Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Ευρωπαϊκή Αμυνα Μια θέση για την Τουρκία

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις διεξάγονται τις τελευταίες εβδομάδες με σκοπό την απεμπλοκή των σχέσεων ΝΑΤΟ – Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) από τα προβλήματα που δημιουργούν οι διαφωνίες Τουρκίας και Κύπρου. Οι ιθύνοντες της προσπάθειας αυτής, που είναι σε γνώση της ελληνικής πλευράς, έχουν ως ξεκάθαρο στόχο να αναλάβει η Τουρκία ενεργότερο ρόλο σε θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Στις συζητήσεις πρωταγωνιστούν οι Βρετανοί – σε συνεργασία με τους Γερμανούς που εσχάτως εμφανίζονται πιο ενεργοί στις ευρωνατοϊκές σχέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Λονδίνο έχει ετοιμάσει σχετικό έγγραφο που αυτή την περίοδο διακινείται στους διαδρόμους του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, προς αναζήτηση υποστηρικτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΒΗΜΑΤΟΣonline», το βρετανο - γερμανικό σχέδιο εστιάζει σε τρία σημεία:

Πρώτον, στην υπογραφή συμφωνίας ασφαλείας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, κατά το πρότυπο της συμφωνίας ΕΕ – Νορβηγίας.

Δεύτερον, στη συμμετοχή της Αγκυρας στον Ευρωπαϊκό Αμυντικό Οργανισμό (EDA), ένα θέμα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα Βρετανούς και Γερμανούς καθώς έχουν σημαντικά συμφέροντα στον χώρο των εξοπλισμών.

Τρίτον, στην ενίσχυση του ευρωτουρκικού διαλόγου στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφαλείας και Αμυνας της ΕΕ. Τους τελευταίους μήνες, τουλάχιστον δύο μεγάλα ινστιτούτα στις Βρυξέλλες έχουν εκδώσει μελέτες για την αναγκαιότητα αναβάθμισης των ευρωτουρκικών σχέσεων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Η απεμπλοκή των ευρωνατοϊκών σχέσεων βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων του Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν που το επανέφερε και στην πρόσφατη άτυπη Σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Αμυνας στη Βουδαπέστη.

Προς ειδική σχέση;Η ενίσχυση του στρατηγικού διαλόγου ΕΕ – Τουρκίας ερμηνεύεται από διάφορες πλευρές ως μία προσπάθεια να επιτραπεί στην Αγκυρα «να μπει από την πίσω πόρτα» στην ευρωπαϊκή άμυνα. Και την ίδια στιγμή, θεωρείται ότι ανοίγει τον δρόμο για σύναψη «ειδικής σχέσης» ΕΕ – Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτό, κοινοτικές πηγές επισημαίνουν τόσο την πρόσφατη επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ στην Κύπρο, όπου και μίλησε αυστηρά για τις τουρκικές ευθύνες στο Κυπριακό, αλλά και οι δηλώσεις του Νικολά Σαρκοζί ο οποίος βρέθηκε στην Τουρκία την Παρασκευή. Ο γάλλος πρόεδρος ξέκοψε, ούτε λίγο ούτε πολύ, την προοπτική πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη και η Κύπρος
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν επίσης στην έδρα του ΝΑΤΟ τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο όπου η αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση απόφασης, την οποία η Βουλή πέρασε κατά πλειοψηφία, για ένταξη της χώρας στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη (PfP), που αποτελεί κατά κάποιο τρόπο προθάλαμο του ΝΑΤΟ.

Ο κύπριος πρόεδρος κ. Δ. Χριστόφιας έχει και πάλι ταχθεί εναντίον μίας τέτοιας κίνησης η οποία όμως, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, όχι μόνο θα διευκόλυνε τη συνεργασία ΝΑΤΟ – ΕΕ, αλλά και θα μπορούσε να εκθέσει την Αγκυρα σε περίπτωση που έθετε βέτο στην ένταξη της Κύπρου στον Συνεταιρισμό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου