Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Απογράφονται οι υπάλληλοι του Δημοσίου

Της Φωτεινης Kαλλιρη
Με σταθερά βήματα το υπουργείο Εσωτερικών σχεδιάζει τη νέα αρχιτεκτονική στο κράτος, θέτοντας ως χρονοδιάγραμμα το α΄ τρίμηνο του 2011 για την αξιολόγηση λειτουργίας των υπουργείων και των φορέων που εποπτεύουν, και αφετηρία τη 10η Φεβρουαρίου, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η «ποιοτική» απογραφή των θέσεων των δημοσίων υπαλλήλων. Στην κατεύθυνση αυτή, 16 επιτροπές, που θα συγκροτούνται από στελέχη τα οποία θα επιλεγούν με ανοικτή διαδικασία, θα προχωρήσουν στην απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, όπως επισήμανε χθες ο υπουργός κ. Ιω. Ραγκούσης, κατά την πρώτη ευρεία σύσκεψη που είχε με όλους τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων. Οι συνεδριάσεις των επιτροπών που θα καταγράψουν τα κενά και τις ανάγκες των δημοσίων υπηρεσιών σε ανθρώπινο δυναμικό θα γίνεται εκτός ωραρίου.
«Με την ποιοτική καταγραφή του ανθρώπινου δυναμικού ξεκινά ο “Καλλικράτης” στο κράτος, ο οποίος θα συμβάλει στην αναβάθμιση προς το επιτελικό Δημόσιο που σχεδιάζει η κυβέρνηση», είπε ο κ. Ραγκούσης. Στους μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς εντάσσεται και η δημιουργία ενός πάρκου δημόσιων υπηρεσιών με τη μεταστέγαση όλων των υπουργείων σε έναν ενιαίο χώρο και μετακίνηση όλων των υπαλλήλων (500.000 εργαζόμενοι) σ’ ένα κυβερνητικό πάρκο. Το πάρκο του Ελληνικού είναι ένα από τα σημεία τα οποία θα εξεταστεί αν θα φιλοξενήσει το «κυβερνητικό πάρκο», είπε εμφαντικά χθες ο υπουργός. Από τη μεταστέγαση αυτή θα εξοικονομηθούν πόροι, καθώς περίπου 140 κτίρια στα οποία στεγάζονται κατά βάση σήμερα οι υπηρεσίες του κράτους δεν αποτελούν ιδιοκτησία του Δημοσίου, αλλά καταβάλλονται γι’ αυτά υψηλά ενοίκια. Οι ομάδες καταγραφής θα αποτυπώσουν τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες των δημοσίων υπηρεσιών, ενώ μετά την καταγραφή αυτή θα συνταχθεί η «Λευκή Βίβλος» για την αναμόρφωση του κράτους, όπου θα αποτυπώνονται οι βασικές αρχές και ο στρατηγικός σχεδιασμός των επιτελικών κρατικών δομών. Από την άλλη, ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε από τους γ.γ. να κάνουν μια προσέγγιση των αποχωρήσεων από το Δημόσιο σε ορίζοντα τριετίας, έτσι ώστε να οργανωθούν μεσοπρόθεσμα οι ανάγκες κάθε υπηρεσίας. Η ποιοτική καταγραφή θα συμβάλει και στη διαμόρφωση του νέου μισθολογίου (από το οποίο θα κοπούν τα ειδικά επιδόματα και θα συνδεθούν οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων με την παραγωγικότητα), αλλά και στη θεσμοθέτηση ενός νέου πλαισίου που θα διευκολύνει «την κινητικότητα των υπαλλήλων», διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις, υπό τις οποίες θα γίνονται στο μέλλον αποσπάσεις και μετατάξεις. Με βάση τα συμπεράσματα των μελετών από τα στοιχεία της απογραφής, θα σχεδιαστεί ο νέος χάρτης των υπηρεσιών.
Οι μετατάξεις το α΄ εξάμηνο του 2011
Επιπλέον, με τις μετατάξεις χιλιάδων υπαλλήλων από υπηρεσίες και φορείς, επιχειρείται η ενδυνάμωση με προσωπικό υπηρεσιών, που εξυπηρετούν καθημερινά τους πολίτες. Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2011 αναμένεται να μετακινηθούν 15.000 υπάλληλοι από την κατάργηση ή τη συγχώνευση 4.000 ΝΠΔΔ και δημοτικών επιχειρήσεων, 4.000 υπάλληλοι που εργάζονται στα περιφερειακά ταμεία και τις διευθύνσεις των ΕΣΠΑ, 5.000 υπάλληλοι από τις ΔΕΚΟ, συμπεριλαμβανομένων αυτών του ΟΣΕ, καθώς και 1.500 από το πλεονάζον προσωπικό των οργανισμών, που θα καταργηθούν. Ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος, χθες, σε συνέντευξη Τύπου για την αναμόρφωση του ΕΣΥ, μίλησε για 3.000 κενές θέσεις στα νοσοκομεία που θα πρέπει να καλυφθούν από τις μετατάξεις του ΟΣΕ και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου