Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Κλίμα προόδου καλλιεργεί η Αγκυρα

Της Δωρας Aντωνιου

Σκόπιμη διοχέτευση πληροφοριών του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο, ενδεχομένως και για εξυπηρέτηση προεκλογικών σκοπιμοτήτων, επιθυμεί να καλλιεργήσει κλίμα προόδου στα ελληνοτουρκικά, «βλέπει» το ΥΠΕΞ πίσω από χθεσινό άρθρο της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», σύμφωνα με το οποίο οι διερευνητικες επαφές έχουν φθάσει σε ένα πολλά υποσχόμενο σημείο.

Το άρθρο καταγράφει ως ένδειξη προόδου τη συνάντηση που έγινε στο πλαίσιο των διερευνητικών στις 16 Μαΐου, στο Τσεσμέ. Οπως αναφέρει ο αρθρογράφος, κατά την προηγούμενη συνάντηση είχε συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι τις τουρκικές εκλογές, ωστόσο οι θετικές εξελίξεις προκάλεσαν τη νέα συνάντηση. Από το υπουργείο Εξωτερικών δηλώνουν ότι η συνάντηση αυτή έγινε έπειτα από αίτημα του τουρκικού ΥΠΕΞ, ενώ η ελληνική πλευρά είχε προτείνει τη διακοπή των διερευνητικών με το σκεπτικό ότι εν μέσω προεκλογικής περιόδου δεν μπορεί να υπάρξει κάποια ουσιαστική εξέλιξη. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι, καθώς το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας θεωρεί ότι η ελληνοτουρκική προσέγγιση «πουλάει» στο εκλογικό σώμα, ανακίνησε το θέμα για λόγους προεκλογικής σκοπιμότητας. Επιμένουν, δε, ότι πριν από τις εκλογές στην Τουρκία δεν μπορεί να γίνει κάτι. Βεβαίως, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών έχει δηλώσει ότι μετά τις εκλογές η Αγκυρα θα πρέπει να απαντήσει εάν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε λύση ή εάν επιθυμεί προσφυγή στη Χάγη, το γενικό πλαίσιο ενδεχόμενης συμφωνίας φαίνεται ότι έχει καθοριστεί.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η συζήτηση στην Τουρκία για την απόφαση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου να ακυρώσει την τελική φάση των δύο αεροναυτικών ασκήσεων που βρίσκονταν σε εξέλιξη στο Αιγαίο. Το θέμα φαίνεται ότι συζητήθηκε σε συναντήσεις που είχε ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Ισίκ Κοσανέρ, με τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δηλώσεις και διευκρινίσεις δεν υπήρξαν, ωστόσο ενισχύεται η εντύπωση ότι πρόκειται για εξέλιξη που αφορά μία ακόμα κρίση στις σχέσεις πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Μάλιστα, τουρκικά μέσα ενημέρωσης φιλοξένησαν πληροφορίες του τουρκικού ΥΠΕΞ, με τις οποίες αποσυνδέεται η ακύρωση της τελικής φάσης των ασκήσεων με ενδεχόμενη χειρονομία καλής θέλησης προς την Ελλάδα.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_27/05/2011_443619

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου