Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Κριτική από τους Έλληνες ευρωβουλευτές για τις παρεμβάσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στην ΠΓΔΜ


Ανταλλαγή απόψεων με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ και αρμόδιο για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Βάσκο Ναουμόφσκι είχαν σήμερα τα μέλη της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ενέκρινε την ετήσια έκθεση προόδου της ΠΓΔΜ.
Στις παρεμβάσεις του ο Β. Ναουμόφσκι επιχείρησε επανειλημμένα να αποδώσει στην Ελλάδα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα του και η ευρωπαϊκή και ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Ο Β. Ναουμόφσκι υποστήριξε ακόμη ότι η αντίδραση της Ελλάδας στο θέμα της ονομασίας αποτελεί το μόνο εμπόδιο στην πρόοδο της ευρωατλαντικής προοπτικής της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με τον Β. Ναουμόφσκι, η Ελλάδα αλλάζει διαρκώς το διαπραγματευτικό πλαίσιο: Στην αρχή ζητούσε σύνθετη ονομασία, μετά σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, μετά η επιλογή να περιοριστεί μόνο στο Άνω ή Βόρεια. Τελευταία ανέσυρε το χαρτί του «erga omnes».
Σε κοινή τους δήλωση - αντίδραση οι Έλληνες ευρωβουλευτές Μ. Γιαννάκου, επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος (ΝΔ) και Μ. Κοππά (ΠΑΣΟΚ), απαντώντας στην ηθελημένη διαστρέβλωση των ελληνικών θέσεων από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Βάσκο Ναουμόφσκι τονίζουν τα εξής:
«Οι προσπάθειες του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ να αλλοιώσει την πραγματικότητα, αποδεικνύει την αδιάλλακτη στάση που συνεχίζει να τηρεί η πολιτική ηγεσία της γείτονος χώρας. Η Ελλάδα έχει κάνει τα βήματα που της αναλογούσαν στη διαδικασία διαπραγμάτευσης με βάση τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Εντός αυτού του πλαισίου η Ελλάδα διαπραγματεύεται και συνεχίζει τις συνομιλίες. Εάν η ηγεσία της ΠΓΔΜ δεν δείξει διάθεση προσαρμογής στα δεδομένα και πνεύμα συμβιβασμού, είναι βέβαιο ότι η ευρωπαϊκή της πορεία τίθεται εν αμφιβόλω, από δική της υπαιτιότητα».
Σε παρέμβασή της στη διάρκεια της σχετικής συζήτησης η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά είπε ότι «παρακολουθώντας τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών είναι σαφές ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται σε μια θετική κατεύθυνση για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας».
«Η ανεξαρτησία του Τύπου πλήττεται κατάφωρα και κάθε κριτική φωνή προς την κυβέρνηση φιμώνεται», είπε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, η οποία τόνισε ότι η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης τίθεται εν αμφιβόλω και ο πολιτικός διάλογος έχει παγώσει.
Όλη η συζήτηση στη χώρα περιστρέφεται γύρω από τις πρόωρες εκλογές που έχουν ήδη ανακοινωθεί και ουσιαστικά η κυβέρνηση έχει κηρύξει στάση εργασιών, υποστήριξε.
Αν σε όλα αυτά προστεθούν και οι προσωπικές επιθέσεις από αξιωματούχους της ΠΓΔΜ εναντίον πρέσβεων, όπως εναντίον του αμερικανού πρέσβη στα Σκόπια, Φ. Ρίκερ και του πρώην ειδικού εκπροσώπου Ε. Φουερέ, ή ακόμη και εναντίον του εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τότε είναι σαφές ότι ένα εθνικιστικό κλίμα αναπτύσσεται στη χώρα, τόνισε ακόμη η Μ. Κοππά.
«Είναι νομίζω η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που το ζήτημα του ονόματος δεν είναι το πρώτο σε ιεράρχηση πρόβλημα της χώρας. Όμως ο κ. Γρούεφσκι προσπαθεί να πείσει τη διεθνή κοινή γνώμη ότι η Ελλάδα φταίει για όλα. Η Ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει τις ευθύνες της. Ώρα είναι να κάνει το ίδιο και ο κ. Γκρούεφσκι», υπογράμμισε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφέρθηκε εκτενώς στα σοβαρά εσωτερικά πολιτικά και θεσμικά προβλήματα δημοκρατικής λειτουργίας που αντιμετωπίζει η γειτονική χώρα. Τα προβλήματα αυτά επηρεάζουν πολύ αρνητικά την ενταξιακή προοπτική των Σκοπίων και προφανώς ουδείς μπορεί να τα αποδώσει στην Ελλάδα, τόνισε ο Γ. Κουμουτσάκος.
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ υπογράμμισε ακόμη ότι η απόφαση του ΝΑΤΟ του 2008, σύμφωνα με την οποία η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας είναι προϋπόθεση για την ένταξη στη Βορειο-Ατλαντική Συμμαχία, ήταν ομόφωνη απόφαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ και ότι το κριτήριο καλής γειτονίας αποτελεί πλέον συμφωνημένη πολιτική της Συμμαχίας.
Ο Γ. Κουμουτσάκος σημείωσε επίσης ότι εδώ και πολλούς μήνες η ΠΓΔΜ ταλαιπωρείται από σοβαρή αδυναμία αποτελεσματικής προετοιμασίας για πρόωρη, όπως όλα δείχνουν, προσφυγή στις κάλπες. Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι η αντιπολίτευση δεν συμμετέχει στην κοινοβουλευτική διαδικασία και ότι χωρίς την παρουσία της αντιπολίτευσης εκλέγεται πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής.
Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή της ΝΔ, οι εκλογικοί κατάλογοι αμφισβητούνται, ο καθορισμός των εκλογικών περιφερών βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο και η διαδικασία για την ψήφο της διασποράς παραμένει σε σοβαρή εκκρεμότητα. Η κυβέρνηση Γκρουέφσκι κατηγορείται από την αντιπολίτευση για προβληματική πολιτική έναντι των ΜΜΕ και της ελευθερίας του Τύπου, ανέφερε ο Γ. Κουμουτσάκος, ο οποίος υπογράμμισε ότι αυτές οι εξελίξεις επιδρούν πολύ αρνητικά στην ευρωπαϊκή πορεία και την ενταξιακή διαδικασία της ΠΓΔΜ.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου