Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

«Επιχείρηση» συγκράτησης του γεν από την G7


«Επιχείρηση» συγκράτησης του γεν από την G7
ΓΡΑΦΕΙ: ΣΟΦΙΑ ΔΕΔΕsdede@kerdos.gr

Σε συντονισμένη, μαζική, παρέμβαση στη διεθνή χρηματαγορά προχώρησαν χθες οι κεντρικές τράπεζες των ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, μετά την απόφαση που έλαβε η «Ομάδα των Επτά» (G7) για κοινή δράση με στόχο να ανακοπεί η αλματώδης ανατίμηση του γεν, που συνιστά μία ακόμη μείζονα απειλή για την ιαπωνική οικονομία σ' αυτές τις δραματικές ώρες που ζει η χώρα.
Είναι η πρώτη φορά από το 2000 που η G7 προχωρεί σε συντονισμένες κινήσεις στη διεθνή χρηματαγορά και αυτή η... ομοθυμία αποκαλύπτει ουσιαστικά το πόσο ανήσυχη είναι η διεθνής κοινότητα για τον αντίκτυπο της ιαπωνικής τραγωδίας σε παγκόσμια κλίμακα. Η προηγούμενη συντονισμένη παρέμβαση της G7 είχε γίνει το 2000 για τη στήριξη του «νεότευκτου» ευρώ.
Λίγη ώρα αφότου ξεκίνησε η «επιχείρηση» συγκράτησης του γεν, το δολάριο είχε εκτιναχθεί έως τα 82 γεν, σε σύγκριση με το αρνητικό ρεκόρ των 76,25 γεν, που είχε καταρρίψει την Πέμπτη, αναγκάζοντας την «Ομάδα των Επτά» να λάβει μέτρα.


ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Κύκλοι της χρηματαγοράς ανέφεραν ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας αγόρασε περισσότερα από 25 δισ. δολάρια για να «ρίξει» την αξία του γεν. Στη συντονισμένη παρέμβαση συμμετείχαν, όπως παραδέχθηκαν επισήμως, αρκετές κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη και αργότερα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και η κεντρική τράπεζα του Καναδά.
Ο αντίκτυπος των παρεμβάσεων Ευρωπαίων και Αμερικανών ήταν πιο περιορισμένος σε σύγκριση με την κίνηση της Τράπεζας της Ιαπωνίας, αλλά η όλη «επιχείρηση» σχεδιάσθηκε και υλοποιήθηκε και με έναν επιπλέον στόχο: Να στείλει μήνυμα ενότητας και να δείξει την αποφασιστικότητα των «Επτά» για κοινή δράση, όταν οι συνθήκες το απαιτούν.
Πληροφορίες ανέφεραν πως ορισμένα hedge funds θέλησαν να «δοκιμάσουν» την αποφασιστικότητα των παρεμβάσεων των κεντρικών τραπεζών και συνέχισαν να αγοράζουν γεν, αλλά φάνηκε εμπράκτως ότι οι νομισματικές αρχές των «Επτά» είχαν δεσμευθεί να μην επιτρέψουν σε κανέναν να «σπρώξει» προς τα πάνω το ιαπωνικό νόμισμα.


ΕΚΠΛΗΞΗ

Η απόφαση, πάντως, της G7 προκάλεσε έκπληξη σε ορισμένους, καθώς η Ιαπωνία επεδίωκε κατ' αρχήν μια «φραστική στήριξη» από τους εταίρους της, ώστε να καθησυχασθούν οι φόβοι στις αγορές. Η συντονισμένη δράση των κεντρικών τραπεζών των ισχυρών του πλανήτη είχε άμεσα ευεργετικό αντίκτυπο στο χρηματιστήριο του Τόκιο, ωθώντας σε άνοδο 3% τον δείκτη Nikkei 225 και περιορίζοντας ελαφρώς τις συνολικές απώλειες που έφθασαν στο 10% μέσα σ' αυτήν τη δραματική εβδομάδα.

Νωρίς χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης, το δολάριο κυμαινόταν στα 81,06 γεν, ενισχυόμενο κατά 2,61%, ενώ το ευρώ βρισκόταν στα 114,71 γεν, σημειώνοντας άνοδο κατά 3,58%.
Εκτιμάται ότι τα 2 τρισεκατομμύρια γεν που πούλησε η Τράπεζα της Ιαπωνίας για να «ρίξει» την αξία του γεν, θα τα αφήσει στο τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω τη ρευστότητα και να στηρίξει τις εγχώριες αγορές. Οι κεντρικές τράπεζες συνήθως απορροφούν αυτήν την επιπλέον ρευστότητα μέσω της έκδοσης κρατικών ομολόγων, φοβούμενες πληθωριστική έξαρση.

Επισήμως δεν έγινε γνωστό το επίπεδο της ισοτιμίας του γεν που έθεσαν ως σημείο... συναγερμού, οι υπουργοί Οικονομικών της G7, αλλά διαπραγματευτές ανέφεραν πως τα 80 γεν είναι το κατώτερο όριο που θα επιτρέψουν το δολάριο να πέσει και ότι το επιθυμητό εύρος της ισοτιμίας δολαρίου/γεν είναι τα 80-85 γεν.


ΟΙ ΗΠΑ 
Οι υπουργοί Οικονομικών των «Επτά» αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, φοβούμενοι ότι η εκτίναξη του γεν θα προκαλούσε μία νέα κρίση εμπιστοσύνης στις αγορές, τη στιγμή που συνεχίζεται η αβεβαιότητα για την κρίση χρεών στην ευρωζώνη και την ένταση στη Μέση Ανατολή. Η ανατίμηση του γεν θα ήταν επίσης καταστροφική για τις ιαπωνικές βιομηχανίες, που ούτως ή άλλως έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα.
Το «τριπλό πλήγμα» στην Ιαπωνία προκαλεί ήδη προβλήματα στην παγκόσμια αγορά λόγω του κρίσιμου ρόλου αυτής της χώρας στην αλυσίδα προμηθειών πολλών βιομηχανιών, από τις βιομηχανίες ηλεκτρονικών ειδών ως τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τις βιομηχανίες τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.

Σε μια ένδειξη της παγκόσμιας ανησυχίας που έχει προκαλέσει η ιαπωνική τραγωδία, ο Αμερικανός πρόεδρος κ. Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε την Πέμπτη πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν την Ιαπωνία να ανακάμψει. Μέλλει να αποδειχθεί, βεβαίως, κατά πόσον αυτές οι συντονισμένες κινήσεις των «Επτά» στη χρηματαγορά θα συνεχισθούν για καιρό, ώστε να έχουν αποτέλεσμα ή η προσπάθεια θα πέσει στο κενό και σύντομα το ιαπωνικό νόμισμα θα έχει επανέλθει στα ύψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου