Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Συνάντηση ΥΠΕΞ της πρωτοβουλίας Αδριατικής και Ιονίου

Δηλώσεις Σπ. Κουβέλη.

Mε στόχο τη δημιουργία, μέσα στο 2014, μίας μακροπεριφέρειας της Ε.Ε., πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της πρωτοβουλίας Αδριατικής και Ιονίου.

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης. Στην πρωτοβουλία αυτή, που ξεκίνησε από κοινού από την Ελλάδα και την Ιταλία, συμμετέχει πλέον και η Σλοβενία από την πλευρά της ΕΕ. Πρόκειται για πρωτοβουλία οικονομικής και αναπτυξιακής συνεργασίας με ορισμένες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπως η Κροατία, η Βοσνία - Ερζεγοβίνη, η Σερβία, η Αλβανία και το Μαυροβούνιο.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι η ατζέντα αυτής της πρωτοβουλίας συμπίπτει με την ελληνική πρωτοβουλία για τα Δυτικά Βαλκάνια το 2014, σημειώνοντας ότι οι διαδοχικές προεδρίες Ιταλίας, Ελλάδας, το 2014, συνιστούν μία πολύ καλή ευκαιρία προκειμένου να προωθηθεί ο ελληνικός στόχος, για την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.

Ο κ. Κουβέλης είχε την ευκαιρία να συζητήσει το θέμα με τους κοινοτικούς επιτρόπους Γιοχάνες Χαν, Μαρία Δαμανάκη και με Έλληνες ευρωβουλευτές, με εξαίρεση αυτούς του ΚΚΕ.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση με τον Γ. Χαν, ο κ. Κουβέλης διαπίστωσε ότι υπάρχουν ορισμένες επιφυλάξεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει άλλη μία μακρο-περιφέρεια. Και αυτό γιατί υπάρχουν ήδη δύο μακροπεριφέρειες που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, αυτές της Βαλτικής και του Δούναβη. Ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, σε συνεργασία με τις υπό ένταξη χώρες, θα επιχειρήσει να δώσει αποφασιστική ώθηση σε αυτό το θέμα.

Ο κ. Κουβέλης συναντήθηκε και με τον επίτροπο αναπτυξιακής συνεργασίας Αντρις Πίμπαλγκγς, στον οποίο η ελληνική πλευρά παρουσίασε το πλαίσιο αναθεώρησης της ελληνικής αναπτυξιακής συνεργασίας. Ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε, στις δηλώσεις του, και στο βάρος που δίνει η ελληνική κυβέρνηση και η Ελλάδα, συνολικά, στην υλοποίηση του αγωγού ITGI, που μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω Τουρκίας, στην Ελλάδα και στην Ιταλία.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου