Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Συναντήσεις τρόικας με Παπακωνσταντίνου και ΝΔ

Αθήνα

Συνεχίζεται το πρωί της Τετάρτης η αξιολόγηση από τους επικεφαλής της τρόικας (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ) κ.κ. Ματίας Μορς από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πόουλ Τόμσεν από το ΔΝΤ και Κλάους Μαζούχ από την ΕΚΤ.

Στη συνάντηση που θα έχει προγραμματισθεί με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου την Τετάρτη θα τεθούν στο τραπέζι "καυτά" ζητήματα όπως η εξειδίκευση των μέτρων 1,6 δισ. ευρώ για εφέτος, το ζήτημα των εγγυήσεων και τα χαρακτηριστικά του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας.

Την ίδια στιγμή, κύκλοι της Κομισιόν επιμένουν στην ανάγκη συναίνεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στην Ελάδα «ως προϋπόθεση» για να υπάρξει βοήθεια. Στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκε από την τρόικα και θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας, κατά την οποία θα τεθεί στο τραπέζι η κοστολόγηση του πακέτου των προτάσεων που διατυπώθηκαν από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Α. Σαμαρά.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η αξιολόγηση της τρόικας θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα με σκοπό τη θετική εισήγηση του ευρωατλαντικού κλιμακίου προς το Συμβούλιο Eurogroup του Ιουνίου για την έγκριση της 5ης δόσης, ύψους 12 δισ. ευρώ, και την εκταμίευσή της τον Ιούλιο.

Στο 1 δισ. ευρώ οι τόκοι

Εν τω μεταξύ, στο 1,032 δισ. ευρώ φτάνουν οι συνολικές δαπάνες τόκων για τα ποσά του δανείου στήριξης από ΕΕ και ΔΝΤ που έχουν μέχρι τώρα αναληφθεί, σύμφωνα με όσα ανέφερε την Τρίτη στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Κ. Βελόπουλου.

Οι τόκοι για τα δάνεια υπολογίζονται με κυμαινόμενο επιτόκιο, που προσδιορίζεται από την κυμαινόμενη βάση του τρίμηνου Euribor για τα ποσά που προέρχονται από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (συνολικά 80 δισ. ευρώ) και από την κυμαινόμενη βάση του τρίμηνου SDR για αυτά που προέρχονται από το ΔΝΤ (συνολικά 30 δισ. ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου