Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Το δυστύχημα στην Foxconn αποκαλύπτει τους κινδύνους από τη συγκέντρωση εργοστασίων στην Κίνα

Η έκρηξη σε ένα από τα δύο εργοστάσια της εταιρίας Foxconn, όπου κατασκευάζονται τα νέα iPad2 της Apple υπογραμμίζει τους κινδύνους που εμφανίζει μία παγκόσμια κατασκευαστική στρατηγική, που έχει πετύχει να περιορίσει το κόστος, αλλά συγκεντρώνει την παραγωγή σε λίγα σημεία.

Η εταιρία Foxconn, που εξασφάλισε το επικερδές συμβόλαιο κατασκευής των iPhone και iPad της Apple, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η έκρηξη στην πόλη Τσενγκντού προκάλεσε το θάνατο τριών εργαζόμενων και τον τραυματισμό 15. Η ταϊβανέζικη εταιρία ανέφερε ότι η παραγωγή διεκόπη προσωρινά, αν και απέφυγε να εξηγήσει ποια επίπτωση θα είχε το δυστύχημα στην προσφορά συσκευών iPad.

Η Foxconn ανέφερε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από την ανάφλεξη εύφλεκτου υλικού στίλβωσης των συσκευών, ενώ ειδικοί εκτιμούσαν ότι η παραγωγή iPad μπορεί να υποχώρησε κατά 2,8 εκατ. μονάδες, αν και η μείωση αυτή θα αναπληρωθεί εφόσον η παραγωγή ξεκινήσει σύντομα.

«Όταν προσπαθείς να κάνεις όσο δυνατόν περισσότερα σε μία παραγωγική μονάδα, καταλήγεις να εξαρτάσαι πλήρως από τη μονάδα αυτή», λέει ο Ντέιβιντ Ντέιτον, ιδιοκτήτης εταιρίας επιχειρηματικών συμβούλων στην Κίνα.

Κατασκευαστές ηλεκτρονικών, όπως η Foxconn, συνέρρευσαν στην Κίνα, χάρη στο φθηνό κόστος εργασίας της χώρας. Ολα τα iPad της Apple κατασκευάζονται στην Κίνα, στα εργοστάσια της Foxconn στο Τσενγκντού και το Σενζέν, κοντά στο Χονγκ Κονγκ. Ταϊβανέζικες εταιρίες έχουν επενδύσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στην ηπειρωτική Κίνα, παρότι οι δύο χώρες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις. Η Foxconn απασχολεί περισσότερους από 1,1 εκατομμύρια εργαζόμενους στην ηπειρωτική Κίνα.

www.kathimerini.gr με στοιχεία από AP

http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathextra_1_23/05/2011_391832

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου