Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Στήριξη σε επιμέρους μέτρα του Μεσοπρόθεσμου από Σαμαρά

Των Ελλης Tριανταφυλλου - Γιωργου Π. Τερζη

Αποφασισμένος να μη μετακινηθεί από τη μέχρι σήμερα θέση του ενάντια στο Μνημόνιο και σε κάθε προοπτική διατήρησης του ίδιου μείγματος πολιτικής –χωρίς ωστόσο να αρνηθεί στήριξη σε μεταρρυθμιστικά μέτρα που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της κυβέρνησης– προσέρχεται σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Αντ. Σαμαράς. Παρά την αναζωπύρωση της συζήτησης στο εσωτερικό της Ν.Δ. αλλά και των πολυεπίπεδων πιέσεων που ασκούνται προκειμένου να συμβάλει η αξιωματική αντιπολίτευση στη δημιουργία κλίματος συναίνεσης, στον σκληρό πυρήνα του γαλάζιου επιτελείου δεν έχει προκληθεί ρήγμα. «Απάντηση στο αίτημα για συναίνεση υπάρχει και θα επαναληφθεί όπου και όποτε χρειαστεί», υπογράμμιζαν στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά, υπονοώντας, χωρίς να το συνδέουν άμεσα, ότι αν απαιτηθεί, ο αρχηγός της Ν.Δ. θα επαναλάβει τη θέση του και κατά την έξοδο από το Προεδρικό Μέγαρο και τη συνάντησή του με τον κ. Κάρ. Παπούλια.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Συγγρού επεχείρησε να ακυρώσει, εν τη γενέσει τους, τα σενάρια συνεννόησης που άρχισαν να κυκλοφορούν όταν δημοσιοποιήθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, την προηγούμενη Τετάρτη, ο πρωθυπουργός με τον αρχηγό της Ν.Δ. «Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε στον πρωθυπουργό αυτά που είπε και την επομένη, στο Ζάππειο, σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό», επεσήμανε ο Γ. Μιχελάκης.

«Λέμε “όχι” σε θυσίες του λαού χωρίς αντίκρισμα», υπογράμμισε χθες ο κ. Σαμαράς από την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΔΑΠ στη Θεσσαλονίκη, αποτυπώνοντας πλήρως τη γραμμή που θα τηρήσει εφεξής. Ταυτόχρονα, συνεργάτες του άφηναν να εννοηθεί ότι θα είναι προς το συμφέρον της χώρας αλλά και της κυβερνητικής πλειοψηφίας να πάρει ο κ. Παπανδρέου την πρωτοβουλία και να υιοθετήσει, μέρος έστω, της γαλάζιας πρότασης. «Οταν λέμε να υιοθετήσει το δικό μας πακέτο, δεν εννοούμε και στην τελευταία του λεπτομέρεια. Αλλωστε, η πρόθεσή μας να αφήσουμε περιθώρια ευελιξίας είναι προφανής», λένε στελέχη της Συγγρού. Υπό την έννοια αυτή, η χθεσινή αναφορά του αναπληρωτή τομεάρχη του κόμματος κ. Χρ. Σταϊκούρα, ο οποίος και περιέγραψε μια διαδικασία συναίνεσης κατά περίπτωση, μοιάζει να αποτυπώνει την εφεξής στρατηγική της Ν.Δ. «Εάν η κυβέρνηση υιοθετήσει προτάσεις που εμείς καταθέσαμε, γιατί να μην υπάρχει συναίνεση; Γι’ αυτό και καταθέσαμε την πρόταση, για να συμβάλουμε», σημείωσε (ΝΕΤ) ο κ. Σταϊκούρας. Είχε προηγηθεί, ένα 24ωρο νωρίτερα, ο κ. Δημ. Αβραμόπουλος ο οποίος μέσω της «Κ» ζήτησε υποστολή των κυβερνητικών και κομματικών σημαιών χάριν του εθνικού συμφέροντος, θέση που προκάλεσε αίσθηση στο πολιτικό προσωπικό της χώρας. Αν και στελέχη της Συγγρού δεν έκρυβαν, αρχικώς, κάποιον εκνευρισμό για τις αναφορές του κ. Αβραμόπουλου, ο κ. Γ. Μιχελάκης δήλωσε ότι ουδεμία απόκλιση υπάρχει.

Πέραν της οικονομίας, η Ν.Δ. επεκτείνει το πεδίο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και στην «καθημερινότητα». Χθες ο κ. Σαμαράς κατέθεσε ερώτηση προς τον πρωθυπουργό σχετικά με την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας, την ώρα που ο Γ. Μιχελάκης ζητούσε, εμμέσως πλην σαφώς, αποπομπή του υπουργού Χρ. Παπουτσή.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100009_17/05/2011_442370

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου