Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Κύπρος - Ισραήλ Η «χρυσή» συμφωνία των δύο χωρών προκαλεί την αντίδραση της Αγκυρας

Η συμφωνία, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται εντός των ΑΟΖ του Ισραήλ (φωτ. αρχείου)

ΝΙΚΟΣ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ | Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010 [ 13:01 ]

Την αντίδραση της Αγκυρας προκάλεσε η συμφωνία Κύπρου - Ισραήλ για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Πρόκειται για μία συμφωνία «χρυσή» και για τις δύο χώρες, αφού στη συγκεκριμένη περιοχή, έχουν εντοπισθεί πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ήδη και οι δύο χώρες έχουν χαρτογραφήσει τα θαλάσσια οικοπέδα, για να αρχίσει αμέσως η εκμετάλλευσή τους. Η Κύπρος συνεργάζεται ήδη για τον σκοπό αυτό, με αμερικανική εταιρία πετρελαιοειδών, ενώ τα τουρκικά πολεμικά σκάφη τους τελευταίους μήνες παρενοχλούν όλα τα ερευνητικά πλοία (όλα με ξένη σημαία) που πραγματοποιούν τις θαλλάσιες έρευνες, εντός της ΑΟΖ Κύπρου.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Φεριντούν Σινιριόγλου κάλεσε τον προσωρινό επιτετραμμένο του Ισραήλ στην Αγκυρα κ. Γκαμί Λεβί και του γνωστοποίησε τις αντιρρήσεις της τουρκικής κυβέρνησης. Την ίδια ώρα τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolou (που επικαλείται τουρκικές διπλωματικές πηγές) σημειώνει ότι «η Τουρκία καλεί όλες τις χώρες της περιοχής να μην στηρίξουν τις μονομερείς ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς». Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο η Αγκυρα διεμήνυσε στο Ισραήλ ότι «τέτοιες ενέργειες που βλάπτουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και παραβλέπουν τη βούληση της τουρκοκυπριακής πλευράς θα βλάψουν τις συνεχιζόμενες στο νησί συνομιλίες».

Η Κύπρος ετοιμάζεται να υπογράψει παρόμοιες συμφωνίες και με τον Λίβανο, ενώ ήδη υπήρξε συμφωνία με την Αίγυπτο. Τόσο η Λευκωσία όσο και το Τελ Αβίβ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία , η οποία ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την εκμετάλλευση των πλούσιων κοιτασμάτων πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται εντός των ΑΟΖ του Ισραήλ, της Κύπρου, του Λιβάνου και της Αιγύπτου. Η κυπριακή κυβέρνηση έχει χωρίσει την ΑΟΖ της σε 12 θαλάσσια οικόπεδα. Πριν από μερικές εβδομάδες το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σε θαλάσσιο οικόπεδο που γειτνιάζει με κυπριακό οικόπεδο ανακαλύφθηκαν τρισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου.

Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την ΑΟΖ Κύπρου, αφού δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Δέχεται ωστόσο να αρχίσει η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων με την προϋπόθεση ότι σ΄αυτές θα συμμετέσχουν (έχοντας οικονομικό όφελος) και οι Τουρκοκύπριοι και αυτός είναι ο λόγος που η Αγκυρα παρεμποδίζει με τον στόλο της (παραβιάζοντας συνεχώς τα χωρικά ύδατα της Κύπρου) τις έρευνες που διαξάγουν τα ερευνητικά και σεισμογραφικά σκάφη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου