Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Σαφής όρος της Ε.Ε. και η συναίνεση

Του ανταποκριτή μας στις Βρυξελλες Kαρκαγιαννη

Τη δέσμευση της αντιπολίτευσης -κυρίως δε της Νέας Δημοκρατίας- ότι συναινεί στους στόχους του Μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου σχεδίου ζήτησε χθες το Eurogroup, θέτοντάς τη ως όρο για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας. «Είναι ζήτημα εθνικό, όχι κομματικό», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται μόνο για την Ελλάδα, μόνο για το ΠΑΣΟΚ, αλλά αφορά την Ευρώπη». Παράλληλα, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup, ο κ. Γιουνκέρ δήλωσε ότι η επιμήκυνση του χρέους προς τους ιδιώτες εξετάζεται από τους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά μόνο ως αντάλλαγμα για τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων το 2011, την επιτάχυνση και την αύξηση του πακέτου ιδιωτικοποιήσεων και ενδεχομένως επιπρόσθετα μέτρα, αν αυτό κριθεί αναγκαίο από την αξιολόγηση της τρόικας. «Μόνο εφόσον εκπληρωθούν αυτές οι προϋποθέσεις θα μπορούσαμε να σκεφτούμε την επιμήκυνση. Δεν είναι επιμήκυνση ή τίποτα. Είναι μέτρα, μέτρα, μέτρα και μετά επιμήκυνση».

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έκανε γνωστό ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δεν θα κατατεθεί την Τετάρτη, διότι πρέπει να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές που θα πείσουν τους εταίρους μας για την αξιοπιστία του. Παραδέχτηκε ότι η τρόικα ζητεί να προχωρήσουν άμεσα οι ιδιωτικοποιήσεις με επιχειρησιακό σχέδιο και ότι οι εισηγμένες θα επιδιωχθεί να πωληθούν εντός του 2011. Η ελληνική πλευρά συμφώνησε να δημιουργηθεί Οχημα Ειδικού Σκοπού, που θα αναλάβει την ιδιωτικοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.

Με το θέμα της επιμήκυνσης του συνόλου του ελληνικού δημοσίου χρέους ανοιχτά πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προσπάθησαν να επιλύσουν το πρόβλημα της επιπλέον χρηματοδότησης που χρειάζεται η Αθήνα το 2012-2013, ωστόσο οι αποφάσεις θα ληφθούν στις 20 Ιουνίου. Οι εταίροι μας στην Ευρωζώνη συνδέουν ευθέως την παροχή επιπλέον βοήθειας με την ταχύτερη εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με σκληρές περικοπές στις κρατικές δαπάνες και ακόμη με γενναίες κινήσεις στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων που θα αποδώσουν ήδη από φέτος. Χθες τους υπουργούς Οικονομικών ενημέρωσαν οι επικεφαλής της τρόικας κ. Σερβάς Ντερόουζ, Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, που παρουσίασαν προκαταρκτική έκθεση με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και σύμφωνα με πληροφορίες ενημέρωσαν ότι από τα 26 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει σε μέτρα το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, τα περίπου 10 δισ. δεν γίνονται αποδεκτά και θα πρέπει να αντικατασταθούν με άλλα, πιο αξιόπιστα μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα φαίνεται ότι είναι διατεθειμένη να προτείνει την υιοθέτηση ενός νέου, αυστηρότατου Μνημονίου τριετούς διάρκειας, το οποίο θα είναι το αντάλλαγμα για την παροχή νέων δανεικών προς την Ελλάδα. Το νέο Μνημόνιο θα περιλαμβάνει σκληρά μέτρα, όπως απολύσεις σε φορείς του Δημοσίου που καταργούνται και επιθετική πολιτική στις ιδιωτικοποιήσεις, με σημαντική πώληση δημοσίων οργανισμών από το 2011. Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται ότι πλέον δεν είναι τόσο κατηγορηματικά αντίθετα σε επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από ιδιώτες, αρκεί η συμμετοχή των ιδιωτών να γίνει σε εθελοντική βάση. Επιπλέον, ένα τουλάχιστον τμήμα της Ευρωζώνης, με επικεφαλής τη γερμανική κυβέρνηση, πιέζει ανοιχτά για συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στην επιμήκυνση του χρέους. Χθες η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Αγκελα Μέρκελ επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αναδιάρθρωση χρέους κράτους-μέλους της Ευρωζώνης μέχρι το 2013. Πρόσθεσε, όμως, ότι μέχρι τότε οι ιδιώτες επενδυτές θα μπορούσαν συμμετάσχουν σε εθελοντική βάση. Επισήμως, πάντως, η Ευρωζώνη θα περιμένει την επίσημη έκθεση της αποστολής αξιολόγησης προκειμένου να δει αν εφαρμόζεται ικανοποιητικά το ελληνικό Μνημόνιο και αν το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο. Κατηγορηματικά αντίθετη σε οποιαδήποτε επιμήκυνση εξακολουθεί να παραμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η Γερμανία προωθεί την ιδέα της επιμήκυνσης του συνόλου του ελληνικού χρέους, επειδή θέλει να αποφύγει πάση θυσία να δανείσει επιπλέον χρήματα στην Ελλάδα ή τουλάχιστον να καταφέρει να δώσει όσο το δυνατόν λιγότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου