Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Η τακτική του Σαμαρά

Σκεψη 1 (29/5/2011)
Μερικες ερωτησεις:
1. Αν το μνημονιο απετυχε γιατι συνεχιζει να υποστηριζεται απο τους δανιστες μας;
2. Αν το μνημονιο καταστρεφει τη χωρα οπως λέει ο Σαμαρας τοτε γιατι δεν ζηταει εκλογες για να σωσει τη χωρα;
3. Αν οι Ελληνες πολιτες πιστευουν οτι υπαρχει αλλος δρομος γιατι δεν ζητουν ακλογες;
4. Αν ο Σαμαρας νομιζει οτι μπορει να διαπραγματευτει με την Τροικα γιατι δεν το κανει σαν αντιπολιτευση παρα κανει προτασεις μονο προς το εσωτερικο της χωρας; Να κανει μια τουρνε στο εξωτερικο και να μιλησει με τους δανιστες και τεχνοκρατες που διαχειριζονται το μνημονιο να δουμε τη απαντηση θα λαβει. Μονο προς το εσωτερικο μπορει να κανει λεονταρισμους; Μηπως δεν θελει να διακινδυνευσει να λαβει δημοσια μια αρνητική απαντηση απο τους δανιστες;

Σκεψη 2
Ο Σαμαρας εχει βασισει ολη του την πολιτικη ατζεντα στον αντι-μνημονιακο λογο. Δεν εχει μιλησει για κατι αλλο εκτως απο αυτο. Ενα χρονο και πλεον προσπαθει μονο να αναδειξει οτι το μνημονιο ειναι κακο και οτι υπαρχει αλλος δρομος!!! Ετσι παγιδευτηκε... νομισε οτι μπορει να κανει συνηθισμενη αντιπολιτευση σε καιρο διεθνους οικονομικου ελεγχου. Πως θα κανει πισω τωρα;
Νομιζε οτι ποτε δεν θα εξαρτηθει η εφαρμογη του μνημονιου απο αυτον... και ασκησε την πολιτικη του ωριμου φρουτου. Χρησιμοποιησε την αγανακτηση του κοσμου για να σταθεροποιησει το κομμα του ροκανιζοντας ετσι την σταθεροτητα της χωρας.
Το ΠΑΣΟΚ θα αφαρμωζε το μνημονιο για να σωθει η οικονομια, μετα θα "επεφτε" γιατι ο κοσμος θα ειχε θυμωσει απο τα σκληρα μετρα και η ΝΔ θα ειχε κερδισει την λαϊκη αποδοχη αφου θα ειχε παντα διαφορετικη αποψη απο την "κυβερνηση του μνημονιου". Το ΠΑΣΟΚ θα ειχε χρεωθει το βασανο του μνημονιου πληρως, θα ειχε ξεχαστει το τεραστιο ψεμα της κυβερνησης Καραμανλη για το ελλειμα που προκαλεσε την κριση εμπιστοσυνης στη χωρα μας και η ΝΔ παλι στην κυβερνηση για να μας επανιδρυσει...

Σκεψη 3
Η ΝΔ δεν καταλαβαινει... και ρωταει ανυποψίαστη το ΠΑΣΟΚ, "Μα γιατι ζητατε συναινεση και δεν κυβερνατε μονοι σας; Εμεις σας εμποδιζουμε; Ο αντιμνημονιακος λογος σας εμποδιζει; Κυβερνήστε λοιπον αν μπορειτε! Αν δεν μπορειτε το συζηταμε!"

Πριν απο λιγα χρονια... και μεχρι και σημερα, η ΝΔ παραπονιοταν οτι η ελειψη συναινεσης του ΠΑΣΟΚ την εμποδισε να περασει στην κοινωνια τις απαραιτητες διαρθρωτικες αλλαγες.
(Θεμελιόδης διαφορα: Η ΝΔ κυβερνουσε σε καιρο σταθεροτητας και αναπτυξης χωρις ενα μνημονιο στη βαλιτσα της.)

Σκεψη 4
Ποιος στεκει συνεχεια δειπλα στον κ. Σαμαρα; Ο κ. Γιαννης Μιχελακης!

Πρόην διευθυντης του Ελευθερου Τυπου.
Δηλαδη η εφημεριδα που σημερα 29/5/2011 εχει ως εξοφυλο τον τιτλο: "Μπροστα η Ν.Δ. καταρρεει το ΠΑΣΟΚ" επιχαιροντας για την διαφορα 0,5 μοναδων που εμφανισε η ΝΔ εναντι το ΠΑΣΟΚ σε δημοσκοπηση για λογαριασμο της ιδιας. Αυτό βεβαια σε καιρο που καραβια χανονται...
Ειναι μια εφημερίδα γνωστη για τον απροσχηματιστο λαϊκισμο της και την ακουραστη αντιπασοκικη ρητορια της. Δεν ειναι καθολου διασημη εστω και για μικρες προσπαθειες αντικειμενικοτητας. Απο το ποιον της εφημεριδας αυτης της οποιας ηταν διευθυντης επι δυο χρονια ισως μπορουμε να συμπερανουμε το επιπεδο της πολιτικης σκεψης του αρχιστρατηγου της ΝΔ.

Σκεψη 5
Ο κ. Σαμαρας λεει οτι ειναι υποχρεωμενος να μην συναινεσει με ενα "λαθος" (εννοωντας το μνημονιο). Ποιο συγκεκριμενα λεει" Συμφωνουμε με τα σωστα και τα υπερψηφιζουμε, αλλα διαφωνουμε με τα λανθασμενα και σε αυτα δεν μπορουμε να συναινεσουμε". Υστερα απο το συμβουλιο πολιτικων αρχηγων εγινε σαφες οτι η μοναδικη ουσιαστικη διαφορα της ΝΔ ειναι στα θεματα της φορολογιας. Υποστηριζει μείωση φορολογικών συντελεστων για να αναθερμανθει η αγορα.

Ερωτηση:
1. Γιατι ο κ. Σαμαρας μιλαει για αναδιαπραγματευση του Μνημονιου οταν ουσιαστικα διαφωνει με αυτο μονο στα φορολογικα; Γιατι δεν απαιτει "αναδιαπραγματευση στον τομεα της φορολογιας";

Ισως γιατι ο ορος αναδιαπραγματευση του Μνημονιου ειναι πιο ευηχος... η ΝΔ οπως και η ιδια παραδεχεται εχει υπερψηφησει τα 2/3 του μνημονιου στη βουλη και ετσι υπερασπιζεται και τη φημη της στο εξωτερικο οταν τυχων παει στην Ευρωπη. Το να δειχνει λοιπον στο εσωτερικο οτι ειναι "αντιθετη με το μνημονιο", αρα με "ολους" τους ορους που πονανε τον λαο και την οικονομια αυτη τη στιγμη ειναι η ιδανικη εικονα μιας αντιπολιτευσης που μιλαει στο ονομα των κατατρεγμενων και αντιστεκεται στην εξοθεν παρεμβαση.
...Μεσα σε αυτη την απροσδιοριστια η ΝΔ προσπαθει να ικανοποιησει τους δανιστες μας λεγοντας οτι "να.., τα περισσοτερα τα υπερψηφησαμε", να μην ξεσηκωσει το λαο με παρα πολλες ελπιδες εναντια στην κυβερνηση και καταληξει να κλειθει η ιδια να κυβερνησει, και ταυτοχρονα να δωσει την εντυπωση στους Ελληνες πολιτες οτι αγωνιζεται να αρει τον ξενο ζηγο απο πανω μας "πολεμοντας το μνημονιο" και την καταστροφη στην οποια αυτο μας οδηγησε.
Αυτο το νεφος ειναι το οπλο της ΝΔ. Το οτι ποτε δεν προσδιοριζει το βαθμο στον οποιο ειναι εναντια στο μνημονιο η υπερ αυτου.
Το απορριπτει συνολικα αλλα το αποδεχεται εν μερη! Καταφερνει να καταγραφεται στην κοινη γνωμη ως πολεμιος του Μνημονιου, και οφελειται ταυτοχρονα ως υπευθυνη δυναμη υπερψηφιζοντας το μεγαλητερο μερος αυτου.


Σκεψη 6
"Το μνημονιο δεν βγαίνει" σημαινει οτι "το μνημονιο δεν ειναι καλο και αρα δεν το θελουμε!" γι αυτους που δεν πολυκαταλαβαινουν απο οικονομικα (πλειοψηφια των πολιτων). Σημαινει οτι μας οδηγει σε υφεση για αυτους που εχουν μαγαζια και επιχειρησεις. Σημαινει για τους πολιτικους οτι ακομα και αν πετυχει θα μας εχει υποβαλει σε τετοια ταλαιπορια που θα υπαρχει παντα το περιθωριο να ειπωθει οτι κατι θα μπορουσε να εχει γινει καλυτερα, καπως θα μπορουσαμε να βγουμε απο την υφεση γρηγοροτερα και με λιγοτερα τραυματα. Σε καθε περιπτωση στο μελλων ακομα και αν πετυχει θα υπαρχει το πολιτικο περιθωριο να χαρακτηριστει αποτυχημενο.Η προφητεία της ΝΔ οτι ¨δεν βγαινει" ειναι επαρκως γενικολογη για να το εξασφαλησει αυτο. Τελος για τουε δανιστες μας σημαινει απλος οτι η αντιπολιτευση εκφραζει καποια δυσπιστια για την επιτευξιμοτητα του τελικου στοχου αλλα δεν εμποδιζει την εφαρμογη του.
Με τα παραπανω υπογραμμιζουμε οτι η ΝΔ διαμορφωνει εναν πολιτικο λογο αρκετα γενικολογο ωστε να μην χρειαζεται να λογοδοτει για τις επιλογες της. Αυτη θα ειναι και η παγια τακτικη της, να κανει προτασεις οι οποιες θα δημιουργουν επαρκεις ελπιδες επιτυχιας χωρις να μπορουν να ελεγχθουν και να μετρηθουν πριν εφαρμωστουν. Αυτός είναι ενας κλασσικος πολεμος φθορας και δειχνει ποιες ειναι οι πραγματικες προθεσεις της ΝΔ...
Να φθείρει αργα και σταθερα την κυβερνηση κρυβοντας ετσι το γεγονος οτι εχει προβληματα στο εσωτερικο της που δεν ειναι διαχειρισημα χωρις διαρκη αντιπαραθεση με την κυβερνηση.


Σκεψη 7
Η ΝΔ κατηγορησε το ΠΑΣΟΚ οτι διαπραγματευηκε κρυφα την εισοδο της χωρας στο ΔΝΤ πολυ πριν γινει η επισημη εισδοχη της χωρας μας στο μνημονιο. Αυτο με βαση την κοινη παραδοχη, οτι ο πρωθυπουργος συνομιλουσε με τον Ντομινικ Στρος Καν ακομα και πριν απο τις εκλογες του 09' και απο καποιεσς δηλωσεις που εκανε ο τελευταιος "of the record" σε ενα Γαλλο δημοσιογραφο οτι ειχε κρυφες επαφες με τον ΓΑΠ που κρυφτηκαν απο το κοινο "για ευνοητους λογους".
Ταυτοχρονα ομως κατηγορει την κυβερνηση οτι δεν διαπραγματευτηκε το μνημονιο αλλα μας δεσμευσε βιαστικα και απερισκεπτα σε αυτο.
Στην πρωτη περιπτωση η ΝΔ κατηγορει το ΠΑΣΟΚ οτι διαπραγματευτηκε... και στην δευτερη οτι δεν διαπραγματευτηκε. Ετσι στην πρωτη περιπτωση η ΝΔ προβαλλεται ως υπερασπιστης της αληθειας και στην δευτερη περιπτωση ως γενναιος υπερασπιστης των εθνικων συμφεροντων. Δεν μπορουν βεβαια να συνεβησαν και τα δυο, αλλα η ΝΔ οφεληθηκε απο την προβολη και των δυο (ασυμβατων μεταξει τους) εκδοχων.
Μια ακομα πιο βασική προεκταση του πρωτου σκεπτικου ειναι οτι αφου ο ΓΑΠ "διαπραγματευτηκε την εισοδο μας στο ταμειο" πολυ πριν εμφανιστει ο κινδυνος πτωχευσης τοτε δεν μπηκαμε στο ΔΝΤ εξαιτιας των ελλειματων που αφησε η κυβερνηση Καραμανλη!!! Ολα εγιναν εξαιτιας της δολοπλοκας δρασης του ΓΑΠ... ο οποιος θα πρεπει να ειναι εθνικος προδοτης! Δεν μπορει να ερμηνευτει αλλιως η "συνομοσια" αυτη που μας εφερε προ τετελεσμενων. Αυτη την ορολογια βεβαια δεν την χρησιμοποιησαν ουτε για μια στιγμη. Αφησαν ομως το υπονοουμενο... ασκησαν την πολιτική της ομιχλης. Της γενικολογης κατηγοριας για την οποια δεν χρειαζεται να αναλαβουν καμια ευθυνη αλλα η οποια δημιουργει εντυπωσεις και "ευλογα ερωτηματικα". Επενδυουν λοιπον σε αυτο που "δεν μπορει να αποδειχτει" οπως ειπαμε και παραπανω.
Τον Καραμανλη τον εβγαλαν λαδι και φορτωσαν το μνημονιο στον ΓΑΠ. Καλο;

Σκεψη 8
Συνεχίζοντας την αναλυση του συννεφου που λεγεται ΝΔ αναρωτιομαστε για την "θεορια της μαυρης τρυπας". Η πιο λεπτομερης περιγραφη που εκανε η ΝΔ για να υποστηριξει την σταση της ειναι αυτη του κυκλικου ελλειματος η του ανατροφοδοτουμενου ελλειματος.
Συμφωνα με αυτη η ακολουθουμενη οικονομικη πολιτική ειναι λανθασμενη γιατι αφαιρει αποτομα μεγαλα κεφαλαια απο την αγορα με αποτελεσμα αυτη να στεγνωνει και το κρατος να μην μπορει να εισπραξει τιποτα απο μια στεγνη αγορα. Αρα το ελλειμα αντι να μειωνεται θα θα αυξανεται διαρκως και ασταματητα. Το κρατος θα περιδινιστει μεχρι να εξαφανιστει μεσα σε μια οικονομικη μαυρη τρυπα. Πολλα μπορουν να ειπωθουν για να περιγραψουν την επαφη αυτου του ισχηρισμου με την πραγματικοτητα.
Το προφανεστερο ειναι οτι ο κ. Σαμαρας πιστευει οτι το μνημονιο θα μας οδηγησει στη χρεοκοπεια αντι να μας βγαλει απο αυτη. Προεξοφλει δηλαδη ότι η εκτιμηση του θα πραγματοποιθει. Αυτο σημαινει οτι η Ευρωπαϊκη Ενωση κανει και αυτη το ιδιο λαθος με την κυβερνηση γιατι εκεινη μαζι με το ΔΝΤ ζητησαν αυτους τους ορους με ανταλλαγμα τα λεφτα...
Σχετικα με αυτα δυο επιλογες προκειπτουν:
Η πρωτη επιλογη. Αυτο το "λαθος μιγμα πολιτικης" μπορει να το αποφασισαν μονο για δυο λογους: επειδη ειναι βλακες και δεν ξερουν τι κανουν (αγνοια) η επειδη εχουν παρει αποφαση να μας οδηγησουν στη χρεοκοπεια (προθεση) και αρα εχουν διοργανωσει μια τεραστια επιχειρηση εξαπατησης της Ελλαδας και του κοσμου ολοκληρου λεγοντας σε ολες τις πλευρες οτι θελουν να σωσουν το Ευρω και την ελληνικη οικονομια. Αυτή η “επιλογη” των Ευρωπαιων σημαινει ότι για καποιο λογο αποφασισαν να αποδομησουν την Ευρωπη εκθετοντας σε κινδυνο τις Ευρωπαικες χωρες και στελνοντας το μηνυμα προς το εσωτερικο της Ευρωπης και προς το εξωτερικο της, ότι η Ευρωπη δεν είναι μονοδρομος και μπορει να αποδομηθει. Ότι το ιδανικο της Ευρωπαϊκης ολοκληρωσης δεν θα πραγματοποιηθει ποτε καθως η Ευρωπη δεν συμπεριφερεται σαν μια ενιαια πολιτικη και οικονομικη περιοχη αλλα σαν χωρες που εκμεταλευονται η μια την άλλη και είναι καχυποπτες μεταξει τους. Εν ολιγοις η Ευρωπη επιθυμει και ενορχηστρωνει την χρεοκοπια στους κολπους της Ευρωζωνης και εμεις εχουμε πεσει σε μια παγιδα.
Αυτή είναι η αναλυση της περιπτωσης να κανουν “λαθος” οι Ευρωπαιοι και αν αυτή είναι που ισχυει τοτε ο Αντωνης Σαμαρας είναι οντως ενας προφητης. Είναι ενας διορατικος οικονομικος εγκεφαλος που εχει εκτιμησει αυτό που οι αλλοι παρεβλεψαν και περναει ολο του το χρονο προειδοποιοντας τους παντες ότι “καταστρεφεται, ισοπεδώνεται, διαλύεται ” η οικονομια μας, όπως λεει.
Η δευτερη επιλογη ειναι να υπαρχει αγνοια η προθεση από τη μερια του κ. Σαμαρα και οι Ευρωπαιοι να εχουν οργανωσει ένα σκληρο αλλα πραγματοποιησιμο σχεδιο. Δηλαδη το μνημονιο βγαινει αλλα χρειαζεται δουλεια, θησιες και όλα οσα εχουμε ακουσει.

Η περιπτωση να εχει αγνοια ο Σαμαρας χρειαζεται ελαχιστες εξηγησεις.
Η περιπτωση να εχει καποια προθεση τι μπορει να σημαινει; Η περιπτωση δηλαδη να εσχατολογει, να κινδυνολογει ασυστολα και να υπερβαλει οσο του επιτρεπει το ελληνικο λεξιλογιο ενω "το μνημονιο βγαινει" τι θα συμαινε για τον πολιτικο αυτο;

Σκεψη9 (2/6/2011)
Οι πλατειες γεμισαν με αγανακτησμενους. Οργανωνονται κυριως με το αιτημα της καταργησης του Μνημονιου και δευτερευοντως με το ξεριζωμα της διαφθορας. Στην Ισπανια διαμαρτυρονται για την ανεργία, την διαφθορα των πολιτικων και του οικονομικου συστηματος (παγκοσμιως αλλα και στην Ισπανια). Οι Ισπανοι δεν εχουν υπογραψει μνημονιο οπωτε απο τη μια εχουν την πολυτελεια να θεσουν γενικοτερες απαιτησεις ενω οι Ελληνες "πονανε στην τσεπη". Δηλαδη δυσκολευονται οικονομικα να τα βγαλουν περα. Υπαρχει αλλος δρομος; Να πληρωσουν αυτοι που τα φαγανε λενε οι αγανακτησμενοι και φασκελωνουν την Βουλη.
Οι αγανακτησμενοι νιωθουν απογνωση οργη και αγανακτηση.
Ο Καραμανλης τα καταφερε. Ολοι τον ξεχασαν. Ο λαος μεσα στη ζαλη του, μεσα στην αγανακτηση του, στην οργη του, κατηγορει για ολα το μνημονιο! Φταιει το μνημονιο!!! Εξω το μνημονιο!!!
Ο Σαμαρας τα καταφερε (διστυχως γι αυτον) και εστρεψε την οργη του κοσμου προς τον πολιτικο κοσμο. Επεξηγησε απλοϊκα την κριση και οι απλοι ανθρωποι επιασαν το νοημα. Φταινε οι ξενοι που μαζι με την κυβερνηση θελουν να μας καταστρεψουν! Εξω το μνημονιο!!! Κατεβαινει ο Σαμαρας στην Κρητη και ΦΩΝΑΖΕΙ: "Εγω το μνημονιο δεν το υπογραφω! (2/6/2011)" Παει στην Τρωϊκα και λεει χαμηλοφωνως: "Εγω διαφωνω μονο στα φορολογικα αλλα κυβερνηστε εσεις, μην ενοχληστε. Δεν ζητω να κυβερνησω... γιατι θα κανει κακο στη χωρα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου