Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Oι δυτικοί κλείνουν και πάλι τα μάτια.

Σκέπτονται βάση ευσεβών πόθων. Η Κίνα γιγαντώνεται όντας μη δημοκρατική. Όσο η επιρροή της μεγαλώνει, μεγαλώνει και η διάθεση της να επιβάλει τις άξιες και τα συμφέροντα της στις δυτικές δημοκρατίες. Όσο η Κίνα δεν αλλάζει θα πιέζει με το βάρος της όλο και περισσότερο τις άλλες χώρες. Μια τελική σύγκρουση πολιτισμών κοσμοαντιλήψεων και εξουσίας θα είναι αναπόφευκτη. Οι δυτικοί νομίζουν οτι η οικονομική τους διείσδυση θα αναγκάσει την αλλαγή συστήματος στην Κίνα. Δεν υπολόγισαν ότι το σύστημα θα αντισταθεί όσο περισσότερο μπορεί πριν αλλάξει.

Οι δυτικοί επαφίενται στην ιδέα οτι όσο η Κίνα θα εισχωρεί στην δύση τόσο ο πολιτισμός της τελευταίας θα επηρεάζει και θα αναγκάσει την Κινά να αλλάξει και να προσαρμοστεί στις παραδώσεις της δύσης. Για ποιο λόγο όμως να πιστέψουμε ότι η Κίνα δεν θα αντισταθεί στην αλλαγή αύτη; Γιατί πρέπει να πιστέψουμε ότι η Κίνα θα ενδώσει στην αφομοίωση αύτη σαν να είναι μια φυσική αναπόφευκτη διαδικασία; Γιατί να πιστέψουμε ότι οι φορείς της κινεζικής εξουσίας θα παραδώσουν τα προνομία τους στο λαό και θα δεχτούν την δημοκρατία; Ποιες είναι οι πιθανότητες να συμβεί το αντίθετο;( με δεδομένο και ότι η Κίνα είναι μια άκρως προστατευτική χώρα που ελέγχει την εσωτερική της πολιτική με αυταρχικό τρόπο). Ποια η πιθανότητα η δύση στην προσπάθεια να ανταγωνιστεί την Κινά να απεμπολήσει μόνη της σταδιακά το δημοκρατικό της χαρακτήρα; Μήπως είναι αύτη μια εξήγηση για την συστηματική περιστολή κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων που λαμβάνει χωρά σε πολλά μέρη του δυτικού κόσμου σήμερα;

Γιατί να ήμαστε σίγουροι ότι θα απορροφήσουμε εμείς την Κίνα και ότι δεν θα μας απορροφήσει αύτη; Γιατί οι κινέζοι να εγκαταλείψουν το αίσθημα περηφάνιας για τον εαυτό τους και να δεχτούν μια κοσμοθεωρία που είναι ξένη προς τον πανάρχαιο πολιτισμό τους; Μέχρι σήμερα δίνουν την εντύπωση ότι προσαρμόζουν τον υλικό δυτικό πολιτισμό στις δίκες τους πολιτικές και ιστορικές παραδώσεις. Είναι απόλυτα προστατευτικοί όσον αφορά το αίσθημα της υπεροχής τους απέναντι στους άλλους και την πεποίθηση ότι η θέση του λαού τους είναι στο ψηλότερο σκαλί! Αύτη η αρχαία πεποίθηση των κινέζων για τον εαυτό τους επιβεβαιώνεται στα μάτια τους και από το γεγονός της τεραστία οικονομικής προόδου της χωράς τους. Σε συνδυασμό με τον τεράστιο αριθμό τους και με το γεγονός ότι πολλοί είναι οι δυτικοί που δείχνουν έκπληξη και θαυμασμό για την ανάπτυξη της Κίνας, γιατί να μην νιώθουν περήφανοι οι Κινέζοι γι αυτό που είναι και γιατί να θέλουν να αλλάξουν προς το δημοκρατικότερο; Το φυσικότερο είναι να περιμένουν οι άλλοι να τους ακολουθήσουν στον δρόμο που αυτοί χαράζουν.

Προς τι λοιπόν η τόση αυτοπεποίθηση στις ικανότητες και στα θέλγητρα του δυτικού πολιτισμού;

Του Τζάρου Αλέξανδρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου