Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

ΟΑΣΕ Η Λευκορωσία απέχει πολύ από τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών

O Αντρέι Σανίκοφ, ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010 [ 16:06 ]

Επτά από τους εννιά υποψηφίους της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές της Λευκορωσίας συνελήφθησαν στη διάρκεια της νύχτας, μετά την διάλυση της
συγκέντρωσης χιλιάδων πολιτών που αντιτίθενται στον πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο, δήλωσαν πηγές προσκείμενες στους υποψηφίους αυτούς.

Μόνο οι υποψήφιοι Γιάροσλαβ Ρόμαντσουκ και Βίκτορ Τερετσένκοαπέφυγαν τη σύλληψη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η αστυνομία δεν έχει επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές.

Ενστολοι αστυνομικοί, αλλά και πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών συνέλαβαν περισσότερους από 1.000 οπαδούς της αντιπολίτευσης. Περισσότεροι από 20.000
άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο του Μινσκ διαμαρτυρόμενοι για τη νοθεία στις εκλογές που ανέδειξαν νικητή τον Λουκασένκο.

Δύο από τους υποψήφιους, ο Βλάντιμιρ Νεκλάζεφ και ο Βιτάλι Ριμασέφσκι, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με τραύματα που τους προκάλεσαν αστυνομικοί.
«Η επίθεση αυτή εναντίον ανυπεράσπιστων υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές είναι τρομερή και αισχρή», δήλωσε ο Γέρζι Μπούζεκ, πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.
«Εχω σοκαριστεί», είπε χαρακτηριστικά.

Ανακοίνωση που εκδόθηκε από την αμερικανική πρεσβεία στο Μινσκ καταδικάζει «την υπερβολική προσφυγή στη βία από την πλευρά των αρχών, συμπεριλαμβανομένου
του ξυλοδαρμού υποψηφίων της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων».

Ο Λουκασένκο έχει απαγορεύσει κάθε δημόσια διαδήλωση και έχει απειλήσει με χρήση βίας αν η αντιπολίτευση αγνοήσει την απαγόρευση.

Σήμερα το πρωί στην πρωτεύουσα Μινσκ, όπου η αστυνομική παρουσία είναι ισχυρή, επικρατούσε ηρεμία.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον καταδίκασε την καταστολή διαδήλωσης μετά από τις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των στελεχών της αντιπολίτευσης, που συνελήφθησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας.


Η Κάθριν Αστον καταδικάζει την προσφυγή στη βία έπειτα από τις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία, ιδιαίτερα το γεγονός της κακοποίησης και της σύλληψης πολλών ηγετικών στελεχών της αντιπολίτευσης, ανάμεσά τους και πολλούς υποψήφιους στις προεδρικές εκλογές, δήλωσε η εκπρόσωπός της Μάγια Κοτσίγιαντσιτς.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Λευκορωσίας διέλυσαν χθες το βράδυ τη διαδήλωση δεκάδων χιλιάδων υποστηρικτών της αντιπολίτευσης που κατήγγειλαν μαζική νοθεία στις προεδρικές εκλογές που οδήγησαν στην αναμενόμενη επανεκλογή του Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 16 χρόνια. Επτά από τους εννέα συνυποψήφιούς του συνελήφθησαν, μαζί με εκατοντάδες υποστηρικτές της

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=373743&ct=2&dt=20/12/2010#ixzz18h6liZmO

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο επανεξελέγη από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 79,96%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα το πρωΐ η κεντρική εφορευτική επιτροπή, ενώ αρκετοί υποψήφιοι για την προεδρία συνελήφθησαν στη διάρκεια της νύκτας.

Πάνω από 5 εκατ. ψηφοφόροι (5.122.866) ψήφισαν υπέρ του Λουκασένκο, τόνισε η επιτροπή έπειτα από την καταμέτρηση του συνόλου των ψηφοδελτίων, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρία Νόβαστι. Η επιτροπή ανακοίνωσε πως η προσέλευση στις κάλπες ανήλθε στο 90,66%.

Κατά τη διάρκεια της περασμένης νύκτας, τουλάχιστον τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης της αντιπολίτευσης, που διαμαρτυρόταν για την επανεκλογή του Λουκασένκο.

Οι Αντρέι Σανίκοφ, Νικολάι Στατκιέβιτς, Ριγκόρ Καστούσεφ και Βιτάλι Ριμασέφσκι συνελήφθησαν, σύμφωνα με τους εκπροσώπους τους. Ο επίσης διαφωνών Βλαντίμιρ Νεκλιάεφ, ο οποίος είχε τραυματισθεί κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, συνελήφθη ενώ βρισκόταν στο νοσοκομείο, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης, όμως η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας πολλά άτομα συνελήφθησαν βιαίως στο Μινσκ από τις δυνάμεις της τάξης, δίνοντας τέλος μέσα σε λίγα λεπτά μόνον σε μία προσπάθεια της αντιπολίτευσης να διοργανώσει εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Εκλεγμένος το 1994, στις πρώτες ελεύθερες εκλογές στη Λευκορωσία, ο Λουκασένκο επανεκλέγη το 2001 και το 2006 (με 86% των ψήφων) έπειτα από μία εκλογική αναμέτρηση, που σύμφωνα με τους ξένους παρατηρητές και την αντιπολίτευση έβριθε από παρατυπίες. Και τούτες οι εκλογές χαρακτηρίσθηκαν από σκληρά μέτρα και περιορισμούς εναντίον της αντιπολίτευσης.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=373667&ct=2&dt=20/12/2010#ixzz18h7DLrch

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου