Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

«Ανοιγμα» Ομπάμα στους εξεγερμένους Αραβες



Αθήνα
«Νέο κεφάλαιο στην αμερικανική διπλωματία» ανοίγουν τα δημοκρατικά κινήματα που σαρώνουν την Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική- τα οποία παρομοίασε με την αμερικανική επανάσταση κατά της βρετανικής κυριαρχίας- , αλλά και ο θάνατος του Οσάμα μπιν Λάντεν, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

«Εδώ και έξι μήνες παρακολουθούμε μια ασυνήθιστη αλλαγή στην την Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική. Δυο ηγέτες παραμερίστηκαν. Κι άλλοι μπορεί να τους ακολουθήσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Ομπάμα σε βαρυσήμαντη ομιλία του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που ερμηνεύεται ως κίνηση φιλίας των ΗΠΑ προς τις νέες πολιτικές δυνάμεις που εμφανίζονται δυναμικά στον αραβικό κόσμο.

Πρώτη προτεραιότητα των ΗΠΑ είναι, όπως είπε, η προώθηση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στον αραβικό κόσμο και η έμπρακτη βοήθεια προς τις νέες δημοκρατικές κυβερνήσεις που θα προκύψουν στην Αίγυπτο και την Τυνησία: τόνισε μάλιστα πως θα βοηθήσει τις νέες κυβερνήσεις να ανακτήσουν τα περιουσιακά στοιχεία που έχασαν λόγω διαφθοράς! Επεσήμανε δε πως η κυβέρνηση του θα αντιταχθεί στην χρήση βίας και καταστολής κατά των διαδηλωτών. «Αντιμετωπίζουμε μια ιστορική ευκαιρία. Έχουμε την ευκαιρία να δείξουμε πως η Αμερική αποτιμά την αξιοπρέπεια ενός μικροπωλητή στην Τυνησία περισσότερο από την ωμή δύναμη ενός δικτάτορα», τόνισε ο κ.Ομπάμα.

Ειδικά για τις εξελίξεις στην Σύρια, ο κ.Ομπάμα τόνισε πως «το συριακό καθεστώς διάλεξε τον δρόμο του φόνου και των μαζικών συλλήψεων» για να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές, και ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση Ασαντ πρέπει να ξεκινήσει αμέσως διάλογο για την μετάβαση στην Δημοκρατία, αλλιώς «θα απομονωθεί διεθνώς». Ο Σύριος ηγέτης «ή θα ηγηθεί της δημοκρατικής μετάβασης ή θα πρέπει να φύγει», είπε ο πρόεδρος.

Τόνισε ακόμη πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αποχωρήσουν από το Ιράκ και έχουν «σπάσει το «μομέντουμ» των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Όσο για την αλ-Κάιντα, ακόμη και πριν τον θάνατο του Οσάμα είχε χάσει την επιρροή της στις μάζες, όπως είπε ο Αμερικανός ηγέτης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε επίσης εκτενή αναφορά στην Υεμένη (κάλεσε τον πρόεδρο αλ Σάλεχ να ολοκληρώσει την μετάβαση της εξουσίας) και το Μπαχρέιν, το καθεστώς του οποίου κάλεσε «να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για διάλογο» με την αντιπολίτευση – ενώ κατηγόρησε το Ιράν ότι επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αναταραχή στο μικρό κράτος του Κόλπου.

Για το παλαιστινιακό ζήτημα, ο κ.Ομπάμα χαρακτήρισε το σημερινό στάτους κβο «μη βιώσιμο» και κάλεσε το Ισραήλ να προχωρήσει σε «γενναίες κινήσεις…προκειμένου να εξασφαλίσει διαρκή ειρήνη». «Το όνειρο ενός εβραϊκού δημοκρατικού κράτους δεν μπορεί να υλοποιηθεί όσο συνεχίζεται η μόνιμη κατοχή», είπε.

Δήλωσε επίσης πως τα σύνορα του νέου παλαιστινιακού κράτους και του Ισραήλ πρέπει να βασιστούν στα δεδομένα προ του πολέμου του 1967 «με αμοιβαίες ανταλλαγές» εδαφών, όπως σημείωσε. Επανέλαβε ωστόσο την «ακλόνητη» δέσμευση των ΗΠΑ στην ασφάλεια του ισραηλινού κράτους, και αποσαφήνισε πως δεν θα επιτρέψει την «απονομιμοποίηση» του Ισραήλ στα πλαίσια του ΟΗΕ.

Αξίζει να τονιστεί ότι η – με πολλαπλούς αποδέκτες - ομιλία Ομπαμα μεταδίδεται σε πραγματικό χρόνο μεταφρασμένη στα αραβικά, τα φαρσί και τα εβραικά!

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=401683&h1=true

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου