Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Δανία Aποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή μακελειό «τύπου Μουμπάι»

Οι ύποπτοι είναι «ισλαμιστές της διεθνούς τρομοκρατίας» δήλωσε ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Δανίας Γιάκομπ Σαρφ

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ Πολύνεκρη επίθεση τύπου Μουμπάι εναντίον της εφημερίδας που είχε δημοσιεύσει τις γελοιογραφίες με τον προφήτη Μωάμεθ σχεδίαζαν πέντε άνδρες που συνελήφθησαν χθες. Οι τέσσερις συνελήφθησαν στην Κοπεγχάγη και ο πέμπτος, ένας 37χρονος Σουηδός με καταγωγή από την Τυνησία, στη Στοκχόλμη.

«Αποτρέψαμε επικείμενη τρομοκρατική ενέργεια» δήλωσε ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Δανίας ΓιάκομπΣαρφ. Πρόσθεσε ότι οι ύποπτοι είναι«ισλαμιστές με διασυνδέσεις σε διεθνή τρομοκρατικά δίκτυα» και ότι είναι πιθανό να γίνουν περισσότερες συλλήψεις. Σχεδίαζαν ένα χτύπημα «τύπου Μουμπάι», είπε αναφερόμενος στην πολύνεκρη επίθεση εναντίον πολλαπλών στόχων το 2008 στην Ινδία.

Στη Δανία συνελήφθησαν ένας 44χρονος Τυνήσιος, ένας 29χρονος Λιβανέζος, ένας 26χρονος Ιρακινός που είχε κάνει αίτηση για άσυλο και ένας 30χρονος που ζει στη Σουηδία και είχε πάει στην Κοπεγχάγη χθες ή προχθές. Σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες της Δανίας, οι ύποπτοι σχεδίαζαν να μπουν στο κτίριο όπου στεγάζεται η εφημερίδα «Jyllands-Ρosten» και «να σκοτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους».

Το Μουσουλμανικό Συμβούλιο της Δανίας χαρακτήρισε το σχέδιο «εξαιρετικά ανησυχητικό» και τόνισε ότι «καταδικάζει απερίφραστα όλες τις τρομοκρατικές ενέργειεςασχέτως των κινήτρων».

Εχουν υπάρξει τουλάχιστον τέσσερις απόπειρες επίθεσης εναντίον της «Jyllands-Ρosten» ή του Κουρτ Βέστεργκααρντ, του γελοιογράφου που σχεδίασε την πιο επίμαχη από τις 12 γελοιογραφίες που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα το 2005 ως απάντηση στην αυτολογοκρισία στην οποία θεωρούσε η εφημερίδα ότι υποβαλλόταν. «Η επίθεση αυτή, που απετράπη, αποτελεί ευθεία βολή εναντίον της δημοκρατίας και της ελευθερίας του Τύπου» δήλωσε ο Βέστεργκααρντ. «Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας απαγορεύει να επικρίνουμε τον ακραίο ισλαμισμό.Δεν θα φοβηθούμε όταν πρόκειται για τις αξίες μας».

Τον Ιανουάριο ένας Σομαλός εισέβαλε στο σπίτι του Βέστεργκααρντ με ένα τσεκούρι και ένα μαχαίρι αλλά ο γελοιογράφος γλίτωσε επειδή κλείστηκε στο ασφαλές «δωμάτιο πανικού». Το 2008 δύο Τυνήσιοι συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν τη δολοφονία του. Τον Σεπτέμβριο ένας άνδρας τραυματίστηκε όταν εξερράγη η «επιστολική βόμβα» που κατασκεύαζε σε δωμάτιο ξενοδοχείου της Κοπεγχάγης. Η Αστυνομία δήλωσε ότι η βόμβα προοριζόταν για την εφημερίδα, της οποίας τα γραφεία στη Νορβηγία και στις ΗΠΑ έχουν γίνει στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων που αποτράπηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου