Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Οι…ηλικίες των κρατών

«Πενηντάχρονη» η Ιαπωνία, «τριαντάρα» η Κίνα, λίγο πιο μεγάλη η Ινδία…


Hμερομηνία : 15-12-10

Εάν η Ιαπωνία ήταν άνθρωπος, αυτή τη στιγμή ηλικιακά θα βρισκόταν γύρω στα 50, ενώ η Κίνα θα ήταν λίγο πιο πάνω από τα 30- δηλαδή λίγο νεαρότερη από την Ινδία και σίγουρα μία δεκαετία πιο νέα από την Ιταλία, όπως έδειξε μελέτη που έγινε στην Ιαπωνία.

Στο πλαίσιο της online αυτής έρευνας, 1.700 Ιάπωνες, μέσου όρου ηλικίας 51,7 ετών, απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τα «γηραιότερα» κράτη μεταξύ εννέα χωρών, στις οποίες συγκαταλέγονταν κράτη από την Ασία και την Ευρώπη, καθώς και οι ΗΠΑ. Η μελέτη έγινε για λογαριασμό του Ινστιτούτου Hakuhodo, που ειδικεύεται σε θέματα ζωής και μάθησης και υπάγεται στο διαφημιστικό γίγαντα Hakuhodo DY Holdings.

Περισσότεροι από τους μισούς έδωσαν στην Ιαπωνία την ηλικία των 50-60 ετών, ενώ η Κίνα θεωρείται πως είναι η νεαρότερη, στα 31,5. Ακολουθεί η Σιγκαπούρη (32,5) και η Ινδία (32,7).

«Η ηλικία που απέδωσαν οι Ιάπωνες στην Κίνα οφείλεται στην εντύπωση που έχουν οι περισσότεροι για τη συγκεκριμένη χώρα, ότι είναι γεμάτη ενέργεια» είπε ένας εκ των ερευνητών, συμπληρώνοντας πως αναμενόταν πως η Ιαπωνία θα λάμβανε μία μεγαλύτερη ηλικία, «αλλά όχι τόσο πολύ».

Μετά την Ιαπωνία ακολουθούν οι ΗΠΑ, στο 47,3 και η Σουηδία στο 45,8. Η ηλικία που αποδόθηκε στην Ιταλία ήταν 44,6. Σχετικά με την εντύπωση περί «γηραιάς» Ιαπωνίας, η αιτιολόγηση που έδωσαν οι περισσότεροι ερωτηθέντες ήταν ότι υπάρχει η αίσθηση πως η χώρα έχει χάσει το δρόμο και την ορμή της, και επαναπαύεται σε μνήμες παλαιών μεγαλείων.

«Αν δεν προσπαθήσουμε σκληρά, νομίζω ότι όλα θα χαθούν» είπε σχετικά μία 52χρονη γυναίκα η οποία δεν κατονομάστηκε. Επίσης, κάποιοι έδωσαν στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου ακόμα μεγαλύτερη ηλικία, φτάνοντας, στην περίπτωση μίας 43χρονης ερωτηθείσας, στα 70.

«Φτάσαμε στο αποκορύφωμα των δυνατοτήτων μας ως οικονομική υπερδύναμη και οι γειτονικές μας χώρες δεν θέλουν πολλές σχέσεις μαζί μας. Έχω την αίσθηση πως είμαστε μία χώρα που ανήκει στο παρελθόν» είπε, δικαιολογώντας την επιλογή της.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters Life!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου