Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Κομισιόν: Η ευρωπαϊκή οικονομία βαδίζει στο δρόμο της ανάκαμψης

Η ευρωπαϊκή οικονομία βαδίζει στο δρόμο της ανάκαμψης, ενώ οι προοπτικές για το 2011 εμφανίζονται ελαφρώς καλύτερες από τις προβλέψεις του φθινοπώρου. Το ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά περίπου 1,7% φέτος και κατά περίπου 2% το 2012. Ωστόσο, οι προοπτικές εξακολουθούν να παρουσιάζουν αισθητές διαφορές για τα επιμέρους κράτη μέλη της ΕΕ. Ορισμένες χώρες, ιδίως η Γερμανία, αλλά και κάποιες μικρότερες οικονομίες με εξαγωγικό προσανατολισμό, έχουν σημειώσει σταθερή ανάκαμψη της δραστηριότητας, ενώ άλλες, ιδίως ορισμένες περιφερειακές χώρες, έχουν μείνει πίσω.

Αυτές είναι οι βασικές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης των εαρινών προβλέψεών της για την ευρωπαϊκή οικονομία. Σε σχέση με τους βασικούς οικονομικούς δείκτες η Επιτροπή επισημαίνει τα εξής:

- Ο πληθωρισμός αυξάνεται ταχύτερα, αντικατοπτρίζοντας την αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων, αναφέρει η Επιτροπή, σημειώνοντας ότι ο μέσος όρος του επίσημου πληθωρισμού προβλέπεται ότι θα ανέλθει σε σχεδόν 3% στην ΕΕ και 2,5% στη ζώνη του ευρώ το τρέχον έτος, ενώ στη συνέχεια θα μειωθεί σε περίπου 2% και 1,7% αντίστοιχα το 2012.

- Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να μειωθεί κατά μισή εκατοστιαία μονάδα και να φθάσει σε λίγο περισσότερο από 9% και σε 9,7% στην ΕΕ και στη ζώνη του ευρώ μέχρι το 2012. Η κατάσταση στις ευρωπαϊκές αγορές εργασίας συνεχίζει να είναι διαφοροποιημένη, με ποσοστό ανεργίας που κυμαίνεται από 4-5% στις Κάτω Χώρες και την Αυστρία έως 17-21% στην Ισπανία και τις Χώρες της Βαλτικής

- Η δημοσιονομική εξυγίανση, τέλος, προχωρεί, ενώ το δημόσιο έλλειμμα προβλέπεται να μειωθεί σε περίπου 3,8% του ΑΕΠ μέχρι το 2012. Ωστόσο, όπως σημειώνει η Επιτροπή, οι προοπτικές εξακολουθούν να παρουσιάζουν αισθητές διαφορές για τα επιμέρους κράτη μέλη.

Παρά τις θετικές αυτές εκτιμήσεις η Επιτροπή δεν κρύβει τις ανησυχίες της για το μέλλον

Όπως αναφέρει δε, οι πολιτικές μεταβολές στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και οι οικονομικές επιπτώσεις του σεισμού και του τσουνάμι στην Ιαπωνία προκάλεσαν αύξηση της αβεβαιότητας και συνιστούν κινδύνους υποχώρησης της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας, με τη δυνατότητα να οδηγήσουν σε υψηλότερο πληθωρισμό και χαμηλότερη ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο σε σχέση με τα βασικά δεδομένα. Η Επιτροπή σημειώνει επίσης ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές, ιδιαίτερα σε ορισμένα τμήματα κρατικών ομολόγων, παραμένουν εύθραυστες, και δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς η εμφάνιση «επιζήμιων βρόχων αρνητικής ανάδρασης». Υφίστανται επίσης κίνδυνοι από την ένταση που επικρατεί στις αγορές συναλλάγματος.

Από την πλευρά των θετικών εξελίξεων, η Επιτροπή σημειώνει πως η υψηλότερη παγκόσμια ανάπτυξη σε σχέση με τις αρχικές παραδοχές, συνεπεία της αύξησης της εγχώριας ζήτησης στις αναδυόμενες αγορές, θα μπορούσε να ωφελήσει περαιτέρω την αύξησε των εξαγωγών της ΕΕ. Όσον αφορά την εγχώρια οικονομία, η στροφή της αύξησης του ΑΕΠ της ΕΕ προς την κατεύθυνση της εγχώριας ζήτησης θα μπορούσε να αποδειχθεί ισχυρότερη από τις παραδοχές των προβλέψεων, με θετικές εκπλήξεις στην αγορά εργασίας, για παράδειγμα. Ομοίως, θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη από την αναμενόμενη διάχυση από την ισχυρή δυναμική της Γερμανίας προς άλλα κράτη μέλη.

Τέλος ο Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή οικονομία, δήλωσε τα εξής: «Το κύριο μήνυμα των προβλέψεών μας είναι ότι η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη είναι σταθερή και συνεχίζεται, παρά τις πρόσφατες εξωτερικές αναταραχές και τις εντάσεις στην αγορά δημόσιου χρέους. Τα δημόσια ελλείμματα μειώνονται σαφώς. Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχυθούν αυτές οι τάσεις ανάπτυξης και εξυγίανσης και να εξασφαλιστεί επίσης ότι θα οδηγήσουν σε περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας. Αυτό επιβάλλει τη συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και την αποφασιστική εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που βοηθούν τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών μας».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου