Κυριακή 29 Μαΐου 2011

H πρόταση για ανανέωση των ομολόγων

Tου Βασιλη Ζηρα

Υστερα από πολλούς μήνες εσωτερικών συγκρούσεων, οι οποίες το τελευταίο διάστημα πήραν τη μορφή δημοσίων δηλώσεων, η Ευρωζώνη φαίνεται να καταλήγει σε μια λύση για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους: την εθελοντική διακράτηση ελληνικών αξιών στα πρότυπα της Πρωτοβουλίας της Βιέννης που απέτρεψε τη χρεοκοπία του τραπεζικού συστήματος των κρατών της ΝΑ Ευρώπης στη διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος το 2008 και το 2009. Τότε, υπό τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (κυρίως), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι τράπεζες που είχαν θυγατρικές στη ΝΑ Ευρώπη, δεσμεύθηκαν να μην τις εγκαταλείψουν και να συνεχίσουν να τις χρηματοδοτούν.

Κάτι αντίστοιχο προωθείται και για το ελληνικό χρέος. Οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων που λήγουν την περίοδο 2012 - 2014 θα αναλάβουν την ηθική δέσμευση να τα διακρατήσουν για ένα χρονικό διάστημα τριών ετών με το ίδιο επιτόκιο. Στο ίδιο πλαίσιο εξετάζεται η δυνατότητα διακράτησης και τραπεζικών ομολόγων. Κάτι ανάλογο είχε γίνει στη 10ετία του '90 στη Νότια Κορέα και μάλιστα με ταχείες διαδικασίες, που ολοκληρώθηκαν σε διάστημα μόλις ενός μήνα.

Η πρόταση αυτή:

1. Ικανοποιεί τα κράτη-μέλη που αντιτίθεντο σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, όπως η Γαλλία και η Ισπανία, καθώς και αρκετά από τα μέλη του Δ. Σ. της ΕΚΤ καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν συνιστά πιστωτικό γεγονός (δηλαδή χρεοκοπία). Εάν διασφαλιστεί αυτό, είναι βέβαιο ότι η ΕΚΤ θα συναινέσει.

2. Επιτρέπει σε κράτη-μέλη, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, να υποστηρίξουν στην εχθρική κοινή γνώμη τους, ότι συμμετέχει και ο ιδιωτικός τομέας στην προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδας. Αφού οι ιδιώτες επενδυτές συμφωνήσουν να διακρατήσουν τα ομόλογα, οι δανειακές ανάγκες για εξυπηρέτηση του χρέους θα μειωθούν. Κατά συνέπεια θα μειωθούν και τα χρήματα που πρέπει να δώσουν οι δανείστριες χώρες στο πλαίσιο ενός νέου πακέτου βοήθειας, αφού θα καλύπτουν μόνο τα ελλείμματα και όχι λήξεις ομολόγων.

3. Η Ελλάδα θα «αγοράσει» τρία επιπλέον χρόνια για να αποδείξει ότι αποκαθιστά με διατηρήσιμο τρόπο τις δημοσιονομικές και μακροοικονομικές ανισορροπίες της.

Το αρνητικό της διακράτησης είναι ότι δεν απαλλάσσει την Ελλάδα από μέρος του χρέους. Απλώς αναβάλλει την αποπληρωμή του. «Είναι σαφές ότι υπό τις παρούσες συνθήκες στην Ευρωζώνη, ο μόνος αποδεκτός τρόπος μείωσης του χρέους είναι οι αποκρατικοποιήσεις και τα πρωτογενή πλεονάσματα», σημειώνει υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, το οποίο σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες της τρόικας και νομικούς προετοιμάζουν τις τεχνικές λεπτομέρειες του εγχειρήματος.

Αυτό εξηγεί και το ασφυκτικό πλαίσιο που διαμορφώνει αυτή την περίοδο η τρόικα για την Ελλάδα:

- Εμμονή στους δημοσιονομικούς στόχους του Μνημονίου, με οποιοδήποτε κόστος, ώστε να επιστρέψει το ταχύτερο δυνατό σε πρωτογενή πλεονάσματα. Γι' αυτό αρνούνται οποιαδήποτε χαλάρωση

- Σαφές και επιθετικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, που θα υλοποιηθεί από ανεξάρτητους τεχνοκράτες, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις λόγω πολιτικών αντιδράσεων. Χωρίς την υλοποίηση αυτών, η διακράτηση, η επιμήκυνση του δανείων των 110 δισ. και η μείωση του επιτοκίου δεν θα καθησυχάσουν τις αγορές.

Ως προς το γιατί οι τράπεζες και τα μεγάλα επενδυτικά ταμεία θα δεχθούν να διακρατήσουν ελληνικούς τίτλους, η απάντηση είναι απλή: Διότι αντιλαμβάνονται ότι οι αναταράξεις από μια ελληνική χρεοκοπία θα είναι μεγαλύτερο πρόβλημα απ' ό,τι η διακράτηση των ομολόγων. Κι όσες δεν το αντιλαμβάνονται, θα τις πείσουν οι κυβερνήσεις τους.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_29/05/2011_443918

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου