Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ» Παραχωρούνται 4 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη της περιφέρειας

Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα κατήρτησε το υπουργείο Εσωτερικών (φωτ. αρχείου)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ | Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010 [ 15:29 ]


Με 4 δισ. ευρώ που θα διοχετευθούν στην περιφέρεια τα προσεχή πέντε χρόνια μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «ΕΛΛΑΔΑ», το οποίο θεσμοθετήθηκε με τον «Καλλικράτη», η κυβέρνηση ξεκινά το αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη χώρα. Τα χρήματα αυτά, που θα είναι κατά κύριο λόγο εθνικοί πόροι και θα αντληθούν από τους πόρους των δήμων και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, θα χρησιμοποιηθούν για την πραγματοποίηση έργων στους τομείς της οδικής ασφάλειας, της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, της πράσινης ανάπτυξης κ.λ.π. Ενα σημαντικό κονδύλι, που θα αφορά και τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, θα δαπανηθεί για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Στόχος του επιχειρησιακού προγράμματος «ΕΛΛΑΔΑ», όπως αναφέρεται στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που κατήρτισε το υπουργείο Εσωτερικών, είναι η ταχεία οικονομική ανάκαμψη και άμβλυνση των κοινωνικών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα. Μέσω αυτού υποστηρίζεται ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ολοκληρωμένων δράσεων, η εφαρμογή των οποίων αποσκοπεί στην οριστική επίλυση των χρονιζόντων προβλημάτων της αυτοδιοίκησης. Με το πρόγραμμα δημιουργείται ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο που ολοκληρώνει τις βασικές υποδομές, προστατεύει το περιβάλλον, διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη με αναδιάρθρωση και ολοκλήρωση των κοινωνικών υποδομών, στηρίζει υψηλού επιπέδου εικαστικές παρεμβάσεις, προωθεί τον θεσμό των συνεργασιών της αυτοδιοίκησης με τον ιδιωτικό τομέα και ενισχύσει την επιχειρηματικότητα,

Το Πρόγραμμα θα έχει πενταετή διάρκεια (2011-2015), η οποία μπορεί να παραταθεί, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Παράλληλα, διαρθρώνεται σε τέσσερις άξονες:

Πρώτον

οριζόντιες παρεμβάσεις, με στόχο την οριστική επίλυση προβλημάτων σε κρίσιμους τομείς που επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα ζωής των πολιτών που δεν έχουν τύχει συντονισμένης αντιμετώπισης από προηγούμενα προγράμματα.

Δεύτερον

στοχευμένες παρεμβάσεις για τους δήμους μέσω των οποίων δίνεται η δυνατότητα σε κάθε δήμο να επιλέξει τα έργα και τις ενέργειες που ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητές του και τις επιμέρους ανάγκες του. Στην κατεύθυνση αυτή θα κατανεμηθούν οι δικαιούμενες πιστώσεις ανά δήμο για το σύνολο της διάρκειας του Προγράμματος, με τον καθορισμό κριτηρίων και στη βάση διαφανών και αντικειμενικών στατιστικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων και κριτηρίων σύγκλισης, της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και της Eurostat.

Τρίτον,

το πρόγραμμα των περιφερειών μέσω του οποίου δίνεται η δυνατότητα σε κάθε περιφέρεια να επιλέξει τα έργα και τις ενέργειες που ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητές της και τις επιμέρους ανάγκες της.

Τέταρτον,

την τεχνική στήριξη


Στο Προεδρικό Διάταγμα προσδιορίζονται επακριβώς και οι τομείς στους οποίους θα κατευθυνθούν τα σχετικά με το πρόγραμμα «Ελλάδα», κονδύλια. Ποιοί είναι αυτοί;

Οδική Ασφάλεια: Σχεδιασμός και την εφαρμογή μέτρων για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας με δράσεις για τις οδικές υποδομές και την οδική σήμανση. Δικαιούχοι φορείς είναι οι δήμοι καθώς και οι περιφέρειες, ενώ συμπληρωματικά και το Εθνικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας.

Συνεργασία των δήμων και περιφερειών με τον Ιδιωτικό Τομέα και ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας: Προωθεί και επαναπροσδιορίζει το θεσμό της συνεργασίας Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, σε σχέση με προηγούμενα προγράμματα, με στόχο την υποστήριξη ώριμων προτάσεων, την εξοικονόμηση πόρων της αυτοδιοίκησης και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Δικαιούχοι φορείς είναι οι περιφέρειες και οι δήμοι.

Έργα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης: Προωθεί έργα και δράσεις ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για τη δημιουργία e-ΚΕΠ, τη δημιουργία τεχνολογικής υποδομής για την εξυπηρέτηση του πολίτη με χρήση ηλεκτρονικής κάρτας (κάρτα του δημότη), την ανάπτυξη και υποστήριξη συστημάτων παροχής διοικητικής βοήθειας στο σπίτι κ.α.

Κατάρτιση – δια βίου μάθησης: χρηματοδοτεί προγράμματα κατάρτισης – δια βίου μάθησης για την βελτίωση των διοικητικών ικανοτήτων και των δεξιοτήτων των υπαλλήλων των ΟΤΑ α’ και β΄ βαθμού, τα οποία σχεδιάζονται και πραγματοποιούνται με τη συνδρομή του Εθνικού Κέντρου Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Ενίσχυση του εθελοντισμού: Υποστηρίζει δράσεις και πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του εθελοντισμού και ειδικότερα στους τομείς της κοινωνικής αλληλεγγύης, της προστασίας του περιβάλλοντος, της ανάπτυξης του πολιτισμού κ.α..

Μείωση της ανεργίας: Θα στηρίξει προγράμματα και δράσεις δημιουργίας ή διατήρησης θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, για τη μείωση της ανεργίας και τη βελτίωση της προοπτικής για απασχόληση των μακροχρόνια ή περιστασιακά ανέργων.

Εικαστικές παρεμβάσεις: Αποσκοπεί στην αισθητική αναβάθμιση του αστικού και περιαστικού χώρου, αλλά και των εικαστικών τεχνών που με συνδυασμένες και εύστοχες παρεμβάσεις, αναβαθμίζουν την αισθητική και τη λειτουργικότητα διάφορων περιοχών, αξιοποιούν και αναδεικνύουν τα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς και ενδυναμώνουν τους δεσμούς του πολίτη με τον αστικό χώρο.

Υποστήριξη Ορεινών και Νησιωτικών Δήμων: Δίνει έμφαση στην υποστήριξη των ορεινών και νησιωτικών δήμων, με δράσεις για την κινητοποίηση και ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας, την άρση της απομόνωσης, τη βελτίωση της προσπελασιμότητας, την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και την ανάδειξη των υποδομών μεταφορών μικρής κλίμακας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου