Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Ανθρώπινα Δικαιώματα Το Παρατηρητήριο καταγγέλλει την πολιτική δίκη του Χοντορκόφσκι

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010 [ 12:01 ]

Η αμερικανική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch (HRW) κατήγγειλε σήμερα σε ανακοίνωσή της τον πολιτικό χαρακτήρα της καταδικαστικής απόφασης που επιβλήθηκε χθες Πέμπτη στον πρώην μεγιστάνα του πετρελαίου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι και στον συνεταίρο τουΠλάτον Λεμπέντεφ.

«Η ποινική απόφαση κατά του πρώην επικεφαλής της πετρελαϊκής εταιρείας Ioukos/YUKOS Μιχαήλ Χοντορκόφσκι και του συνεργάτη του Πλάτον Λεμπέντεφ φανερώνει τα πολιτικά κίνητρα της δίκης και τις βαθιές ρίζες των προβλημάτων στο δικαστικό σύστημα της Ρωσίας», επισημαίνει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Αυτή η καταδικαστική απόφαση συνιστά πλήγμα κατά του κράτους δικαίου στη Ρωσία»,προσθέτει η μη κυβερνητική οργάνωση.

Οι Χοντορκόφσκι και Λεμπέντεφ που εκτίουν ποινή κάθειρξης από το 2003 είδαν στο τέλος της δεύτερης δίκης, τη φυλάκισή τους να παρατείνεται έως το 2017, ενώ η καταδικαστική ποινή που τους είχε επιβληθεί το 2005 προέβλεπε την απελευθέρωσή τους το 2012, έτος των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία.

Ο Χοντορκόφσκι είχε πάρει τον έλεγχο τη δεκαετία του 1990 του ρωσικού πετρελαϊκού ομίλου υπό σκοτεινές συνθήκες και έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο Χοντορκόφσκι τάχθηκε κατά της διαφθοράς στον επιχειρηματικό κόσμο της Ρωσίας και είχε αναλάβει τη χρηματοδότηση της αντιπολίτευσης και κοινωνικών προγραμμάτων.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις και παρατηρητές εκτιμούν ότι ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας ξεκίνησε τις διώξεις κατά του επιχειρηματία για να σιωπήσει ένας σφοδρός πολέμιός του.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν δίστασε να συγκρίνει στο παρελθόν τον Χοντορκόφσκι με τον γκάγκστερ Αλ Καπόνε και τον πρώην χρηματιστή και μεγαλοαπατεώνα Μπέρνι Μέιντοφκαι να τον κατηγορήσει ότι έχει βάψει τα χέρια του με αίμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου