονομιών οι οποίες καλούνται να πάρουν προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση πιθανής μείωσης των ρυθμών ανάπτυξης στο μέλλον.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της τελευταίας έκθεσης του ΔΝΤ (στα αγγλικά).



Διαβάστε περισσότερα:
 http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artId=380781&dt=27/01/2011#ixzz1CG2nEn6Y

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου