Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Η γερμανική Βουλή μπλοκάρει τις αγορές ομολόγων από τον μόνιμο μηχανισμό


Η γερμανική Βουλή μπλοκάρει τις αγορές ομολόγων από τον μόνιμο μηχανισμό
Γράφει: Νικόλ Λειβαδάρη
Φρένο με κάθε μέσο επιχειρεί να βάλει το «σκληροπυρηνικό μπλοκ» της Γερμανίας στην ενίσχυση των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης, βάζοντας πρώτη στο στόχαστρο την απόφαση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της 11ης Μαρτίου για αγορές κρατικών ομολόγων από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM).
Η γερμανική Βουλή έθεσε χθες υπό νέο κλοιό τη Γερμανίδα καγκελάριο ακριβώς για το εν λόγω επίμαχο ζήτημα, εγκλωβίζοντάς τη σε αυστηρό πλαίσιο διαπραγμάτευσης εν όψει των τελικών αποφάσεων που θα ληφθούν στη Σύνοδο της 25ης Μαρτίου. Συγκεκριμένα, η Μπούντεστανγκ ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία πρόταση των κοινοβουλευτικών ομάδων των κυβερνητικών κομμάτων, CDU/CSU-FDP, σύμφωνα με την οποία πρέπει να αποκλειστούν «κοινά χρηματοδοτούμενα προγράμματα αγοράς χρέους ή εγγυήσεις».

Η απόφαση αυτή δεν είναι μεν δεσμευτική για τη Γερμανίδα καγκελάριο, στην πράξη όμως την αναγκάζει να ζητεί την έγκριση της γερμανικής Βουλής κάθε φορά που το ESM θα προχωρεί σε αγορά κρατικών ομολόγων κάποιας χώρας. Η απόφαση της Βουλής αναφέρει, επίσης, ότι ο μόνιμος μηχανισμός σταθερότητας ESM θα πρέπει να αποτελεί μέρος ενός συνολικού πακέτου για ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και οικονομικού συντονισμού, καθώς και για βήματα θέσπισης φρένου χρέους στις χώρες-μέλη της ευρωζώνης.

Την πρόταση των κυβερνητικών κομμάτων ψήφισαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι, πλην του κόμματος Αριστερά.

Στην απόφαση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η γερμανική Βουλή, για λόγους συνταγματικούς, ευρωπαϊκού δικαίου και οικονομικούς, αναμένει ότι θα αποκλειστούν κοινές χρηματοδοτήσεις ή εγγυήσεις για προγράμματα αγοράς χρέους».

Προσθέτει δε ότι στο πλαίσιο του μόνιμου μηχανισμού «η σχεδιαζόμενη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών δεν θα πρέπει να ακυρωθεί μέσω τέτοιων προγραμμάτων αγοράς χρέους».

Η καγκελάριος κυρία Ανγκελα Μέρκελ διά του εκπροσώπου της κ. Στέφεν Ζάιμπερτ είχε ξεκαθαρίσει, πάντως, την περασμένη Δευτέρα ότι «οι βασικοί άξονες του συνολικού πακέτου έχουν συμφωνηθεί» στο έκτακτο Συμβούλιο στις 11 Μαρτίου και ότι «δεν θα γίνει επαναδιαπραγμάτευσή τους» στη Σύνοδο Κορυφής στις 25 Μαρτίου.


ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ
Ταυτόχρονα, ωστόσο, χθες επανήλθαν στο προσκήνιο και τα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και, δη, από τον κορυφαίο οικονομικό σύμβουλο της γερμανικής κυβέρνησης κ. Λαρς Φελντ.
Σύμφωνα με τον κ. Φελντ, μέλος του γερμανικού Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, η Ελλάδα εξακολουθεί να χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους της για να ξεπεράσει την κρίση, παρά την ευνοϊκή απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 11ης Μαρτίου.

«Στην κατάσταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, δύσκολα μόνο θα τα καταφέρει χωρίς αναδιάρθρωση», δήλωσε ο κ. Φελντ σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Reuters. «Η απόφαση του περασμένου σαββατοκύριακου έδωσε στους Ελληνες μία ανάσα... θα τους δώσει λίγο χρόνο», είπε, απευθύνοντας έκκληση να ξεκινήσουν συνομιλίες με ιδιώτες δανειστές. «Για να συμμετάσχουν οι ιδιώτες ομολογιούχοι σε αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας, θα πρέπει να υπάρξει γρήγορα δράση και να γίνει αναδιάρθρωση ακόμη και εφέτος ή στο πρώτο εξάμηνο του 2012», πρόσθεσε...

Σύμφωνα με τον κ. Φελντ, το χρέος της Ελλάδας δεν θα αρχίσει να υποχωρεί πριν από το 2016 και αυτό αποτελεί «σχετικά αισιόδοξο σενάριο». Η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώνει ετησίως 8%-9% του ΑΕΠ της για τόκους, περικόπτοντας παράλληλα προσωπικό στο δημόσιο, είπε ο Γερμανός οικονομολόγος, προσθέτοντας: «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι αυτό μπορεί να γίνει χωρίς πολιτικές αντιπαραθέσεις. Τα πράγματα επομένως θα είναι πολύ δύσκολα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου