Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Καλπάζει η γερμανική οικονομία





Κάτω από τα 3 εκατομμύρια έπεσε πάλι ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία το Μάιο, για πρώτη φορά έπειτα από πέντε μήνες κατά τους οποίους υπερέβαινε το επίπεδο αυτό. Ηταν βεβαίως οι μήνες του χειμώνα, που λόγω καιρικών συνθηκών «παγώνουν» κάποιες οικονομικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες στη Γερμανία, κυρίως στον κατασκευαστικό κλάδο.

Τα καλά νέα από την αγορά εργασίας πλαισιώνονται από την αύξηση κατά 0,6% των λιανικών πωλήσεων τον Απρίλιο στη Γερμανία, που επίσης ανακοινώθηκε την Τετάρτη.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας, ο εποχικά σταθμισμένος αριθμός των ανέργων υποχώρησε κατά 8.000 στα 2,97 εκατομμύρια το Μάιο και έτσι το ποσοστό ανεργίας στη μεγαλύτερη (και πλέον εύρωστη) οικονομία της ευρωζώνης υποχώρησε στο 7%.

Εν τω μεταξύ, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Στατιστικών της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι τον Απρίλιο οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,6% (είναι τα πρώτα στοιχεία που ανακοινώνονται και πιθανώς να αναθεωρηθούν). Η αύξηση είναι καλοδεχούμενη, καθώς το Μάρτιο κατεγράφη κάμψη των πωλήσεων κατά 2,7%. Οι ειδικοί, ωστόσο, ανέμεναν ζωηρότερη ανάκαμψη της αγοράς.

«Οι αριθμοί είναι λίγο χαμηλότεροι από τους αναμενόμενους, αλλά το συνολικό θετικό κλίμα στη γερμανική οικονομία δεν μεταβάλλεται και ως εκ τούτου θα στηρίξει την καταναλωτική εμπιστοσύνη και θα σταθεροποιήσει τις λιανικές πωλήσεις», δήλωσε στο BBC ο Κρίστιαν Σουλτς της Berenberg Bank.

Σημειωτέον ότι η γερμανική οικονομία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη στην ζώνη του ευρώ. Το πρώτο τρίμηνο του 2011 αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,5%, ενώ ο μέσος όρος ανάπτυξης στις 17 χώρες-μέλη ήταν 0,8%.

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=403912&h1=true

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου