Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Σίγουρη η Γαλλία για την επιβολή ζώνης εναέριου αποκλεισμού της Λιβύης


Η Γαλλία είναι πεπεισμένη ότι θα διασφαλιστεί συμφωνία στο σχέδιο απόφασης για την επιβολή ζώνης εναέριου αποκλεισμού πάνω από τη Λιβύη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με την ενεργή συμμετοχή και των αραβικών χωρών, ανέφερε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ.
«Έχω πολλούς λόγους να θεωρώ ότι θα επιτύχουμε το στόχο μας» δήλωσε ο κ. Ζιπέ στον Τύπο.
«Θα ενεργήσουμε μόνο μετά από απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και όχι μόνο με την υποστήριξη αλλά την ενεργή συμμετοχή των αραβικών χωρών», ανέφερε ο κ. Ζιπέ.
Το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για επιβολή ζώνης ασφαλείας πάνω από τη Λιβύη ώστε να προστατευθούν οι πολίτες από τις αεροπορικές επιδρομές του Καντάφι, κυκλοφόρησε χθες Τρίτη και στο κείμενο του σχεδίου επισημαίνεται ότι πρέπει να ληφθούν «όλα τα αναγκαία μέτρα για την επιβολή» απαγόρευσης πτήσεων.
Από την Τυνησία όπου ζει εξόριστος, ο λίβυος πρίγκιπας Μοχάμεντ Ελ Σενούσι, η οικογένεια του οποίου ανατράπηκε από τον Μουάμαρ Καντάφι με πραξικόπημα το 1969, προέτρεψε το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιβάλει τη ζώνη εναέριου αποκλεισμού πάνω από τη χώρα του και κατέκρινε τις ΗΠΑ, τη Ρωσία αλλά και άλλες χώρες γιατί οι κυβερνήσεις τους παραμελούν το λιβυκό πληθυσμό.
Ο ίδιος ανέφερε ότι σε επιστολή του στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν και τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ζητά την «άμεση επέμβασή τους ώστε να τερματιστεί η αιματοχυσία στην οποία προβαίνει το δολοφονικό καθεστώς του συνταγματάρχη Καντάφι».
Ο πρίγκιπας καλεί τη Γαλλία, τη Βρετανία και το Λίβανο να επιμείνουν στο σχέδιο απόφασης για την επιβολή απαγόρευσης πτήσεων και καταγγέλλει τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία και τη Γερμανία γιατί αντιτίθενται στο σχέδιο αυτό.
Καταλήγοντας ο πρίγκιπας Μοχάμαντ Ελ Σενούσι αναφέρει ότι έχει επαφές με πολλούς εξεγερμένους σε όλη τη χώρα, με εκπροσώπους διαφόρων φυλών και με το Εθνικό Συμβούλιο Μετάβασης που εδρεύει στη Βεγγάζη.
Η λιβυκή τηλεόραση μετέδωσε σήμερα ότι δύο σημαντικές φυλές στην ελεγχόμενη από τους αντάρτες περιοχή της Βεγγάζης ανακοίνωσαν ότι υποστηρίζουν τον Μουάμαρ Καντάφι.
«Σε δήλωσή τους στο δορυφορικό λιβυκό τηλεοπτικό δίκτυο οι φυλές Ταρχούνα και Ουαρφάλα της Βεγγάζης επιβεβαιώνουν την υποστήριξή τους στον ηγέτη» της χώρας.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου