Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Τι σημαίνει Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας για τα κράτη-μέλη


Κωστας Καρκαγιαννης
Με το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης ουσιαστικά παραχωρούν αρμοδιότητες που μέχρι σήμερα ανήκαν αποκλειστικά στα ίδια, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Πλέον οι αρχηγοί των κρατών της Ευρωζώνης θα αποφασίζουν από κοινού την πολιτική που θα ακολουθούν για τον καθορισμό μισθών, συντάξεων, την απασχόληση, και σε κάποιο βαθμό για τη φορολογία επιχειρήσεων.
Δεσμευτικοί στόχοι θα καθορίζονται κάθε Μάρτιο για τα κράτη-μέλη, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα θα δίνεται στους μισθούς και τα συνταξιοδοτικά συστήματα.
Παράλληλα τα κράτη-μέλη θα εισάγουν στην εθνική τους νομοθεσία προβλέψεις για ανώτατο όριο ελλείμματος και χρέους που δεν θα υπερβαίνει τα όρια που θέτει στο Σύμφωνο Σταθερότητας (ΣΣΑ), δηλαδή 3% του ΑΕΠ και 60% του ΑΕΠ αντίστοιχα.
Η αρχική πρόταση Βερολίνου και Παρισιού μετά την επεξεργασία της από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν βαν Ρομπέι παρέχει περισσότερη ευελιξία στα κράτη-μέλη, ωστόσο διατηρεί το πνεύμα της αρχικής γερμανογαλλικής πρότασης.
Ουσιαστικά πρόκειται για ιδέες που πρότεινε την τελευταία 15ετία η Κομισιόν, αλλά ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχαν γίνει αποδεκτές από τα κράτη-μέλη. Ωστόσο, οι περισσότερες από τις προτάσεις ήδη εφαρμόζονται στην Ελλάδα μέσω του Μνημονίου.
Στον τομέα των μισθών οι αυξήσεις θα παρακολουθούνται από την Επιτροπή και θα συγκρίνονται με την παραγωγικότητα και τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη. Ιδιαίτερο βάρος θα δίνεται στη συγκράτηση μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
Οι μισθοί στην Ελλάδα θα βρεθούν στο στόχαστρο του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας από την πρώτη στιγμή. Ομως η πολιτική μείωσης μισθών ή «παγώματος» στην καλύτερη των περιπτώσεων, μεσοπρόθεσμα ήδη έχει επιβληθεί μέσω του Μνημονίου.
Συνταξιοδότηση
Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα καθορίζεται σε άμεση συνάρτηση με το προσδόκιμο ζωής, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε αύξησή του σε χώρες με δημογραφικά προβλήματα. Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς έγινε μέσω της μεταρρύθμισης του περασμένου καλοκαιριού, ενώ εκκρεμούν τα επικουρικά ταμεία. Ωστόσο, ανάλογα με τις δημογραφικές εξελίξεις τα επόμενα χρόνια δεν θα έπρεπε να αποκλείεται αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης.
Απασχόληση
Στον τομέα της απασχόλησης μεταξύ άλλων προβλέπεται μείωση της φορολογίας της εργασίας, εξέλιξη αναμφίβολα θετική στην Ελλάδα, ωστόσο το κράτος θα αναγκαστεί να περιορίσει δραστικά την εισφοροδιαφυγή, επίσης θετική εξέλιξη.
Επιχειρήσεις
Στον τομέα φορολογίας επιχειρήσεων προτείνεται η εθελοντική υιοθέτηση κοινής ενοποιημένης φορολογικής βάσης για επιχειρήσεις, γεγονός που θα μπορούσε να πλήξει μακροπρόθεσμα ορισμένους από τους ανταγωνιστές της Ελλάδας στον τομέα της φορολόγησης, όπως τη Βουλγαρία και την Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου