Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Β. Ζισκάρ Ντεσταίν: «Ξεδιάντροπη διαχείριση» στα οικονομικά από «ορισμένα κράτη»

Με τίτλο: «Δεν αντλήθησαν τα διδάγματα της κρίσης», η οικονομική εφημερίδα «Les Echos» δημοσιεύει ολοσέλιδη συνέντευξη του πρώην προέδρου της Γαλλίας (1974- 1981) Βαλερί Ζισκάρ Ντεσταίν, με αφορμή τη συνάντηση των 8 μεγάλων δυνάμεων στη Ντοβίλ.

Σε ερώτημα τι διδάγματα έχει αντλήσει ο ίδιος από την κρίση του ευρώ, ο κ. Ντεσταίν απάντησε :

«Δεν υφίσταται κρίση του ευρώ ! Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα είναι υγιές, υπερβολικά υγιές μάλιστα κατά την άποψη ορισμένων. Αντίθετα, αυτό που δεν είχαμε προβλέψει, είναι οι κανόνες του παιγνιδιού στην περίπτωση που ένα κράτος όπως η Ελλάδα, χρεοκοπήσει. Ορισμένα κράτη ακολούθησαν μια ξεδιάντροπη διαχείριση στα δημόσια οικονομικά τους και θα έπρεπε κανονικά να έχουν δηλώσει χρεοκοπία.

Οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να αποφύγουν κάτι τέτοιο, γιατί οι κάτοχοι του χρέους ανησυχούν και φοβόμαστε το φαινόμενο διάδοσης της κρίσης στα γειτονικά κράτη, άποψη την οποία δεν συμμερίζομαι».

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρώην πρόεδρο «Θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για το τι θα κάνουμε στο μέλλον εάν επαναληφθούν παρόμοιες περιπτώσεις. Αυτοί που φθάνουν σε τέτοιες αποκλίσεις στη διαχείρισή των οικονομικών τους, είτε είναι κράτη, είτε μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να καλύψουν μόνοι τους το κόστος».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου