Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Εκλογές στην Πορτογαλία

Εκλογές στην Πορτογαλία


Λισαβόνα
Στον αστερισμό των πρόωρων εκλογών μπαίνει η Πορτογαλία, αφού όλα τα κόμματα απέρριψαν το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.



Ο πρόεδρος της χώρας, Καβάκο Σίλβα, συναντήθηκε με τους πολιτικούς αρχηγούς και η άποψη που επικράτησε ήταν ότι το καλύτερο για τη χώρα είναι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Πιθανότερη ημερομηνία, η 29 Μαΐου.



Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, αν γινόντουσαν σήμερα εκλογές το Σοσιαλημοκρατικό Κόμμα της Αντιπολίτευσης θα κέρδιζε άνετα την απόλυτη πλειοψηφία.



Είναι πολύ πιθανό ο παραιτηθείς πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες να παραμείνει ως υπηρεσιακός με περιορισμένες εξουσίες μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές.



Σε ό,τι αφορά τις δανειακές ανάγκες της χώρας εκτιμάται ότι δεν θα έχει πρόβλημα να αποπληρώσει ομόλογα ύψους 4,3 δισ. ευρώ που λήγουν τον Απρίλιο, ωστόσο τα δύσκολα θα είναι τον Ιούνιο, όταν θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα 4,9 δισ. ευρώ.



Τότε, ίσως αναγκαστεί να ζητήσει διεθνή βοήθεια και να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης.



Ήδη, η χώρα βρίσκεται υπό πίεση, τόσο από τις αγορές, όσο και από την... Ανγκελα Μέρκελ.



Σε δηλώσεις μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, η Γερμανή καγκελάριος ζήτησε από τη Λισαβόνα αυγκεκριμένα μέτρα:



«Ξεκαθαρίζω ότι η κυβέρνηση αλλά και η αντιπολίτευση πρέπει όχι μόνο να μείνουν πιστοί στους δημοσιονομικούς στόχους για το 2012 και το 2013, αλλά και να στηρίξουν συγκεκριμένα μέτρα που είναι απαραίτητα για την επίτευξη αυτών των στόχων» τόνισε.



«Αυτό είναι καθοριστικής σημασίας αν θέλουμε να ηρεμήσουν οι αγορές» προσέθεσε.



Την Παρασκευή το πορτογαλικό 10ετές ομόλογο αναφοράς εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1999 (8%) μετά την υποβάθμιση της χώρας από την Fitch και την Standard & Poor's.



Στις αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει την προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό ευρω-στήριξης και εκτιμοόν ότι το ποσό ενός πιθανού δανείου θα ανέλθει στα 80 με 100 δισ. ευρώ.



http://www.tovima.gr/world/article/?aid=392011&h1=true

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου