Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Αντιπαράθεση στη Βουλή για τα χρέη του Μεγάρου Μουσικής


Νέα αντιπαράθεση για την αποπληρωμή των χρεών του Μεγάρου Μουσικής, σημειώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την συζήτηση της σχετικής διάταξης, όπως τροποποιήθηκε από τον υπουργό Οικονομικών.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, κατηγόρησε την κυβέρνηση, πως με την αποπληρωμή των χρεών του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (ΟΜΜΑ) υπό την προϋπόθεση της ανάληψης της πλειοψηφίας στο Διοικητικό του Συμβούλιο, αποσκοπεί στον διορισμό δικού της Συμβουλίου, δρομολογώντας μελλοντική ιδιωτικοποίηση του Μεγάρου.

Αντίστοιχα, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, θεώρησε πως η κυβέρνηση «επιθυμεί να κάνει παιχνίδια με τα οικονομικά του Μεγάρου» και υπενθύμισε πως το καθεστώς λειτουργίας του ΟΜΜΑ, είναι ΝΠΙΔ που λειτουργεί αυτοτελώς με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Αποτέλεσμα των παραπάνω, ήταν ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, να κατηγορήσει τον κ. Κεφαλογιάννη πως μάχεται προκειμένου να παραμείνει το Μέγαρο στα χέρια εκείνων που το λειτουργούν μέχρι σήμερα.

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης, στην δική του παρέμβαση, είπε πως «πρέπει να κάτσουμε να δούμε πώς να σώσουμε το Μέγαρο, αλλά όχι να κόβουμε και λεφτά από τα ορφανά των ενστόλων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού για να τα δώσουμε στο Μέγαρο. Και το Μέγαρο πρέπει να υπάρξει και ιδιοκτησίες να μην θιγούν, γιατί κάποιοι έβαλαν και τις περιουσίες τους. Ο Ευταξίας, ο πρώην υπουργός της ΕΡΕ, έβαλε την περιουσία του - και αυτό δεν μπορούμε να το καταργήσουμε».

«Αν δώσουμε εμείς τα λεφτά και αλλάξει το Δ.Σ., αυτό σημαίνει κρατικοποίηση του Μεγάρου. Στόχος είναι να βάλουμε δικό μας συμβούλιο για να το πουλήσουμε μεθαύριο. Είναι κακή αρχή και για το Ωνάσειο - θέλετε να κάνετε το Ωνάσειο κομματικό νοσοκομείο» ανέφερε ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

Από πλευράς του και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, απέδωσε τις αρχικές ευθύνες για την εγγύηση των δανείων του Μεγάρου στην κυβέρνηση Σημίτη, παρουσιάζοντας και σχετικό έγγραφο των κ.κ. Χριστοδουλάκη και Βενιζέλου. Ο κ. Κεφαλογιάννης κάλεσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ «να μην ξευτιλίζουν την κοινοβουλευτική τους ιδιότητα, πηγαίνοντας ως γατούλες με την ουρά στα σκέλια πίσω από μεθοδευμένες τακτικές της κυβέρνησης και κυρίως του κου Παπακωνσταντίνου».

Υπενθύμισε δε, τον Κανονισμό του ΟΜΜΑ, σύμφωνα με τον οποίο, το Μέγαρο αποτελεί ΝΠΙΔ με οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια και σε συμφωνία με τις αρχές της ιδιωτικής οικονομίας - και ρώτησε άν η κυβέρνηση έχει συζητήσει το θέμα με τους «Φίλους της Μουσικής» (το Σωματείο που διοικεί τον ΟΜΜΑ) ή μόνον με τον οικονομικό του διευθυντή. Τέλος, ο κ. Κεφαλογιάννης, πρότεινε να συνεχίσει το Δημόσιο να επιχορηγεί τον ΟΜΜΑ και ο τελευταίος να αναλάβει να εξοφλήσει τις δανειακές του υποχρεώσεις μέσω ρύθμισης.

«Αποκαλυφθήκατε: Είναι σαφές ποιο είναι το πρόβλημά σας. Δεν είναι ότι θα πληρώσουμε το Μέγαρο, αλλά μην τυχόν και χαθεί η πλειοψηφία απ’ αυτούς που την έχουν τώρα» απάντησε στον Μανώλη Κεφαλογιάννη ο υπουργός Οικονομικών. «Είναι απολύτως καθαρό από την τοποθέτηση του κου Κεφαλογιάννη, καθώς γνωρίζει πως το Δημόσιο οφείλει να πληρώσει έτσι κι αλλιώς την οφειλή του Μεγάρου για να μην κλείσει» συμπλήρωσε ο κος Παπακωνσταντίνου.

Ενάντια στη διάταξη έχει τοποθετηθεί και το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του τελευταίου, Παναγιώτη Λαφαζάνη, να υπενθυμίζει πως «ακόμα και το ΔΝΤ έχει διαπιστώσει αιμομικτικές σχέσεις της πολιτικής στην Ελλάδα με τον χώρο των μέσων ενημέρωσης».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου