Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Στην Κίνα επιστρέφει η HSBC ύστερα από έναν και πλέον αιώνα

H συμφωνία του 1874 ανάμεσα στην HSBC και την Κίνα επέτρεψε στην τράπεζα να προσαρμόσει τις επιχειρηματικές μεθόδους της στο κινεζικό επενδυτικό περιβάλλον.

Τον Οκτώβριο του 1874, η τράπεζα HSBC συμφώνησε να δανείσει 627.615 στερλίνες στον Κινέζο αυτοκράτορα Μου Τσουνγκ. Η συμφωνία, που όριζε ότι το επιτόκιο θα ήταν 8%, ήταν το πρώτο δημόσιο δάνειο στην ιστορία της Κίνας, ενώ αυτό βοήθησε την HSBC να αναδειχθεί στον προτιμώμενο ξένο πιστωτή της χώρας για κάθε είδους δαπάνες από την κατασκευή νέων σιδηροδρόμων μέχρι τη δημιουργία σύγχρονου στρατού.

Μελέτη Αυστραλών ιστορικών του 2009 δείχνει ότι το δάνειο του 1874 βοήθησε την τράπεζα να προσαρμόσει τις επιχειρηματικές μεθόδους της στο κινεζικό επενδυτικό περιβάλλον. Η τράπεζα επέτρεψε έτσι στον Κινέζο αυτοκράτορα να ρυθμίσει τις πληρωμές δόσεων ανάλογα με το σεληνιακό ημερολόγιο, αντί του Δυτικού ημερολογίου. «Ο συμβιβασμός αυτός, παρότι εκπλήρωνε τις επιθυμίες των δανειστών, ήταν ριζικά αντίθετος στις τραπεζικές πρακτικές της Σκωτίας της εποχής», αναφέρουν οι ερευνητές, που αποκαλύπτουν ότι για το λόγο αυτό, η συγκεκριμένη συμφωνία κρατήθηκε μυστική από τους μετόχους της τράπεζας στο Λονδίνο.

Με το πέρας 136 ετών, η HSBC ετοιμάζεται για μία ακόμη φορά να εισέλθει στην κινεζική αγορά. Η στιγμή είναι κατάλληλη, σύμφωνα με αναλυτές, καθώς η βρετανική τράπεζα μπορεί τώρα να βρει τη θέση της ανάμεσα στους κινεζικούς τραπεζικούς κολοσσούς και τις ξένες τράπεζες που διστάζουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά της Κίνας. Αποδεικνύοντας τη δέσμευσή της στην κινεζική αγορά, η HSBC ελπίζει να γίνει η πρώτη ξένη εταιρία, της οποίας η μετοχή θα διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο της Σαγκάης.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου