Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Τα δεδομένα του Διαδικτύου μετέβαλε το 2010 η WikiLeaks

Όπως είχε κάνει και η ιστοσελίδα Napster.


Αν το 1999 ήταν η χρονιά της Napster στην ιστορία του Ιντερνετ, τότε το 2010 θα μείνει στα χρονικά ως το έτος της WikiLeaks. Η ιστοσελίδα Napster, ο πρώτος αυτός πειρατής του Διαδικτύου, ανέτρεψε τα δεδομένα στη μουσική βιομηχανία.

Για την ώρα, η WikiLeaks έχει προκαλέσει σημαντικά ερωτήματα γύρω από την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, την ελευθερία του λόγου, τη μυστικότητα και τη διαφάνεια, αλλά και την ισχύ και τους κινδύνους του Ιντερνετ. Η ιστοσελίδα και ο ιδρυτής της, Τζούλιαν Ασάντζ, υποστηρίζει ότι οι αποκαλύψεις της πιστοποιούν τις εσωτερικές διεργασίες της αμερικανικής διπλωματίας στη διεξαγωγή δύο πολέμων, σε Αφγανιστάν και Ιράκ. Οι επικριτές του Ασάντζ, κατηγορούν την ιστοσελίδα του για παραβίαση της νομοθεσίας περί κρατικών εγγράφων και για προσφορά βοήθειας σε εξτρεμιστές και «κράτη ταραξίες».

Ο Αμερικανός συγγραφές και ειδικός του Διαδικτύου Κλέι Σίρκι λέει: «Είμαι διχασμένος σε ό,τι αφορά τη WikiLeaks. Οι πολίτες στο δημοκρατικό πολίτευμα πρέπει να είναι ενήμεροι του τί γίνεται στο όνομά τους από το κράτος. Από την άλλη, τα ανθρώπινα κοινωνικά συστήματα δεν αντέχουν την απόλυτη διαφάνεια, που αποκαλύπτουν τις μύχιες σκέψεις των ηγετών. Η Wikileaks δημιουργεί προβλήματα στο θέμα αυτό».

Ο Τζέιμς Λούις, ειδικός της ασφάλειας των δικτύων, εκτιμά ότι η κληρονομιά της WikiLeaks θα είναι η ενίσχυση των μέτρων ασφάλειας στα δίκτυα και της μυστικοπάθειας των κρατικών λειτουργών: «Σε δέκα χρόνια από σήμερα, κανείς δεν θα θεωρεί την WikiLeaks καλή εξέλιξη στην ιστορία. Μπορεί να ξεκίνησαν με καλές προθέσεις, αλλά το μόνο που θα έχουν καταφέρει είναι να κάνουν τον κόσμο να στραφεί μακριά από τέτοιου είδους δημοσιογραφία. Οι άνθρωποι της WikiLeaks αποδείχθηκαν ανεύθυνοι».

Ο αναλυτής των ΜΜΕ Τζεφ Τζάρβις σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sontag εκτιμά ότι η WikiLeaks και το Διαδίκτυο συνδυάσθηκαν για να «διαρρήξουν» την ισχύ της κυβερνητικής μυστικοπάθειας. «Ανεξάρτητα από το εάν θα συνεχίσει ή όχι τις αποκαλύψεις, η WikiLeaks μας απέδειξε ότι κανένα μυστικό δεν είναι ασφαλές. Στην εποχή ου Διαδικτύου, η ισχύς μετατοπίζεται από αυτούς που κατέχουν τα μυστικά σε όσους προωθούν τη διαφάνεια», λέει ο κ. Τζάρβις.

www.kathimerini.gr με στοιχεία από AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου