Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Έρευνα: Ηλεκτρονική χωματερή της Μ. Βρετανίας, η Δ. Αφρική

Έρευνα: Ηλεκτρονική χωματερή της Μ. Βρετανίας, η Δ. Αφρική
Βρετανικές εταιρίες απορρίπτουν παράνομα στη Δυτική Αφρική χιλιάδες τόνους επικίνδυνων ηλεκτρονικών σκουπιδιών, όπως παλιούς υπολογιστές, αντί να ανακυκλώνουν τα υλικά αυτά, σύμφωνα με έρευνα της ανεξάρτητης οργάνωσης Environmental Investigation Agency.

Εκμεταλλευόμενες την απουσία περιβαλλοντικών ελέγχων και υποδομών ανακύκλωσης, πολλές εταιρίες διαχείρισης απορριμάτων μεταφέρουν τηλεοράσεις, τηλέφωνα και υπολογιστές στη Δυτική Αφρική, ως προϊόντα προς μεταπώληση, ιδιαίτερα στη Γκάνα και τη Νιγηρία. «Φορτία τέτοιων υλικών που φθάνουν στα λιμάνια της Δυτικής Αφρικής είναι κυρίως σκουπίδια, με ποσοστό 75% από αυτά να φθάνουν στην Αφρική σπασμένα», αναφέρει η έκθεση της βρετανικής περιβαλλοντικής οργάνωσης.

Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης την τεράστια απόκλιση που εμφανίζεται μεταξύ της εκτίμησης για τον όγκο ηλεκτρονικών απορριμμάτων της Βρετανίας και τον καταγεγραμμένο όγκο τους. Η διαφορά, εκτιμά η οργάνωση, καταλήγει στη μαύρη αγορά. Τα ηλεκτρονικά αυτά απορρίμματα διαχωρίζονται και σπάζονται με το χέρι από μικρά παιδιά στις χωματερές της Δυτικής Αφρικής. Τα προϊόντα αυτά περιέχουν, όμως, τοξικά υλικά, όπως επικίνδυνα μέταλλα, πυρίμαχες ουσίες, υδράργυρο και μεγάλες ποσότητες μολύβδου. «Τα προβλήματα υγείας που τα υλικά αυτά θα προκαλέσουν στους τοπικούς πληθυσμούς είναι δεινά και περιλαμβάνουν προβλήματα στις αναπαραγωγικές λειτουργίες, την ανάπτυξη, το ανοσοποιητικό σύστημα, το αίμα και τα νεφρά», αναφέρει η έκθεση.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει προτείνει την υιοθέτηση αυστηρότερων κανόνων για τον περιορισμό της εξάπλωσης των ηλεκτρονικών απορριμμάτων.

www.kathimerini.gr με στοιχεία από Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου