Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

H IBM βοηθάει τις πόλεις να γίνουν «έξυπνες»

Η IBM βοηθάει πόλεις σε όλο τον κόσμο να γίνουν πιο «έξυπνες» στη χρήση των πλουτοπαραγωγικών πηγών, με τρόπους που είναι καλές και για τη Γη και για τον προϋπολογισμό τους.
Hμερομηνία : 13-12-10

Πρόσφατα, η IBM ανακοίνωσε ότι η παραθαλάσσια πόλη του Τέξας, Κόρπους Κρίστι μπήκε στην ομάδα τον πόλεων, όπως το Λονδίνο, το Σύδνεϋ, η Στοκχόλμη και το Άμστερνταμ, οι οποίες χρησιμοποιούν τα εργαλεία που τους προσφέρει η εποχή του Διαδικτύου για την καλύτερη διαχείριση του νερού, των απορριμμάτων, των πάρκων και άλλων δημοτικών θεμάτων.

«Δείτε τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται ο πλανήτης σε όρους δημογραφικών και περιβαλλοντικών παραγόντων», σύμφωνα με τον Γκουρούντουθ Μπανάβαρ, διευθυντή τεχνολογίας στον τομέα των πρωτοβουλιών του δημόσιου τομέα παγκοσμίως της IBM και συμπληρώνει: «Είναι πολύ απλό να δούμε ότι πρέπει να κάνουμε κάποια πράγματα με τελείως διαφορετικό τρόπο».

Η αστικοποίηση και ο αυξανόμενος πληθυσμός μεγαλώνουν το στρες στο περιβάλλον και τα προβλήματα εκτροχιάζονται καθώς διευρύνεται η αναποτελεσματική χρήση της ενέργειας, του νερού και της γης.

Λογισμικό για όλα τα δημοτικά ζητήματα

Η τεχνολογία μπορεί να ξεκαθαρίσει τις πληροφορίες για τις σωληνώσεις, τους δρόμους, τα πάρκα, την κυκλοφοριακή κίνηση και άλλα προβλήματα των πόλων και να δώσει έξυπνες και αποτελεσματικές λύσεις. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να διορθώσει τα πράγματα, πριν προκληθεί ζημιά σημειώνει ο κ. Μπανάβαρ, ο οποίος αναφέρει: «Υπάρχουν πολλές πληροφορίες στη διάθεσή μας μέσω της τεχνολογίας, που δεν χρησιμοποιούνται σωστά».

Εταιρείες όπως οι αμερικανικές IBM και Cisco και η γερμανική Siemens προμηθεύουν συστήματα που συλλέγουν, διανέμουν, αναλύουν και ενεργούν σε στοιχεία σε «προβληματικούς» τομείς των δήμων.

Ο κ. Μπανάβαρ χρησιμοποίησε το παράδειγμα του Κόρπους Κρίστι, όπου μέχρι πρόσφατα οι αρχές έκαναν όλους του υπολογισμούς και ετοίμαζαν τα διάφορα πρότζεκτ σε χαρτί, ενώ σχεδίαζαν τις διαδρομές των σκουπιδιάρικων πάνω στο χάρτη, ή εντόπιζαν τα οχήματα και λάμβαναν όλες τις πληροφορίες για τους δρόμους και τα κτίρια μέσω καρτών για να έχουν ένα διαδραστικό αποτέλεσμα.

«Τώρα, έχουν όλες τις πληροφορίες που αναφέρουν ποιο είναι το πρόβλημα, που βρίσκονται και τι πρέπει να κάνουν για να το διορθώσουν. Εν τέλει αυτό που χρειάζεται να κάνουν είναι διαχείριση και βελτίωση των επιχειρήσεων» αναφέρει ο κ. Μπανάβαρ.

Λύσεις στα προβλήματα διαχείρισης λυμάτων και υδάτων

Το λογισμικό της IBM χρησιμοποιείται στο Κόρπους Κρίστι για τη διαχείριση των εργοστασίων λυμάτων, των αποθεμάτων τους και τους αγωγούς μήκους 2.012 χλμ.. Παράλληλα, το πρόγραμμα διαχειρίζεται τη μονάδα επεξεργασίας ύδατος, που χωράει 643.520 κυβικά μέτρα νερού.

Το σύστημα προμηθεύει με νερό μία πόλη με περισσότερους από 280.000 κατοίκους. Ο έλεγχος των αγωγών με το νέο σύστημα αποκάλυψε ότι το ένα τρίτο των προβλημάτων εντοπιζόταν στο 1,4% των περιοχών που εξυπηρετούνται. Μετά από τον κατάλληλο σχεδιασμό τα προβλήματα διορθώθηκαν, ενώ υπήρξε και μείωση του κόστους επιδιορθώσεων.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου