Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Οι ΗΠΑ αρνούνται δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη


Η δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων στη Λιβύη θα απαιτούσε μια επίθεση στη χώρα αυτή, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Γκέιτς. Λιβυκό στρατιωτικό αεροσκάφος έρριξε δύο πυραύλους στην Μπρέγκα. Δεν υπάρχουν θύματα.
Η οριοθέτηση και η περιφρούρηση μιας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων στη Λιβύη θα απαιτούσε μια επίθεση στη χώρα αυτή ώστε να καταστραφεί η αντιαεροπορική άμυνά της, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς.
«Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Μια ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων αρχίζει με μια επίθεση στη Λιβύη για να καταστραφεί η αντιαεροπορική άμυνα (...) και μετά μπορείς να στείλεις να πετάξουν αεροπλάνα γύρω στη χώρα χωρίς να ανησυχείς ότι θα καταρριφθούν οι δικοί μας», δήλωσε ο Γκέιτς σε ομιλία του στο Κογκρέσο.
Παράλληλα σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, λιβυκό στρατιωτικό αεροσκάφος έρριξε σήμερα στη Μπρέγκα, στην ανατολική Λιβύη, δύο πυραύλους κοντά σε πλατεία στην οποία οι κάτοικοι της πόλης γιόρταζαν την αποτυχία της αντεπίθεσης των δυνάμεων του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής, από τους πυραύλους δεν προκλήθηκαν θύματα.
Οι πύραυλοι σχημάτισαν δύο κρατήρες σε απόσταση περίπου είκοσι μέτρων από την πλατεία.
Πριν από το πλήγμα αυτό, δεκάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία πανηγυρίζοντας για την εκδίωξη των πιστών στον Καντάφι δυνάμεων από την πόλη αυτή στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης.
Κλίντον: Θ’ αργήσει η απόφαση για ενδεχόμενη οριοθέτηση ζώνης απαγόρευσης πτήσεων
Είναι απίθανο οι Αμερικανοί υπεύθυνοι στρατηγικού σχεδιασμού να καταλήξουν σύντομα σε απόφαση σχετικά με το κατά πόσον θα οριοθετήσουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.
«Νομίζω ότι είμαστε πολύ μακριά από την λήψη μιας τέτοιας απόφασης,» δήλωσε σε ακρόαση στη Γερουσία η Κλίντον, προσθέτοντας ότι είναι πιθανόν στρατιωτικά μέσα των ΗΠΑ να μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να «μεταφερθούν εξοπλισμός και προμήθειες σε περιοχές που τις έχουν ανάγκη και όπου είναι ευπρόσδεκτες».
Σχέδια του Αραβικού Συνδέσμου για απαγόρευση πτήσεων στη Λιβύη
Ο Αραβικός Σύνδεσμος ανακοίνωσε σήμερα πως θα επιβάλλει μία «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» στη Λιβύη σε συντονισμό με την Αφρικανική Ένωση εάν συνεχισθούν οι συγκρούσεις στο βορειοαφρικανικό κράτος, ανακοίνωσε σήμερα ο ΓΓ του Αμρ Μούσα.
«Ο Αραβικός Σύνδεσμος δεν πρόκειται να καθίσει με σταυρωμένα χέρια ενόσω ρέει το αίμα του αδελφού λαού της Λιβύης», τόνισε ο Μούσα.
Ένα από τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι η επιβολή «μίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» σε συντονισμό με την Αφρικανική Ένωση, πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Αφρικανικός Σύνδεσμος έχει αναστείλει την συμμετοχή της Λιβύης στον οργανισμό, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την βίαιη καταστολή της λαϊκής εξέγερσης.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου