Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Οι νέες οδηγίες προς τις τράπεζες για τα ομόλογά τους

Του Γιαννη Παπαδογιαννη / g.papadogiannis@gmail.com

Να μην προχωρούν σε ανανεώσεις των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι εμπορικές τράπεζες συστήνει η τρόικα στις διοικήσεις στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής για την απομόχλευση των ισολογισμών. Βασικός στόχος είναι η απελευθέρωση ρευστότητας για τη μείωση της εξάρτησης των τραπεζών από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, που σήμερα προσεγγίζει τα 90 δισ. ευρώ, αλλά και την απελευθέρωση πόρων για τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας έχουν ζητήσει από τις τράπεζες να περιορίσουν δραστικά και τη συμμετοχή τους στις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων του Δημοσίου. Μέχρι τώρα, οι εκδόσεις υπερκαλύπτονταν λόγω της μεγάλης συμμετοχής των εγχώριων τραπεζών και το Δημόσιο προχωρούσε στην έκδοση πρόσθετων τίτλων για την κάλυψη της «αυξημένης» ζήτησης.

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν στην «Κ» ότι η υποχρεωτική συμμετοχή των τραπεζών στις εκδόσεις του Δημοσίου απορροφούσε μεγάλο μέρος της ρευστότητας του συστήματος η οποία θα μπορούσε να διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία. Οι τεχνοκράτες της τρόικας πιστεύουν ότι πρέπει να περιοριστεί η έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε ελληνικό χρέος, ωστόσο η μείωση πρέπει να γίνει σταδιακά και υπό την προϋπόθεση ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου καλύπτονται ομαλά μέσω του προγράμματος στήριξης. Σύμφωνα με αναλυτές, ελληνικές και κυπριακές τράπεζες κατέχουν περίπου 60 δισ. ευρώ.

Η μεγάλη έκθεση σε ελληνικά ομόλογα αποτελεί τον υπ' αριθμόν 1 κίνδυνο για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, καθώς οι αγορές εμφανίζονται βέβαιες ότι -παρά του περί του αντιθέτου δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων- η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη.

Στελέχη τραπεζών αλλά και η ΕΚΤ θεωρούν λίαν επικίνδυνη την αναδιάρθρωση. Πολλοί αναλυτές προειδοποιούν ότι μια αναδιάρθρωση θα προκαλούσε πολλαπλάσιες επιπτώσεις σε σχέση με τη χρεοκοπία της LehmaBrothers η οποία έφερε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα αντιμέτωπο με το φάσμα της κατάρρευσης. Το βέβαιο είναι ότι ενδεχόμενη αναδιάρθρωση θα οδηγούσε άμεσα σε αδιέξοδο τις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με ανάλυση της Citigroup μια περικοπή (haircut) του χρέους κατά 40% θα οδηγούσε τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (tier 1) των ελληνικών τραπεζών στο 5,3% από 10,9% σήμερα και για την αποκατάσταση της κεφαλαιακής βάσης θα απαιτούνταν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ύψους 4 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου