Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΛΗΤΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ 3ΟΥ ΠΟΛΟΥ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΜΕ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ

Η Ιεράπετρα σήμερα αποτελεί μια κορυφαία αξία στον χώρο της καλλιέργειας οπωροκηπευτικών και όχι μόνο. Ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομικής δύναμης του τόπου στηρίζεται στους αγρότες και τις καλλιέργειές τους, που συνθέτουν με την παρουσία τους το παραγωγικό προφίλ μιας ολόκληρης περιοχής. Οι αγρότες της Ιεράπετρας σήμερα τροφοδοτούν σε ένα μεγάλο ποσοστό τις καταναλωτικές ανάγκες πολλών περιοχών της Ελλάδας, και έχουν καταφέρει να ταυτίσουν τα προϊόντα του τόπου μας με την ποιότητα, την αγνότητα και την άριστη τεχνογνωσία στον τρόπο καλλιέργειας. Συγχρόνως ο Δήμος αποτελεί το πληθυσμιακό κέντρο του Νομού με όλες τις προϋποθέσεις για να μπορεί να υποστηρίξει ένα σύστημα το οποίο θα εξάγει την τεχνοτροπία και θα εκθέτει τους μεθόδους αλλά και την ποικιλία προϊόντων τα οποία μπορούν να ευδοκιμήσουν στα θερμοκήπια και τις εξωτερικές καλλιέργειες. Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε πολιτική η οποία θα επιτρέπει στις παραγωγικές δυνάμεις να ενωθούν κάτω απο την οργάνωση ενός κυκλικού συστήματος διαμοιρασμού της γνώσης και της εμπειρίας. Η ανάπτυξη της εγχώριας αγροτικής έρευνας και τεχνολογίας αποτελεί βασική προτεραιότητα του στρατηγικού σχεδιασμού για τη βιωσιμότητα της γεωργίας και την ανάπτυξη της υπαίθρου. Ειδικά σε αυτή την περίοδο που όλοι οι αρμόδιοι φορείς αγροτικής έρευνας υπολειτουργούν, ή είναι εξαιρετικά υποβαθμισμένοι. Η Επιστήμη σε συνδυασμό με τις εμπειρικές γνώσεις εκατοντάδων παραγωγών μπορεί να συντελέσει στην δημιουργία ενός νοητού πυλώνα της Ευρώπης σε θέματα αγροτικής πολιτικής και να σχηματίσει έναν φορέα οικονομικής, πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης. Πιο συγκεκριμένα θα μπορούσε να ασχοληθεί με τα παρακάτω :
  • · Εξέλιξη και ενημέρωση πάνω σε θέματα τεχνολογίας και νέων μεθόδων βοήθειας του παραγωγού
  • · Νέες προοπτικές με προτάσεις για εναλλακτικές καλλιέργειες και βιώσιμες μεθόδους υποστήριξης της καλλιέργειας
  • · Έρευνα πάνω σε νέες πειραματικές καλλιέργειες φυτών και εξαγωγή αποτελεσμάτων σε διεθνή φόρουμ και συνέδρια
  • · Επιμόρφωση νέων αγροτών απο όλη την Ευρώπη πάνω σε θέματα εξιδανίκευσης των μέσων παραγωγής αλλά και του έμψυχου/άψυχου δυναμικού που χρειάζεται μια καλλιέργεια στις μέρες μας
  • · Δημιουργία παγκόσμιας ηλεκτρονικής αποθήκης γνώσεων με χαρακτηριστικά μιας σύγχρονης διαδικτυακής βιβλιοθήκης, η οποία θα διαμοιράζεται με όλο τον κόσμο τα ερευνητικά στοιχεία, την βιβλιογραφία αλλά και τις νέες εξελίξεις στην τεχνολογία.
  • · Καταγραφή της ιστορικής αλλά και της σύγχρονης εμπειρικής ικανότητας και μεταφορά της στην σύγχρονη εποχή.
  • · Κέντρο στατιστικής και διαδικτυακής καταγραφής με άμεση διασύνδεση των ενδεικτικότερων καλλιεργειών και σύγκρισή τους με ανάλογες καλλιέργειες σε όλη την Κρήτη και την Ευρώπη। Δυνατότητα επικοινωνίας των παραγωγών για ανταλλαγή απόψεων και κοινή λύση προβλημάτων.
  • · Δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού που διαθέσιμο διαδικτυακά και ανα κατηγορίες, θα επιμορφώνει τους νέους αγρότες πάνω σε θέματα μεθοδολογίας και πρακτικής εφαρμογής.
  • · Σεμινάρια εμπορικής και ανταγωνιστικής τακτικής, χρηματοοικονομικού managementκαι εφαρμοσμένης πληροφορικής. Εισαγωγή των νέων αγροτών στην εποχή του marketingκαι της διαφήμισης/παρουσίασης.
  • · Δυναμική εισαγωγή στην εποχή του Αγροτουρισμού.
Δημιουργία Μουσείου Εποχιακής Καλλιέργειας και διασύνδεσή του με τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μια σύγχρονη εκθεσιακή μονάδα η οποία θα στεγάζεται σε κλειστό χώρο και θα επιτρέπει να εκθέτονται οι καλλιέργειες κάτω απο ελεγχόμενες συνθήκες (Ειδικός φωτισμός, ασύρματη περιήγηση με ηχογραφημένες περιγραφές, βιτρίνες παρουσιάσεων) οι οποίες θα δίνουν την εντύπωση μιας σύγχρονης έκθεσης. Ένα σύγχρονο κέντρο που θα παρουσιάζει τα καλύτερα προιόντα και τις νέες καινοτομίες που εφαρμόστηκαν και ουσιαστικά θα εγκαινιάζει με τον αρμόδιο τρόπο την αρχή κάθε σοδειάς. Παρουσιάσεις, ομιλίες και κοινωνικές εκδηλώσεις θα συνθέτουν ένα οργανωμένο ξεκίνημα, το οποίο θα βελτιώσει και θα επιφέρει την απαραίτητη προβολή.
  • · Δημιουργία μηχανισμού καταγραφής και αξιολόγησης των διεθνών εξελίξεων και έλεγχος της καταλληλότητας των τεχνολογικών αυτών καινοτομιών, ώστε να ανταποκρίνονται και να προσαρμόζονται στις ανάγκες του ελληνικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Επιπλέον κάθε χρήσιμη γνώση θα πρέπει να καταγράφεται και να διαμοιράζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τις ανάγκες του παραγωγού και να μην αποτελέσει για αυτόν ρίσκο που ενδεχομένως να τον οδηγήσει σε άλλο ένα ατόπημα που θα χρησιμοποιήσει ο ανταγωνισμός.
  • · Ενημέρωση πάνω σε θέματα οικολογικής χρήσης των μέσων παραγωγής και εξορθολογισμός των πρακτικών προς αυτήν την κατεύθυνση.
  • · Σύγχρονες εγκαταστάσεις ενημέρωσης με διαδραστικό πίνακα αποτύπωσης των εμπορικών τιμών, διαμορφώνοντας τον στα χαρακτηριστικά του Χρηματιστηρίου.
  • · Επιπλέον το Κέντρο μπορεί να πρωταγωνιστήσει και σε τοπικές μελέτες και υπηρεσίες που αφορούν άμεσα τον Δήμο, όπως χαρτογράφηση καλλιεργειών, επισημάνσεις για την σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων, τη διαχείριση αλιευτικών πόρων, την εδαφολογία, τις έγγειες βελτιώσεις και την κτηνοτροφία.
Βάζοντας τις βάσεις για ένα εξιδανικευμένο και αναβαθμισμένο κέντρο γεωργικής έρευνας που αξίζει στην περιοχή μας, δίνουμε στους αγρότες τις προϋποθέσεις ποιότητας για το μέλλον αλλά και στους νέους αγρότες τις σταθερές για ένα σύγχρονο επάγγελμα που συνεχώς θα εξελίσσεται και δεν θα χάνεται στην εντοπιότητα.
Ερευνώντας τις ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό που θα χρειαστεί μια τέτοια φιλόδοξη πρωτοβουλία πέρα απο τους οικονομικούς πόρους που θα πρέπει να αναζητηθούν σε Ευρωπαϊκά προγράμματα (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) - ΕΣΠΑ 2007-2013) αλλά και σε χορηγίες (Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας) θα ήταν λογική η άμεση διασύνδεση του Κέντρου με μια έδρα Γεωπονικής απο το Πανεπιστήμιο Κρήτης στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας.
Μια τέτοια συγκυρία θα απογείωνε την επιστημονική υφή του εγχειρήματος και θα εξασφάλιζε την βιωσιμότητα του συστήματος διαχείρισης.
Σε μια εποχή που η Κυβέρνηση επιθυμεί να εφαρμόσει τον <<Καλλικράτη>> των Σχολών, η πρόταση για ίδρυση τμήματος Γεωπονίας στην Ιεράπετρα αποτελεί εγχείρημα το οποίο δεν αφορά μόνο την οικονομική ανάπτυξη μιας περιοχής ή την αναίτια επιβάρυνση του κρατικού ταμείου, αλλά συνάδει με την ανάπτυξη και την ''καλλιέργεια'' της επιστημονικής γνώσης, σε ένα περιβάλλον που θα ευνοήσει τους σπουδαστές να εντρυφήσουν ακόμα πιο βαθιά στην επιστήμη τους η οποία θα εξελίσσεται μπροστά στα μάτια τους. Πιο συγκεκριμένα :
  • · Το εντεταλμένο επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Κρήτης θα συνδιοικεί με τον Δήμο Ιεράπετρας το Κέντρο Αγροτικής Έρευνας και Τεχνολογίας δίνοντας του με αυτό τον τρόπο το κύρος που του αξίζει.
  • · Οι σπουδαστές θα έχουν το κατάλληλο περιβάλλον για να εξασκήσουν πρακτικά τις γνώσεις τους και να διεξάγουν τις έρευνες και τις εργασίες τους.
  • · Η συνεχής επαφή με τους αγρότες της περιοχής αλλά και τους επισκέπτες θα τους φέρει αντιμέτωπους με τα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Η Αμφίδρομη σχέση φοιτητών - αγροτών θα επιφέρει τις προϋποθέσεις για την επιμόρφωση και για τα επι μέρους θέματα που πρέπει να τεθούν στα τραπέζια διαλόγου.
  • · Μέσα στο Κέντρο Αγροτικής Έρευνας και Τεχνολογίας οι σπουδαστές θα έρθουν σε επαφή με έναν νέο τρόπο αντιμετώπισης του αντικειμένου τους και θα συμβάλουν σε μια νέα αντίληψη διαμοιρασμού της γνώσης και της πληροφορίας.
  • · Η διοργάνωση διεθνών η τοπικών ημερίδων και συνεδρίων θα δώσει ένα νέο πολιτιστικό και επιστημονικό στίγμα το οποίο θα προέρχεται απο την καρδιά της παραγωγής και όχι απο ένα μεγάλο αστικό κέντρο.
Με την ταυτόχρονη δημιουργία και του τμήματος γεωπονικής αλλά και του Κέντρου Αγροτικής Έρευνας και Τεχνολογίας δημιουργείται στην Ιεράπετρα ένα πρότυπο σύστημα, το οποίο με τις δράσεις του οφείλει και πρέπει να απασχολήσει τις εγχώριες εξελίξεις. Η δια βίου μάθηση του αγροτικού πληθυσμού αλλά και των νέων αγροτών αποτελεί ύψιστη υποχρέωση του Κράτους που βασίζεται στα χαμηλότερα στρώματα.
Δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις φιλοξενίας που χρειάζεται το Πανεπιστήμιο Κρήτης για να ιδρύσει το νέο τμήμα όπως έκταση του δήμου/εγκαταστάσεις που θα παραχωρηθούν για τις ανάγκες του ιδρύματος αλλά και όλες τις απαραίτητες γραφειοκρατικές διευκολύνσεις, η Ιεράπετρα θα βάλει τις βάσεις για μια νέα εποχή στην αγροτική προοπτική, την οικονομία και τον τουρισμό, εάν και εφ'όσον τηρηθούν κατα γράμμα τα χαρακτηριστικά δημιουργίας που θα λειτουργήσουν σαν δικλίδες ασφαλείας για την ποιότητα του εγχειρήματος. Ο Νομός Λασιθίου σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Νομούς δεν έχει να επιδείξει κάποιο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Η πολιτεία έχει ηθική υποχρέωση απέναντι σε μια τεράστια παραγωγική δύναμη όπως είναι η Ιεράπετρα να συμβάλλει ώστε να δημιουργηθούν άμεσα και χωρίς ανούσιες κωλυσιεργίες οι προϋποθέσεις για την επίτευξη ενός έργου που θα αποτελέσει πνοή για μια ολόκληρη κοινωνία.
Γιώργος Μπαλοθιάρης - Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Ιεράπετρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου